marts 2016 archive

Opskrift: Regnbue-kage

IMG_9782

Denne her kage er sjov at lave! Og sjov at skære og ikke mindst, virkelig lækker at spise! Den kræver lidt forberedelse, men selve kagen kan nemt bages flere dage i forvejen – faktisk bliver den kun bedre af et par dage i køleskabet. Kagen består af 4 elementer:

  1. Mud-cake med hvid chokolade (i 5 forskellige farver)
  2. Smør-creme
  3. Flødeskum med forskellige bær
  4. Cream-cheese frosting

Trin 1: Mud cake med hvid chokolade:

190 g smør
190 g hvid chokolade
140 ml vand
220 g mel
2½ tsk bagepulver
3/4 tsk salt
1/4 tsk natron
420 g sukker
3 æg
6 tsk rapsolie
1 dl kærnemælk

Smelt smør og chokolade sammen med vand i en gryde. Mel, bagepulver, salt og natron sigtes sammen i en skål. Sukker tilsættes og blandes godt. Æg, olie og kænemælk piskes sammen med en gaffel. De tre dele blandes med en stor ske eller en dejskarber (smør/chokolade + mel/sukker + æg/kærnemælk). Kage-dejen deles i 5 lige store portioenr (i omegnen af 100 g pr portion) og der tilsættes farve som ønsket. Jeg holdt det lidt i pige-farver, men det ser også cool ud med en rigtig regnbue, der fx er grøn, blå, rød, orange og gul). Hver portion passer i en kage-form, der er ca. 15 cm i diameter – hvis du ikke har 5 på lager må du bage kagerne enkeltvis, men det kommer til at tage lang tid for kagerne skal bage:

1 time ved 160 grader.

IMG_9502

Når kagerne er afkølet er det tid at få samlet kagen (vent med at gøre dette til tidligst dagen før den skal serveres). Imellem hvert lag lægges en flødeskum fyldt med bær, fx blåbær, hinbdær, brombær og jordbær. Der skal bruges ca. 1/4 fløde og ½-1 bakke af hvert slags bær. For at holde sammen på kagen lægges en kant af smørcreme imellem hvert lag – dette forhindrer at kagen bliver mast sammen af sin egen vægt:

Trin 2: Smør creme:

300 g blødt smør
600 g flormelis
1 spsk vand

Trin 3: Flødeskum:

1/4 l piskefløde
Ca. 300 g bær

Sigt flormelis sammen med smør, tilsæt vand og pisk godt med en håndmixer. Fyld smør-cremen i en sprøjtepose og lag en ring yderst på det nedreste lag kage. Fyld op med flødeskum og bær i midten. Fortsæt ind til alle 5 kager er stablet. Brug nu resten af smør-cremen til at smøre på hele ydersiden af kagen (se billeder :-):

IMG_9512 IMG_9513 IMG_9518 IMG_9520

Trin 4: Prikken over i’et: Cream-cheese frosting:

Man kan sagtens fortsætte med smør-cremen for at lave det sidste finish, men det giver lidt mere lethed (til en ret tung kage) at bruge en flødeost-creme i stedet:

640 g sigtet flormelis
100 g blødt smør
250 g flødeost
Farve

Pisk det hele godt sammen og smør det på kagen eller brug endnu en sprøjtepose – jeg valgte at lave tre nuancer af lyserød og sprøjte det på med den tylle, der står forrest på billedet herunder:

IMG_9508

Og så: Det endelige resultat:

IMG_9543

Opbevar på køl ind til servering 🙂

Der er ingen tvivl her, fødselsdagsbarnet var begejstret:

IMG_9766

Den bedste fødselsdags-dag

IMG_9668

3 år! Jeg har egentlig aldrig rigtig tænkt ‘STOP tiden’ eller ‘hvor går det dog stærkt’ – men altså, 3 år! Det er jo helt vildt hvad sådan et lille menneske har lært på 3 år. Det har ikke været en hemmelighed her på bloggen at Emilies første år var hårdt med hårdt på. Kolik og fødselsdepressioner gjorde at det første år forsvandt i en tåge og det kan være være svært at komme i tanke om de gode stunder. Det andet år var bedre. Det tredje år har været fantastisk. Emilie har udviklet sig til at være en lille, selvstændig, intelligent, omsorgsfuld og nysgerrig pige. Hun snakker som et vandfald og siger hver dag både sjove, finurlige og ofte ret dybsindige ting som det er næsten umuligt ikke at grine af og når hun kommer løbende og lægger sine små, stærke arme omkring min hals og hvisker ‘jeg elsker dig, mor’ – så er det jo faktisk umuligt ikke at smelte. Vi kommer ikke uden om at hendes forældre er stolte af hende. På den måde som kun forældre kan være.

