Om at gå fra ét barn til to

Jeg faldt over en ret morsom artikel på alt.dk i formiddags. En artikel omhandlende det at gå fra at have ét barn til at have to og da det jo trods alt er en situation, der venter lige om hjørnet tænkte jeg at det næppe kunne skade at læse lidt om andres erfaringer. Jeg tror faktisk heller ikke at det skadede…tvært imod fik jeg mig et godt lille grin i s-toget

Hele artiklen kan læses her: alt.dk

Skribenten lister i artiklen 9 punkter der får hende til at konkludere at det at have en enkelt barn er som at være på badeferie i forhold til at have to. Lad os tage dem ét ad gangen:

  1. Voksensamtaler er utopi

Voksensamtaler har du ikke. Aller højst på dit arbejde. For med to børn, er der altid én, der liiige skal have et stykke æble, én, der liiige skal vise dig, hvad hun/han kan, eller én, der liiige skal skiftes/tørres i bagen. Og når I er på besøg hos gode venner, skal du være heldig, hvis der er tid til rent faktisk at høre din gode veninde, hvordan hun egentlig så har det, efter hun er blevet fyret.


Voksensamtaler? Hvad er voksensamtaler? Jeg kan godt huske at der var en gang hvor Jesper og jeg snakkede om rigtige ting. Om hvad der foregik i verden. Om nye opdagelser, ideer og teorier på arbejdet. Om drømme og planer. Nu snakker vi om den slags ting med Emilie som mellem-mand og hun bidrager efter bedste evne, fx:

Jesper: ‘Hvad skal jeg stemme til valget om retsforbehold’
Emilie: ‘Ja’
Charlotte: ‘Vi skal også lige have fundet en fødselsdagsgave til din far’
Emilie: ‘MODELLERVOKS!’
Jesper: ‘Var det på tirsdag at du skulle bruge bilen?’
Emilie: ‘Far styrer rattet. Jeg holder øje med om han kører for stærkt’

Så i kan nok se at Emilie langt hen ad vejen er den mest fornuftige at snakke med, hjemme hos os…


  1. Fest. Hvad er det?

At gå til fest er noget, der sker yderst sjældent. For godt nok, kan du måske få din mand til at passe begge børn dagen efter, men det der med at sove tømmermænd ud med to børn i hytten, er noget nær umuligt. For din mand og børnene vil med stor garanti være i huset, og ungerne forstår ikke, at mor skal sove – med mindre du er gift med et sandt overmenneske af en mandsling, der helt frivilligt tager en baby og et større barn, med krudt i røven, med på legepladsen i regnvejr.


Jeg føler faktisk at jeg rent faktisk er gift med et sandt overmenneske…men tømmermænd med Emilie i huset? Nej tak. Fester blev udfaset for længe, længe siden…


  1. Sexlivets død

Sexlivet bliver for de flestes vedkommende sat på en prøve, når I pludselig deler soveværelse med ét styks spædbarn i en tremmeseng. Læg så trætheden oveni af at have været forældre i nogle år til storebror eller storesøster. Sex bliver noget i kaster jer over indimellem. Og mest af pligt. I nogle år.


Nu bliver det godt nok lidt personligt…men altså, Emilie sover i smørhullet. Det har hun gjort i 2½ år nu og der er ikke umiddelbart udsigt til at det holder op. Jeg kan ikke se at endnu et barn kommer til at gøre nogen forskel…


  1. Aldrig tid til dig selv

Måske har du altid været superkvinde-typen, der ikke har villet gå ned på udseendet, “bare fordi” du har fået børn. Men når du får nummer to, vil du ulykkeligvis nok oftere end før opleve dig selv springe mascaraen over. For den skal jo også tages af om aftenen. Og shopping efter de helt rigtige jeans vil foregå i nattens mulm og mørke over nettet (hvis du da er så heldig, at dine børn sover samtidig). Og det der med at tage et langt helsende bad med dybdefugtende hårmaske vil smuldre mellem dine hænder. Du vil nok nærmere pludselig se meningen med 2-i-1-shampoo (åh skræk og ve).


Skal mascara tages af om aftenen? Virkelig? Altså, det gjorde jeg ikke engang før jeg fik børn…

I nattens mulm og mørke sover jeg! Hvis jeg da er så heldig at mit ene barn sover…

Net-shopping er kommet for at blive (længe før Emilie) og jeg ved slet ikke hvordan man bruger en hårkur…


  1. Når børnene endelig sover

Før i tiden – da det kun gjaldt ét barn – kunne du om aftenen snige dig ud og dyrke alle dine kulturelle interesser. Det var som noget helligt: Den tid, hvor dit barn sov. Når du har to børn, er du så træt, når de endelig sover, at du oftest vil foretrække sofaen og reruns af ‘Games Of Thrones’. Alt, der kræver så lidt hjerneaktivitet som muligt, vil du hilse velkomment med en stor skål slik. For hvis du ikke får rigelig mængder af sukker, kan du ikke holde dig vågen. Og du VIL altså have en time eller to om aftenen uden børn (og mand, som ligger i den anden ende af sofaen og ser noget andet på computeren).


