Tanker om black and white

IMG_1281

Jeg har bemærket en ting. I de sidste mange indlæg jeg har lavet har billederne været i sort-hvid…hvordan mon det kan være? Jeg tror at der er to grunde, og begge taler desværre lidt til min dovenskab som fotograf:

  1. Sort-hvid fungerer lidt som et quick-fix. Det er lynhurtigt at konvertere og typisk behøver billedet ikke yderligere redigering. Det er i hvert fald tilfældet med billedet herover – da jeg tog det var det min plan at det skulle være i farver, men hvid-balancen var bare ikke heeelt rigtig så vores hænder var underligt gule…og istedet for at fixe lyset blev billedet derfor i sort-hvid…
  2. Semi-gode billeder, altså billeder, der fanger et øjeblik som jeg gerne vil huske, men som bare ikke sidder lige i skabet i forhold til komposition, lys, vinkel osv, fungerer tit bedre i sort-hvid end i farve. Det er som om der er et element af ‘kunst’ når billedet er i sort-hvid og så kan selv et halv dårligt billede pludselig virke gennemtænkt. Det er tilfældet herunder. Ikke det bedste billede i verden. Men alligevel sådan et lille fint øjeblik hvor Oliver flader lidt ud hos far – på med et sort-hvid filter og så er det skam helt hæderligt 🙂

IMG_0891

Heldigvis handler sort-hvid dog ikke kun om dovenskab. Jeg har også bemærket at jeg oftere og oftere vælger en sort-hvid redigering fordi jeg synes at det er smukkest eller at jeg allerede når jeg tager billedet har planlagt at det skal være uden farver. Billedet herunder er et eksempel på sidst-nævnte – jeg synes at fraværet af farver giver en ro til billedet som gør at de små tykke kinder får lov at stå frem i deres egen ret og det intense blik bliver ikke forstyrret af en spraglet baggrund:

IMG_1500

MEN! Når alt dette er sagt så er jeg faktisk ret begejstret for farver og jeg vil bestræbe mig på at huske ikke at konvertere alting til sort-hvid. Tvært i mod giver jeg hermed mig selv den udfordring at starte en farve-fotograferings-challenge op i løbet af denne uge. More to come.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.