Tanker om hjemmefødsel

IMG_8880b

‘Hvor er du modig!’
‘Tør du godt det?’

Det er de to reaktioner jeg oftest har fået når jeg har luftet ideen om at føde herhjemme. Nogle synes vist at det er totalt gak, andre synes at det er sejt – og nogle få synes at det virker som et ganske naturligt valg i forlængelse af en helt normal graviditet.

For mig handler det primært om to ting:

 1. Tilvalg af hjemmefødsel = fravalg af hospital
 2. Tryghed og ro

Jeg synes overhovedet ikke at jeg er modig. Jeg er dog pragmatisk så jeg har tjekket statistikkerne – og hjemmefødsler er hverken mere eller mindre sikre end hospitalsfødsler. Dog kan man sige at de, der vælger hjemmefødsel generelt har haft helt ukomplicerede graviditeter, de føder til tiden og uden igangsættelse og der er på den måde en række faktorer, der gør at indgreb undervejs i fødslen sjældnere er nødvendige, end de er på hospitalet.

Jeg synes overhovedet ikke at jeg er modig. Jeg er fx bange for hospitaler. Derfor er det nemt at lade valget om at føde hjemme være et fravalg af hospitalet – men det er ikke hele sandheden. Min første fødsel var aldeles ukomliceret. Det gik stærkt og der kom en perfekt lille pige ud af det. Selve fødselsforløbet var på alle måder det bedste jeg kunne have forestillet mig dengang. Men tiden inden fødslen var præget af usikkerhed og jeg følte slet ikke at jordemødrene havde den tid, der var nødvendig. Tiden efter fødslen var endnu mere præget af usikkerhed og dårlige valg, der blev truffet på vores vegne. Og det er det jeg gerne vil ændre på denne gang. Tiden før og efter selve fødslen. Jeg vil gerne være i mine egne trygge rammer, sammen med den bedste fødselshjælper, Jesper, ind til jeg har brug for støtte og hjælp fra en jordemoder som kun har mig at tage sig af og som derfor har den tid som jeg har brug for. Og jeg vil gerne pakke mig ind i en hule med vores nye barn, når han er født, og slet ikke tænke på at skulle pakkes sammen, have tøj på og ud at køre i en kold bil. Det er det, der for mig, gør den store forskel – og derfor vil jeg gerne føde hjemme.

Jeg synes overhovedet ikke at jeg er modig. Der er masser af ting, jeg ikke tør, men jeg tør godt at føde herhjemme. Jeg har kæmpe tillid til jordemødrenes faglighed og hvis der skulle opstå noget undervejs som alligevel gør det nødvendigt at tage på hospitalet så ved jeg at jeg er i gode hænder. Det er jeg indstillet på, men jeg ønsker at fødslen vil opføre sig lige så pænt som graviditeten har gjort så jeg ikke behøver at forlade den tryghed og ro, der er herhjemme.

Vi har selvfølgelig gjort os en del tanker om hvordan det hele skal foregå, sådan rent praktisk, især i forhold til Emilie, men også i forhold til udstyr da en af de reaktioner jeg også ofte har mødt er ‘så skal i ud at købe alt muligt?’. Jeg kan allerede afsløre at vi ikke skal købe ret meget, men selve overvejelserne i forhold til praktikken gemmer jeg til et andet indlæg. Stay tuned 🙂

4 Comments on Tanker om hjemmefødsel

 1. Konen
  marts 11, 2016 at 9:29 am (3 år ago)

  Her er der også dømt hjemmefødsel. For hvorfor i alverden skulle jeg bøvle 35km frem og tilbage når jeg har alt hvad jeg skal bruge herhjemme (=en seng). Forudsat det hele ellers forløber ukompliceret, selvfølgelig.

  Svar
  • hhmmmcd
   marts 11, 2016 at 11:15 am (3 år ago)

   Jamen…er du gravid? TILLYKKE – det er da gået min næse helt forbi! Og ja, det er jo lige netop det – hvorfor begive sig ud i på en længere tur når man kan blive i sin seng :-p

   Svar
 2. Camilla
  marts 13, 2016 at 11:22 am (3 år ago)

  Uh det lyder dejligt og spændende – glæder mig til at læse mere. Og sikke en fin mave du bærer på 🙂

  Svar
  • hhmmmcd
   marts 14, 2016 at 12:35 pm (3 år ago)

   Tak! Jeg synes godt nok at maven er gigantisk denne her gang :-p
   Men faktisk nyder jeg at den er vokset så meget mere end sidst – der er i hvert fald ingen tvivl om at jeg er ved at være i sidste fase af graviditeten og det er faktisk meget fedt at alle kan se det 🙂

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.