maj 2018 archive

Bæredygtige hverdagsvaner: Tøjvask

Resized-IMG_6598

Jeg ved ikke om det er 30-års krisen, 7-års krisen eller blot en dyb ansvarsfølelse overfor vores natur, vores jord og, i høj grad, over for mine børn – men jeg har i løbet af det sidste års tid indset at jeg har behov for nogle ændringer i vores hverdag. Jeg har gennemgået mit forbrug og indset at det er både for højt og for hovedløst. Jeg er ved at gennemgå vores dagligdag, en vane ad gangen, et behov ad gangen – og jeg er ved at finde bedre, sundere, mere bæredygtige alternativer på en hel række områder. Det handler både om et skabe en hverdag hvor der er plads til vores værdier og ikke kun til oprydning, tøjvask, morgentrafik og karriere-ræs og det handler om at passe bedre på jorden og jordens ressourcer ved at vælge mindre, men bedre. Det er lidt helligt, lidt hippie, men det føles rigtigt og det er en spændende proces at rydde op i både hus og hoved.

Den første vane jeg har taget op til revision er tøjvask – og igen er der to aspekter. Det ene handler om at der, det første år efter at vores familie blev til 4, var gang i vaskemaskinen konstant. Den kørte næsten hver dag og detrvar vasketøj i stuen altid. Det rodede, stressede og alt for meget fritid gik med at vaske, hænge til tørre, folde og lægge væk. Den del af vanen ‘tøjvask’ får sit helt eget indlæg for vi er faktisk kommet rigtig langt i forhold til at minimere mængden af vasketøj og dermed tiden, der bruges på netop dette.

Det andet aspekt er den miljømæssige belastning, der følger med at starte vaskemaskinen. Jo færre gange den kører, des bedre er det naturligvis (for både miljø og udgifter til vand/el), men derudover har jeg skiftet fra almindeligt vaskemiddel til vaskenødder.

‘Vaskenødder…’ tænker du måske, hvad i alverden er dog det? Jamen, det er nøjagtig hvad det udgiver sig for – nødder som vaskes sammen med tøjet. Eller, faktisk er det vist tørrede frugtskaller, men i hvert fald indeholder de saponin som frigives under vask og rengør tøjet. Saponin er en naturlig sæbe som frigives når nødderne kommer i kontakt med vand – og det frigør snavs og skidt fra tøj på nøjagtig samme måde som syntetiske vaskemidler. Vandet her i Farum er meget hårdt så jeg bruger 6-8 nødder ad gangen. De lægges i en lille pose og så direkte ind i maskinen – og de kan genbruges i hvert fald en 3-4 gange når temperaturen er 30-40 grader.

Fordelene er at jeg slipper for plast-emballage, tøjet vaskes rent og velduftende ved lave temperaturer og der frigives ikke miljøskadelige stoffer til naturen – desværre er det nemlig sådan at alt vaskemiddel indeholder stoffer, der belaster miljøet også selv om man vælger pulver frem for flydende sæbe og dropper skyllemidlet (Miljøstyrelsen). Vaskenødderne er, for mig at se, lige nu det mest bæredygtige alternativ til supermarkedets bugnende hylder med alle mulige slags vaskemiddel, men selv nødderne er ikke perfekte! De importeres nemlig fra Indien eller Nepal og transporten er demed temmelig lang- intet er perfekt…men! Faktisk har jeg læst at helt almindelige hestekastanjer også indeholder saponin…men da det ikke er kastanje tid nu må jeg vente til efteråret med at afprøve det. Jeg ser dog allerede en hyggelig kastanje-samlings-eftermiddag med ungerne foran mig 🙂

Ind til da prøver jeg at følge disse tips i forhold til tøjvask:

  • Vask kun tøj, der virkelig trænger til at blive vasket – ofte kan en vask udsættes hvis tøjet lige får lov at hænge en nat i den friske luft
  • Fyld maskinen op inden den startes
  • Vask ved 30 eller 40 grader
  • Tørretumbling kræver meget energi – og tøj, der har tørret i den friske luft dufter SÅ meget bedre 🙂

Vaner_1

Nødderne kan sikkert købet mange steder, men jeg har købt her: Butik Bernadette 🙂

Morgenboost: 2 gode juicer

Resized-IMG_6608

Uhm! Dagen starter bare godt, når den starter med en friskpresset juice! Her er opskriften på 2 virkeligt lækre og meget forskellige juicer der er fulde af gode grøntsager, vitaminer og energi:

Hver opskrift er til 1 stort glas.