Jeg må nok indrømme at jeg glædede mig lige så meget som hun selv gjorde til at holde hendes fødselsdag – og det siger ikke så lidt for denne fødselsdag er den første hvor hun selv har været virkelig bevidst om at det var hendes dag og hende, der skulle fejres. Og hun glædede sig! Uden helt at vide hvad hun glædede sig til så vidste hun at der var noget godt i vente. Hun slog øjnene op klokken 5 og hviskede ‘i dag har jeg fødselsdag‘. Den første times tid brugte vi på at ligge under dynen og læse bøger, men ved seks-tiden gik vi ind efter far så vi kunne komme ned og i gang med fødselsdagen. Stuen var fuld af balloner, hvilket affødte høje jubel-råb og endnu en halv times tid gik med at ‘sparke fodbold’ inden hun opdagede gaverne på bordet:

IMG_9606

Efter morgenmaden tullede vi rundt og ordnede de sidste små-ting inden gæsterne ankom – Emilie var super hjælpsom til at få sat stole og borde på plads og dækket op til børnene ved det lille bord – men det var lidt svært at vente når man var helt snurretop-glad i hovedet. Endelig kom de dog alle sammen og vi havde en forrygende hyggelig dag – Emilie var simpelthen bare i fantastisk humør hele dagen og barnelatter smitter!

Ud på eftermiddagen tog gæsterne hjem og vi var egentlig ret sikre på at så ville E enten falde i søvn eller blive ramt af dagens mange indtryk og blive helt overgearet hvilket som oftest ender med frustration og voldsomme raseri-anfald – men der gjorde vi hende uret. Hun havde absolut brug for at geare ned, men hun klarede det helt selv ved at sætte sig og lave nogle perleplader – og resten af dagen ind til en tidlig sengetid var lige så hyggelig som selve festen. Jeg tror simpelthen at det var den perfekte fødselsdag, både for fødselsdagsbarnet, men så sandelig også for hendes mor.

IMG_9681 IMG_9692 IMG_9769 IMG_9782

Lejekontrakten er udløbet

Kære baby,

Hermed oplyses du om at din lejekontrakt er udløbet. Du har nu i 9 måneder nydt godt af en rummelig 1-værelses med gratis vand og varme, men da pladsen er ved at være for trang er det blevet besluttet ikke at forlænge dit lejemål. Det er faktisk blevet besluttet at nedlægge lejemålet permanent og du har derfor max 14 dage til at finde en alternativ bolig.

Emilie vil gerne tilbyde dig en plads i hendes nye residens i haven i ‘Mit Farum’. Det er en 1-værelses, der er lidt lavt til loftet og det trækker en smule fra vinduet, men der er en skøn terrasse med udgang til en (for dig) enormt stor have. Hun byder også på frisk-handlet plastic-frugt og hun er ikke bleg for at bage en kage. Hvert 5. minut. Skulle dette ikke falde i din smag kan vi i stedet tilbyde dig plads i stort, velindrettet og lyst hus. Gratis vand og varme vil fortsat være til rådighed tilsat ubegrænset kærlighed.

Vi glæder os til at høre hvad din beslutning bliver – jo før jo bedre.

