Genbrug: To do or not to do

Resized-IMG_3673

Vi har ærlig talt været lidt uheldige med spisebords-stole herhjemme! Engang havde vi nogle sorte skal-stole fra IKEA, men de blev vind-og-skæve i benene og blev skiftet ud til 25-kroners klapstole, også fra IKEA. De var egentlig tænkt som en midlertidig løsning ind til vi fandt noget bedre – men vi endte med at have dem i flere år. De fungerede sådan set fint, men æstetikken haltede lidt – og efterhånden begyndte de også alle sammen at knække i ryggen.

Derfor besluttede vi os endelig, efter adskillige års betænkningstid, for at købe nogle ret flotte hvide stole med egetræs-ben i ILVA. Set bort fra at de var en elendighed at samle (benene var nærmest umulige at få skruet ordentligt på), så var vi rigtig glade for dem. Ind til de begyndte at falde sammen under os. Ærlig talt ret uhensigtsmæssigt at benene på en stol ikke sidder ordentligt fast…

I lang tid flyttede vi rundt på stolene og sørgede for at vores gæster fik de mest stabile således at hvis én skulle styrte sammen ville det være under en af os og ikke under en gæst. Efterhånden blev risikoen dog for stor og stolene var nødt til at blive skiftet ud. Ligesom dengang med klapstolene blev vi enige om at købe en billig, midlertidig løsning – og valget faldt på 5 hvide skalstole, til salg for samlet 150 kroner i en salgsgruppe på facebook.

Vi er lidt rookier udi at købe brugt – og muligvis, vil nogle mene, er jeg også lidt godtroende. Når jeg ser 5 stole til salg til en pris som jeg synes er rimelig så slår jeg til – uden at handle og typisk også uden at have set varen i virkeligheden. Hvis sælger siger at varen er i orden, så stoler jeg på det.

Det gør mig en gang imellem en smule skuffet på mine medmenneskers vegne.

Hvis det var mig der solgte 5 stole, ville jeg fx nok lige have tørret dem over med en klud inden de røg videre. Jeg ville nok også gøre køber opmærksom på at den ene af stolene allerede var så skæv i benene at den faktisk overhovedet ikke kunne siddes på (det ene ben svævede 5-7 cm over gulvet).

Nå, men. Nu var det jo ikke mig, der solgte, men derimod mig, der kom hjem med 5 jævnt snavsede stole hvoraf den ene røg direkte på genbrugspladsen.

Resten fik en grundig rengøring, en slibning og et lag maling – og udover at de så faktisk så ganske hæderlige ud så var det faktisk også virkelig sjovt! Jeg fik helt lyst til at finde flere gamle møbler at sætte i stand, men det er ikke blevet til mere endnu.

Resized-IMG_3448 Resized-IMG_3452

Det er da en usædvanligt, snavset stol, eller er det bare mig? Det krævede en del knofedt at få stolene rene, men til sidst blev de faktisk ret fine:

Resized-IMG_3446 Resized-IMG_3458

Desværre er de 4 resterende stole, langsomt, men støt også ved at nærme sig en udskiftning. For hver gang man sætter sig på dem bliver benene en smule mere skæve. Den første er allerede kørt afsted til genbrugspladsen og levetiden for de resterende 3 er vist relativt begrænset.

Så – min oplevelse med genbrug var i denne omgang en smule blandet. Jeg kunne godt lide ideen om ikke at smide noget ud som stadig fungerer og det var virkelig sjovt at slibe og male og gøre stolene til vores. Men…netop disse stole var nok på kanten af ikke at fungere mere allerede da jeg købte dem og på den måde var pengene på en måde spildt.

Bedre held næste gang.

4 Comments on Genbrug: To do or not to do

 1. Laura
  januar 5, 2018 at 6:13 pm (1 år ago)

  Af erfaring (gennem familie) er Ilva-stole ikke de mest holdbare :-/ Vi har i hvert fald oplevet det samme, hvor træet simpelthen revnede. Vi flytter her i midten af januar og skal i den forbindelse også kigge på spisebord og nye stole, og jeg tror, vi går efter nogen med en tværstang mellem benene. Giver det mening? Hvis vi altså kan finde nogle, der er pæne og til at betale sig fra 😉

  Svar
  • hhmmmcd
   januar 8, 2018 at 6:05 pm (1 år ago)

   Det har jeg faktisk også hørt flere steder fra (altså det med ILVA-stolene) – ærgerligt! Spændende at i skal flytte! Rigtig meget held og lykke med det – og med at finde nogle gode stole. En tværstang lyder som en rigtig god ide, mon ikke det kan give lidt mere stabilitet 🙂

   Svar
 2. Kirstine
  januar 10, 2018 at 9:15 am (1 år ago)

  Øv hvor jeg kender de der uendelige føljetoner af løsninger, der ikke er løsninger! Håber I snart kommer i sikekr stolehavn … Mht stole endte vi faktisk med at købe nogle solide teaktræs-retrostole hos en venlig marskandiser. De holder!
  (håber vi …)

  Svar
  • hhmmmcd
   januar 10, 2018 at 7:39 pm (1 år ago)

   Det lyder som en virkelig god løsning! Vi må se os om efter noget, der ganske enkelt er mere solidt – faktisk fik jeg en enkelt stol i julegave og den er ganske fantastisk så støt og roligt må vi skifte ud ind til vi har fire stoler som vi tør lade vores gæster sidde på 🙂

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.