Ny teknik: Portræt med mørk baggrund uden studie

IMG_2295b

En ny teknik til at tage portrætter af børnene – lige hjemme i stuen.

Det er sjældent at jeg forsøger mig med at tage deciderede portrætter, men i går kom jeg lidt tilfældigt til at eksperimentere med lyset fra vinduet og Oliver i skråstolen. Han var mægtigt tilfreds med at sidde der og vippe lidt og jeg synes faktisk at resultatet blev så fint at jeg var nødt til at lave samme opstilling med Emilie da hun kom hjem lidt senere. Hun sidder også i skråstolen selv om den ikke kan ses på billedet :-p

De to billeder i dette indlæg er begge taget midt i vores stue – med en hvid væg som baggrund. Og de er ikke mega photoshoppede!

Hemmeligheden er at bruge lyset på den ‘rigtige’ måde. Der er naturligvis intet inden for fotografi der er ‘rigtigt’ eller ‘forkert’, men for at opnå denne effekt er der en ret simpel teknik som jeg har forsøgt mig med. Begge børn er placeret lige ved siden af vinduet, med ansigtet i mod lyset. Ikke direkte foran vinduet, men lige ved siden af – lige uden for det skarpe direkte lys, der falder ind ad vinduet. Olivers billede er taget om formiddagen og Emilies om eftermiddagen så der var masser af lys i stuen og med mine almindelige kamera-indstillinger ville væggen bag dem have været hvid. I stedet for at lukke lyset ind som jeg plejer har jeg skruet helt ned for ISO’en (100 i begge tilfælde) og samtidig brugt en meget kort lukkertid. 1/640 for Emilies billede og 1/1000 for Olivers billede. Blænden var indstillet til 3.2 i begge tilfælde. Dermed fanges kun det mest direkte lys og væggen bag ved børnene bliver ikke oplyst – samtidig gør kontrasten imellem den oplyste del af billedet og den mørke baggrund at børnene nærmest skinner.

For mig er dette en helt ny måde at indstille kameraet på – jeg er vant til at gå efter at lukke så meget lys ind som muligt for at opnå lækre, lyse billeder – men i dette tilfælde er det den diamentralt modsatte effekt jeg har forsøgt at opnå. Jeg kan godt lide effekten og vil helt sikkert eksperimentere lidt mere med det.

IMG_2264b

Ps: Billederne ER photoshoppede! I begge tilfælde er der skruet op for ‘blacks’, tilføjet skarphed og så har jeg brugt dodge-toolet til at mørkne kanten så den fremstår helt sort.

2 Comments on Ny teknik: Portræt med mørk baggrund uden studie

 1. Laura
  juli 8, 2016 at 5:32 pm (3 år ago)

  Jeg forstår det ikke, men det ser godt ud 😛 Haha. Jeg må forsøge mig frem og se om det giver mening, når jeg har kameraet i hånden 😉

  Svar
  • hhmmmcd
   juli 9, 2016 at 10:35 am (3 år ago)

   Øv! Jeg prøvede ellers at forklare det så godt jeg kunne – baggrunden er simpelthen mørk fordi billedet er kraftigt underbelyst, men lige der hvor børnene er rammer lyset fra vinduet dem. Det ville nok i virkeligheden have været smart at bruge spot-metering og kun måle lysbalancen på børnene i stedet for i hele billedet 🙂
   Grunden til at jeg ikke placerede dem lige foran vinduet er at der så ville falde for meget lys ind bag dem og så ville baggrunden ikke fremstå mørk – jeg må se om jeg kan illustrere det lidt bedre med nogle flere billeder :-p
   Du må prøve at få Anders til at stå sådan skråt ved siden af vinduet og tage et underbelyst billede af ham – så er jeg sikker på at det bliver godt :-p

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.