Rød juice:

4 skrællede gulerødder
2 skrællede appelsiner
2 cm ingefær (behøver ikke at være skrællet)
1 rød eller gul peberfrugt

Det hele køres igennem juice-maskinen og nydes kold 🙂

Grøn juice:

6-8 stængler bladselleri
½ agurk
2 æbler
2 cm ingefær
½ citron uden skal

Mums, siger jeg bare!

Resized-IMG_6424

Maj måneds kreakasse

Resized-IMG_3825

Uh! Det er altid en stor dag når vi kan hente den nyeste kreakasse! Begge unger er tydeligvis spændt – Emilie mest på projekterne, Oliver på selve kassen, konfettien og silkepapiret :-p

Traditionen tro valgte Emilie det første projekt og det blev: Fimo ler!

Mit yndlings-ler! Det er nemt at forme, fedter ikke og fåes i mange fine farver – til dette projekt fulgte dog kun hvid med da en del af projektet var at male figurerne efter at de var blevet bagt i ovnen. Ler og maling. Dobbelt win! Der var lagt op til at lave søde vandmænd, meeen, fantasien blev sluppet fri og i stedet lavede Emilie en narhval, en pony og en giraf. Oliver lavede…en rund klat. Lad os bare sige at det var en vandmand… :-p

Resized-IMG_3838 Resized-IMG_3840

Efter end bagning skulle figurerne males. Og når det er noget med maling er begge børn altid helt på! Emilie malede sirligt med pensler i to forskellige tykkelser – Oliver gav penslen ca. 2 minutter hvorefter han besluttede at Klør Fem fungerede bedre for ham.  Sådan udvikler projekterne sig så forskelligt i forhold til børnenes alder…

Resized-IMG_3830 Resized-IMG_3841 Resized-IMG_3852

Ærlig talt, ik? Så har jeg ikke et billede af det færdige produkt. Det var nemlig ikke særlig fotogent – men det er heldigvis overhovedet heller ikke vigtigt for vi brugte lang tid på først at forme leret, så at holde spændt øje med ovnen imens figurerne bagte og så til sidst på at male figurerne. Og i al den tid havde vi fuldt fokus på at være sammen – børnene var omhyggelige, kreative, glade og til sidst lidt vilde da Oliver mente at malingen skulle fordeles over et større område end jeg havde forestillet mig…

Det er nærvær, når det er bedst.

Resized-IMG_3834

Ps: Se meget mere om Kreakassen lige her. Lige nu får du 50% på den første kasse – bare et lille tip 🙂

Sommerfugle-effekten

IMG_3935

Sommerfuglenes leve-områder trues og bestanden er på få år gået kraftigt tilbage. Du kan, sammen med dine børn, give de smukke insekter et vigtigt helle i din have ved at plante blomster eller lave et lille fint, sommerfugle-madsted. Find også link til  Danmarks Naturfredningsforening og Projekt Sommerfugle-Effekten hvor du bl.a. kan få den gratis bog ‘ Hvor er mine sommerfugle’.

De danske sommerfugle har det hårdt! Faktisk er 49 ud af 69 arter gået kraftigt tilbage i løbet af de seneste år (kilde: Danmarks Naturfredningsforening). Sommerfugle er ikke kun smukke, de er også, sammen med bierne, de vigtigste bestøvere af vilde planter. Der er noget fint og let og alfe-agtigt over de små sommerfugle, der giver mig lyst til at løbe igennem en blomstereng hver gang jeg ser en – og lige nu er Emilies fascination af sommerfugle på sit højeste. Hun får ikke bare lysten – hun løber faktisk afsted hver gang hun ser en sommerfugl og hun er meget optaget af hvad de spiser, og ikke mindst, hvordan vi kan hjælpe dem til at finde føde.