Kh

Mor, Far og Storesøster

Opbevaring af legemad

IMG_8977

Ind til nu har Emilies lege-mad ligget i en enkelt stor kasse som stod på gulvet ved siden af køkkenet – men det var desværre virkelig sjældent, efterhånden, at hun legede med det. Generelt leger hun faktisk ikke med ting, der ligger hulter til bulter – jeg tror simpelthen at det er for svært at overskue. Derfor har jeg prøvet at købe en kontor-dims fra Ikea med nogle skuffer, der er nemme at trække ud for små mennesker og så prøver jeg at hjælpe lidt med at holde orden så der er bageredskaber i den ene skuffe, kage-tilbehør i den anden og almindelig mad i den tredje. Umiddelbart gør det legen nemmere for hende at hun hurtigere kan overskue hvad hun har at gøre med – og jeg kan skam godt forstå det; jeg synes heller ikke at det er til at lave mad i et køkken hvor man ikke kan finde noget som helst :-p

Hun var meget begejstret da vi pakkede skufferne ud og hjalp ivrigt til med at flytte maden på plads:

IMG_8945

Teriyaki-laks med blomkålscreme

Sponsoreret indlæg

IMG_9335

Jeg er altid på jagt efter nye opskrifter – og især nye opskrifter, der er nemme at gå til, hurtige at tilberede, og med en masse forskellige smags-nuancer. Denne her fra Kikkoman opfylder alle krav og særligt Teriyaki marinaden og blomkålscremen er blevet skrevet direkte ind i ‘den-store-bog-med-hverdags-opskrifter’. Det er guf!

Der skal bruges (til 4 pers):

4 laksebøffer (gerne med skind, men fjern skindet inden anretning)
½ dl Kikkoman Teriayki marinade
1 spsk honning
1 blomkål
2½ dl grøntsagsbouillon
100 g philadelphia
3 porrer
50 g mandler
½ dl soja sauce
Salt og peber

IMG_9320

Rør honning og teriyaki sammen. Læg laksen i en bradepande og dryp dressingen over. Bag fisken i ca. 12 minutter ved 210 grader.

Del blomkålen i små buketter og damp den mør i bouillon (under låg). Blend med flødeost til en virkelig lækker tyk creme. Smag til med salt og peber.

Rens porrer, skær top og bund af og del hver porre i 3-4 lige store stykker. Damp dem i et par minutter i resten af blomkålens bouillin (alternativt i let-saltet vand).

Rist mandlerne i sojasauce – de er færdige når væden er helt væk. Pas på, pludselig går det stærkt! Hak dem groft.

Anret laksen på en bund af blomkålscreme sammen med porrer og drys med soja-mandler.

Velbekomme!

IMG_9327 IMG_9329 IMG_9334

Bonus-info om Teriyaki marinade:

Teriyaki bliver første gang nævnt i kilder fra begyndelsen af 1800-tallet og stammer fra Japan. Saucen er baseret på soja og risvin og er især velegnet til fisk. Firmaet Kikkoman blev grundlagt i 1630 og er dermed en af verdens længst eksisterende fødevarevirksomheder – så de må siges at have haft tid til at udvikle den helt perfekte soja. Teriyaki blev bragt til Vesten fra Hawaii i slutningen af 1800-tallet hvor tusindvis af japanere immigrerede for at arbejde i sukkerplantagerne. Fra de amerikanske supermarkeder spredte Teriyaki’en sig hurtigt til Europa – og heldigvis for det for med den færdige sauce er det nemt at tilføje et lille strejf af Japan til en god norsk laks 🙂

I dag holder jeg vejret…

IMG_9339

…i hvert fald ind til min lille børne-arbejder kommer hjem igen og afleder mine tanker.

Jeg havde faktisk planlagt at jeg skulle føde i dag. Men det lader ikke rigtig til at lillebror er samarbejdsvillig. I virkeligheden er det måske meget godt eftersom vi allesammen kæmper lidt for at komme over en omgang forårs-influenza – det er fint at han hygger inde i maven ind til vi er helt friske til at tage i mod ham.

Men jeg kunne godt have brugt distraktionen i dag. Nu sidder jeg i stedet ved computeren, med telefonen ved min side, og frygter at den ringer. Hvis den gør, betyder det nemlig at jeg er blevet fyret. Og selv hvis den ikke gør bliver omkring 1/3 af mine kollegaer i dag bedt om at gå hjem og ikke komme igen. Det er trist og underligt på én og samme gang. Det har været ubehageligt og usikkert siden den dag det blev annonceret og det var lidt ambivalent at gå på barsel og vide at så mange ikke er der når/hvis jeg vender tilbage. Jeg har været igennem en fyringsrunde før, og denne her dag, den dag hvor selve prikke-runden finder sted, den er helt ulidelig.