Åh ja, dengang jeg kunne snige mig ud om aftenen og dyrke alle mine kulturelle interesser. Det var tider. Nej vent. Det var da ikke mig. Kulturelle interesser siger du? Med et barn, der vågner hver timer og skriger og skriger og skriger…? Jeg synes at re-runs af GoT lyder ganske glimrende…hvis jeg er heldig kan jeg lige nå at se et halvt afsnit før jeg falder i søvn på sofaen…

Edit: Emilie vågner knap så ofte nu og hun har da heldigvis ikke kolik mere – men det der med at sove en hel nat og vågne frisk og veludhvilet…det venter vi lige et par år med…eller 10. Teenagere sover godt, ik?


  1. Altid nogle, der snakker

Når dit barn nummer to når en hvis alder, kan du være helt sikker på, at der altid er nogle, der snakker til dig. “MOAR se, hvad jeg kan”, “Se MOAR, jeg kan det her – det er meget sejere”. Samtidig prøver din mand sikkert at fortælle om en konflikt på arbejdet. Umulige forhold. Især om morgenen INDEN du har fået din morgenkaffe.


Der har været én der snakkede til mig siden Emilie var ca. 10 måneder gammel. Ordforrådet er blevet større, emnerne mere komplekse, men stilhed? Det er ikke at begreb den unge dame kender…men faktisk forstår jeg ikke helt hvorfor dette punkt nævnes som noget negativt…det er da fuldstændig forrygende fantastisk at opleve verden igennem en tumlings øjne og jeg elsker at høre hende pludre hvad enten det er til mig, til legoklodserne eller til dukken.


  1. Løbe stærkere

Du vil opleve, hvordan du pludselig begynder at drømme om at have flere timer i døgnet. For hvordan kan det lade sig gøre at arbejde fuldtid, være en god mor til to børn, tale med din mand, lave sund mad, købe ind hertil, gøre rent og rydde op (hvilket kræves dagligt med to små børn), træne, så du har energi til alt det før nævnte, og være en god veninde? Det kan det heller ikke. Men på Instagram lader det til, at alle andre kan finde ud af det. Så du løber bare lidt stærkere.


Jeg skal fortælle skribenten en hemmelighed! Jeg har for længe siden gennemskuet at ‘glansbillederne’ på instagram er netop det: Glansbilleder. Jeg gør det nemlig også selv. Jeg deler billeder af Emilie når hun er sød og glad og dejlig. Jeg viser det frem når vi har været mega overskudsagtige og lavet et græskar om til Olaf. Når vi har hygget os med at bage jule-småkager. Når idyllen er på sit højeste – fordi det er de stunder jeg glæder mig over og det er de stunder jeg husker. Men det betyder jo ikke at ikke godt ved at der ved siden er en verden af vasketøj, trodsalder og ender, der bare slet ikke når sammen. Og den verden er også en del af vores hverdag og det er helt ok.


  1. At have en almindelig arbejdsuge

Med to børn skal du være heldig, hvis du har én uge, hvor du og din mand ikke har været på kanten af at gå fra hinanden, fordi I igen har skullet finde ud af, hvem der er mindst vigtig på arbejdsmarkedet, og derfor kan blive hjemme med sygt barn. Efteråret er især slemt. Her er især lus, forkølelse, influenza og øjenbetændelse en fast del af inventaret i institutionen. De kravler nærmest rundt på væggene (og i alle plysbamserne).


Ok, her bliver det måske rent faktisk mere vanskeligt med to børn – lus har vi ikke haft endnu, men det skal da nok blive en fest når først vi har to børn i institution.


  1. Du bruger alle dine penge på andre

Institutionspladser, gode vinterstøvler, flyverdragter og tøj i lange baner. Da du var gravid med nummer to, tænkte du sikkert også, at din to’er da bare kunne arve alt tøj fra storebror. Men tro mig, når du i nogle måneder har kigget på din lille pige i bluser med traktor-print (eller din søn i lilla strømpebukser) vil du eksplodere og gå helt amok med rosa, liberty-mønster og veloursløjfer. Så det ender med at være (næsten) dobbeltdyrt at have to børn.


Haha. Det er sikkert rigtig nok. Men faktisk havde Emilie masser af blåt tøj (og jeg var slet ikke ved at eksplodere over det, jeg havde nemlig selv købt det) – og det kan lillebror jo fint arve. Men selvfølgelig kommer jeg til at bruge penge på nyt til ham også – for det vil jeg jo gerne 🙂

Jeg vil ikke med dette (meget lange) indlæg påstå at det ikke bliver sværere at have to børn – jeg vil bare gerne påpege at det lyder som om skribenten har haft en meget nem nummer et…der er i hvert fald ikke meget i det hun skriver, der lyder sværere end jeg syntes det var/er at have ét barn…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.