Selv om vores lille have ikke kan erstatte den vilde natur, så vil vi gerne gøre den til et dejligt sted for sommerfugle – vi har plantet blomster og bærbuske, vi slår ikke græsset så tit (ahem, ikke nødvendigvis pga. sommerfuglene, men bare fordi vi ikke når det. Men lad os bare sige at det er til fordel for sommerfuglene (og bierne)). Og så har vi lavet et sommerfugle-madsted med sukkervand. Jeg ved ikke om det, sådan helt officielt, anbefales at lave mad til sommerfugle på denne måde – men projektet er hyggeligt at lave sammen med børnene og giver god mulighed for at snakke om sommerfugle, blomster, naturbevaring osv. Emilie gik op i projektet med liv og sjæl og sad efterfølgende i lang, lang tid ved siden af madstedet og ventede på sommerfuglene – hun var faktisk ret skuffet over at der ikke kom en og satte sig på hendes hånd, men vi snakkede om at sommerfuglene godt kan være lidt sky og de skulle jo også lige nå at opdage at vi havde lavet mad til dem. Hun forsøgte sig med at kalde på dem på sommerfugle-sprog, men de forstod hende vist ikke…

Resized-IMG_4077

Fremgangsmåden er enkel: Vand og sukker koges sammen – mængderne er overhovedet ikke vigtige, men tag fx 1 dl vand og 2 spsk sukker. Køl blandingen lidt af og hæld den i et syltetøjsglas. I låget prikkes et lille hul med et søm og et lille stykke af  en engangs-vaskeklud gennemvædes og trækkes igennem. Her kan sommerfuglene drikke af sukkervandet. Glasset hænges op – bind fx et net af garn eller andet snor på følgende måde:

Bind en snor rundt om toppen af glasset. Tag fire andre snore og bind midten rundt om den første snor, 4 forskellige steder. Nu har du alt 8 løse ender – tag to naboer og bind en knude et par cm nede. Fortsæt hele vejen rundt. I den næste runde tages også to naboer og bindes sammen – fortsæt hele vejen ned og bind alle snorene sammen under bunden af glasset.

Der prikkes hul i låget med et søm (kræver nok en voksen):

Resized-IMG_4067

Glasset hænges op og så er det bare om at vente på sommerfuglene:

Resized-IMG_4071 Resized-IMG_4090

Hvis de ikke vil komme er det måske fordi de ikke har opdaget maden – Emilie mente at et par lege-sommerfugle ville kunne hjælpe dem på rette vej:

Resized-IMG_4094

OBS: Det er en god ide at hænge glasset et sted hvor der ikke er mange myrer! De kan nemlig også virkelig godt lide sukkervand!

OBS 2: Lige nu kører Danmarks Naturfredningsforening en kampagne til fordel for sommerfugle. Ved at tilmelde din have til ‘Giftfri Have’ kan du modtage en fin sommerfuglepakke med posten bestående af børnebogen ‘Hvor er mine sommerfugle’, en frøblanding med sommerfugleblomster og nogle flotte informations-foldere. Se meget mere her: Flere Sommerfugle.

Hjemmelavet mælkebøttesirup

Resized-IMG_3909

Mælkebøttesirup af forårets skønne, gule blomster. Tag børnene med ud at plukke blomster og forvandl det til søde, gyldne dråber. 

  1. Det er virkelig nemt og super hyggeligt
  2. Det er vældig pænt
  3. Det smager dejligt

Tre gode grunde til at omsætte plænens mælkebøtter til sirup. Eller skovens eller legepladsens 🙂
Mælkebøtter anses lidt som ukrudt og mange haveejere bruger mange kræfter på at bekæmpe dem. Jeg kan egentlig godt lide dem – både deres insisterende gule farve og den skønne frø-stand der kan pustes afsted i vinden. Jeg har dog ikke behov for en hel have fuld af mælkebøtter så at kunne bruge de smukke gule blomster til noget fornuftigt inden de forvandler sig til tusindvis af frø er helt perfekt – og siruppen smager virkelig dejligt.

