Om at tage billede af fremmede mennesker

IMG_8965

Jeg afholder mig 99% af tiden fra at tage billeder af mennesker jeg ikke kender. Jeg føler selv at det er grænseoverskridende at gå forbi andres kameraer og selv om jeg deler 1000-vis af billeder af både mig selv og min familie så kan jeg bedst lide selv at være herre over hvad der bliver delt – og hvor.

Men denne her farverige mor og hendes fine søn, der tålmodigt ventede på bussen kunne jeg ikke dy mig for at fotografere – endda uden at spørge om lov, fordi det at spørge om lov ville have ødelagt det fine i det øjeblik hvor de stod der med hinanden i hånden og ventede.

Og nu deler jeg dem fordi jeg synes at de lyser op – i et gråt og vintertræt København ser de friske og smukke ud – og hvis det var mig, der på den måde havde inspireret en anden ville jeg nok i virkeligheden ikke have så meget i mod at blive fotograferet. Heller ikke engang uden mit vidende.

Nu sidder jeg her og håber at den mor og hendes søn har det på samme måde. Men hvordan ved man det og hvor går grænsen? Hvornår skal man spørge om lov til at tage et billede (og hvordan overvinder man dén barriere i sig selv?) og hvornår er det tilladt at snige sig til et billede fordi situationen bare var til det? Er det nogensinde tilladt? Jeg ved det virkelig ikke og det er også grunden til at jeg for det meste undgår at tage billeder af menensker, jeg ikke kender – men det ærgrer mig tit at de gode motiver går mig forbi fordi jeg enten ikke tør spørge om lov til at fotografere eller fordi jeg synes at jeg ikke kan tillade mig det.

6 Comments on Om at tage billede af fremmede mennesker

 1. Karin Laursen
  marts 13, 2016 at 11:30 am (3 år ago)

  Lige præcis den diskussion har vi ofte haft i min fotoklub. Jeg synes, det er vigtigt at skelne imellem hvor man deler sine billeder. Et er på ens egen blog, noget andet er på Facebook, hvor du kan “giver ” fb brugsretten til dine billeder. Det er også en lovgivning at forholde sig til.
  Billeder af store forsamlinger til fx en koncert eller på en messe, deler jeg uden forbehold. Billeder af små grupper/familier, som vil være genkendelige tager jeg også sommetider, men der spørger jeg enten før eller efter. Jeg viser billederne og fortæller at jeg har en blog. Jeg har planer om at få trykt et visitkort men har endnu ikke fået det gjort. Dit billede havde jeg også taget og også gerne vist frem på min blog men ikke på fb. Kh Karin.

  Svar
  • hhmmmcd
   marts 14, 2016 at 12:32 pm (3 år ago)

   1000 tak for dit input – det er er en virkelig god ide at ‘skyde først og spørge bagefter’, men samtidig at ‘spørge først og dele bagefter’ og jeg kan rigtig godt lide ideen om visit-kort. Jeg tror at det ville hjælpe mig til rent faktisk at få spurgt hvis jeg kunne give ‘motivet’ et visit-kort så de selv kunne gå ind at se det endelige billede og reagere hvis de ikke bryder sig om at det ligger på nettet 🙂

   Svar
 2. Sacha
  marts 13, 2016 at 11:50 am (3 år ago)

  Jeg mener at reglerne er at der skal være mindst tre personer på billedet, hvis det er fremmede mennesker, kan ikke huske om det også gælder hvis man ikke kan se ansigtet på de fremmede.

  Svar
  • hhmmmcd
   marts 14, 2016 at 12:33 pm (3 år ago)

   Altså mener du lov-mæssigt? Jeg anede ikke at der var lovgivet på det område – ved du om der skelnes mellem hvor billeder deles, altså fx om det er på en privat blog eller på facebook som Karin også er inde på? Det må jeg hellere lige få undersøgt – tak for tippet 🙂

   Svar
   • hhmmmcd
    marts 14, 2016 at 12:37 pm (3 år ago)

    Bemærk i øvrigt at de matcher bus-stoppestedet – det er da bare så fint 😀

    Svar
    • Sacha
     marts 23, 2016 at 9:01 am (3 år ago)

     Deler man på nettet er det lige gyldigt hvor.
     Reglerne er oprindeligt ment til brug af journalister/fotografer og det er fra en fotograf jeg fik det at vide, det kan godt ske at det kun er en tommelfingerregel og ment som en man skal ikke kunne genkende dem på billedet.

     Der findes utroligt mange regler, som blev til før de sociale medier og henvendt professionelle, så man kan utrolig let falde i en fælde i dag, uanset om det er FB, IG, Twitter, youtube eller blogs.

     Dog er billedet rigtig rigtig fint 🙂

     Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.