Jeg er faktisk lykkelig for at jeg sidder herhjemme med min store mave fremfor på kontoret – men selv her, hjemmefra, kan jeg mærke frustrationen, frygten og uretfærdigheden. Processen har nu været i gang i en halv time og den går jo desværre hverken hurtigere eller bedre af at jeg sidder og bekymrer mig om den. Jeg prøver at fokusere på i stedet at få redigeret de sidste billeder af min smukke, nye nevø – jeg var nemlig så heldig at få lov at holde en hel lille foto-session med ham i mandags da han var 5 dage gammel. Magen til samarbejdsvillig model skal man godt nok lede længe efter – men selv ikke den lille skønhed kan helt aflede mine tanker.

Måske kan jeg finde noget chokolade i en køkkenskuffe. Chokolade må der helt klart til på sådan en dag. Jeg kigger lige…og så holder jeg vejret, lidt endnu.

UPDATE: Jeg har stadig et job. PHEW! Sikke en lettelse 😀

On my bucket-list: Regnbuer

Rainbow
Uh! Regnbuer! Er der noget mere magisk? Og noget, der er sværere at fange med linsen, ikke alene fordi det kræver de helt rigtige indstillinger, men endnu mere fordi det kræver de helt rigtige vejr-forhold? Jeg synes faktisk ikke at det er ret tit at jeg ser en regnbue – og hvis jeg gør er det næsten altid i forbindelse med at jeg kører bil og det er jo ikke ligefrem tiden at finde kameraet frem og eksperimentere en hel masse. Nu går vi dog en sæson i møde hvor regnbuerne ofte er lidt hyppigere og hvor jeg måske endda får lidt bedre tid til at jage dem (#krydser-fingre-for-et-barn-der-vil-gå-tur-med-barnevognen). Jeg gad i hvert fald godt engang fange den helt perfekte regnbue – så vil jeg lade nogle andre om at jagte den skat, der ligger for enden 🙂 
 

Billedet er fundet på pinterest og gemt fra dazzlingnatures.

Om at tage billede af fremmede mennesker

IMG_8965

Jeg afholder mig 99% af tiden fra at tage billeder af mennesker jeg ikke kender. Jeg føler selv at det er grænseoverskridende at gå forbi andres kameraer og selv om jeg deler 1000-vis af billeder af både mig selv og min familie så kan jeg bedst lide selv at være herre over hvad der bliver delt – og hvor.

Men denne her farverige mor og hendes fine søn, der tålmodigt ventede på bussen kunne jeg ikke dy mig for at fotografere – endda uden at spørge om lov, fordi det at spørge om lov ville have ødelagt det fine i det øjeblik hvor de stod der med hinanden i hånden og ventede.

Og nu deler jeg dem fordi jeg synes at de lyser op – i et gråt og vintertræt København ser de friske og smukke ud – og hvis det var mig, der på den måde havde inspireret en anden ville jeg nok i virkeligheden ikke have så meget i mod at blive fotograferet. Heller ikke engang uden mit vidende.

Nu sidder jeg her og håber at den mor og hendes søn har det på samme måde. Men hvordan ved man det og hvor går grænsen? Hvornår skal man spørge om lov til at tage et billede (og hvordan overvinder man dén barriere i sig selv?) og hvornår er det tilladt at snige sig til et billede fordi situationen bare var til det? Er det nogensinde tilladt? Jeg ved det virkelig ikke og det er også grunden til at jeg for det meste undgår at tage billeder af menensker, jeg ikke kender – men det ærgrer mig tit at de gode motiver går mig forbi fordi jeg enten ikke tør spørge om lov til at fotografere eller fordi jeg synes at jeg ikke kan tillade mig det.

Tanker om hjemmefødsel

IMG_8880b

‘Hvor er du modig!’
‘Tør du godt det?’