Du skal bruge:

Ca. 50 mælkebøtter
½ liter vand
400 g sukker (evt. rørsukker for en endnu dybere, varm farve)
1 citron

Derudover:

En kurv eller andet til indsamling af mælkebøtter
Entusiastiske mælkebøtte-plukkere (børn egner sig fantastisk 🙂
Et klæde til at si saften igennem
Ca. 3 små fine glas
Atamon til rengøring af glassene

Resized-IMG_3876 Resized-IMG_3888

Start med at plukke mælkebøtterne – sørg for at de vokser langt fra trafik-forurening. Det er ikke super vigtigt nøjagtig hvor mange mælkebøtter, det bliver til, men i omegnen af 50 er passende. Man skal kun bruge hovedet så det er et perfekt projekt til mindre børn, som alligevel ikke plukker stilken (eller er det kun mine børn, der synes at stilken er overvurderet? 😀 ). Det er nødvendigt at plukke blomsterne i løbet af dagen da de lukker sig sammen om aftenen. Vi legede at vi var små bier imens vi plukkede og pigerne havde en fest. Vidste i i øvrigt at en enkelt lille arbejder-bi producerer knap 2 tsk honning i løbet af et helt liv? Heldigvis bliver der nemt meget mere ‘honning’ på denne måde 🙂

Hvis der er dyr i blomsterne skylles de væk inden de gule kronblade klippes eller plukkes af – jeg har ikke efterprøvet det, men har læst mig til at de grønne dele godt kan give en bitter smag. Jeg synes at det nemmeste var med en saks at klippe lige over stilken – så løsnede alle de fine, gule blade sig nemt:

Resized-IMG_3891

Kog blomsterne med vand og citron skåret i skiver i ca. 30 minutter. Nu skal blandingen filtreres igennem et viskestykke så alle blomster-dele er sorteret fra. Væsken hældes tilbage i gryden og sukker tilsættes. Nu skal det koge ind til konsistensen passer – lad siruppen simre ved mellem varme og rør rundt en gang i mellem. Det tager lang tid! Flere timer, men det passer i det store og hele sig selv. Når konsistensen er som en lidt tynd akacie-honning hældes det på atamon-skyllede glas. Når siruppen er kølet ned tykner det yderligere og bliver helt perfekt.

Resized-IMG_3901

Det ligner nærmest flydende guld! Og det smager som nektar. Det minder mest af alt om akaciehonning – sødt og lækkert, med en dejlig blomster-smag. Flydende forår. Intet mindre. Brug siruppen i te, på brød, på pandekager eller i madlavning – eller som værtindegave 🙂

Resized-IMG_3881 Resized-IMG_3905

Velbekomme 🙂

Lille læsehest

IMG_3084

Ej, men se ham lige! En stor bunke bøger, der sirligt bladres igennem og stables så fint. Sut, buttede hænder, koncentration – baby bliver til tumling, bliver til barn. Jeg er vild med det! Jeg er vild med den udvikling Oliver er i lige nu. Hver dag kommer en række nye ord til, hver dag forstår han lidt mere, hver dag udforskes, undersøges, afprøves. Det giver knubs og blå mærker – men det giver kram, trøst og tæthed. Han er ikke længere vores lille, milde baby. Han er en ligeværdig del af familien, der selv tørrer bordet af efter aftensmaden, selv sætter tallerkenen ud i køkkenet, selv insisterer på at tage sko på – også selv om det kun er gummistøvlerne, der er samarbejdsvillige. Han vokser ud af alt sit tøj inden jeg kan nå at sy det, han observerer, kopierer og forsøger at gøre nøjagtig som Emilie. Han er stærk, handlekraftig, temperamentsfuld og helt fuld af krammere, der deles ud til alle, der vil tage i mod. Han er 2 år og 2 år er ganske forrygende! Han er vores Olsi.