Det er de to reaktioner jeg oftest har fået når jeg har luftet ideen om at føde herhjemme. Nogle synes vist at det er totalt gak, andre synes at det er sejt – og nogle få synes at det virker som et ganske naturligt valg i forlængelse af en helt normal graviditet.

For mig handler det primært om to ting:

  1. Tilvalg af hjemmefødsel = fravalg af hospital
  2. Tryghed og ro

Jeg synes overhovedet ikke at jeg er modig. Jeg er dog pragmatisk så jeg har tjekket statistikkerne – og hjemmefødsler er hverken mere eller mindre sikre end hospitalsfødsler. Dog kan man sige at de, der vælger hjemmefødsel generelt har haft helt ukomplicerede graviditeter, de føder til tiden og uden igangsættelse og der er på den måde en række faktorer, der gør at indgreb undervejs i fødslen sjældnere er nødvendige, end de er på hospitalet.

Jeg synes overhovedet ikke at jeg er modig. Jeg er fx bange for hospitaler. Derfor er det nemt at lade valget om at føde hjemme være et fravalg af hospitalet – men det er ikke hele sandheden. Min første fødsel var aldeles ukomliceret. Det gik stærkt og der kom en perfekt lille pige ud af det. Selve fødselsforløbet var på alle måder det bedste jeg kunne have forestillet mig dengang. Men tiden inden fødslen var præget af usikkerhed og jeg følte slet ikke at jordemødrene havde den tid, der var nødvendig. Tiden efter fødslen var endnu mere præget af usikkerhed og dårlige valg, der blev truffet på vores vegne. Og det er det jeg gerne vil ændre på denne gang. Tiden før og efter selve fødslen. Jeg vil gerne være i mine egne trygge rammer, sammen med den bedste fødselshjælper, Jesper, ind til jeg har brug for støtte og hjælp fra en jordemoder som kun har mig at tage sig af og som derfor har den tid som jeg har brug for. Og jeg vil gerne pakke mig ind i en hule med vores nye barn, når han er født, og slet ikke tænke på at skulle pakkes sammen, have tøj på og ud at køre i en kold bil. Det er det, der for mig, gør den store forskel – og derfor vil jeg gerne føde hjemme.

Jeg synes overhovedet ikke at jeg er modig. Der er masser af ting, jeg ikke tør, men jeg tør godt at føde herhjemme. Jeg har kæmpe tillid til jordemødrenes faglighed og hvis der skulle opstå noget undervejs som alligevel gør det nødvendigt at tage på hospitalet så ved jeg at jeg er i gode hænder. Det er jeg indstillet på, men jeg ønsker at fødslen vil opføre sig lige så pænt som graviditeten har gjort så jeg ikke behøver at forlade den tryghed og ro, der er herhjemme.

Vi har selvfølgelig gjort os en del tanker om hvordan det hele skal foregå, sådan rent praktisk, især i forhold til Emilie, men også i forhold til udstyr da en af de reaktioner jeg også ofte har mødt er ‘så skal i ud at købe alt muligt?’. Jeg kan allerede afsløre at vi ikke skal købe ret meget, men selve overvejelserne i forhold til praktikken gemmer jeg til et andet indlæg. Stay tuned 🙂

Dimseri på børneværelset

IMG_8830

Der er kommet et par nye hylder op på børneværelset – de er mest til pynt og Emilies eneste kommentar var da også ‘hvorfor har du hængt dem op, mor’?…én forstår vist ikke helt betydningen af ‘at dimse’ – men hun var dog trods alt heller ikke utilfreds med hylderne så de fik lov at hænge.

Nu har jeg gået hjemme i en uges tid og der har været en hel del tid til dimseri – primært til at omorganisere og få lidt mere op på væggene. Men i den forbindelse er det gået op for mig hvor meget her trænger til at blive malet og at det faktisk er lidt irriterende at indrette med billeder og hylder så længe der ikke er malet…men ak, det er jo ikke smart at kaste sig ud i at male et helt hus så længe der er en baby på vej så det må simpelthen vente lidt endnu. Så kan jeg jo passe kaste mig over den voksende bunke af vasketøj i dag i stedet…det er jo også meget sjovere…eller…i hvert fald mere nødvendigt…

IMG_8833 IMG_8836

1 2