november 2015 archive

Om at gå fra ét barn til to

Jeg faldt over en ret morsom artikel på alt.dk i formiddags. En artikel omhandlende det at gå fra at have ét barn til at have to og da det jo trods alt er en situation, der venter lige om hjørnet tænkte jeg at det næppe kunne skade at læse lidt om andres erfaringer. Jeg tror faktisk heller ikke at det skadede…tvært imod fik jeg mig et godt lille grin i s-toget

Hele artiklen kan læses her: alt.dk

Skribenten lister i artiklen 9 punkter der får hende til at konkludere at det at have en enkelt barn er som at være på badeferie i forhold til at have to. Lad os tage dem ét ad gangen:

  1. Voksensamtaler er utopi

Voksensamtaler har du ikke. Aller højst på dit arbejde. For med to børn, er der altid én, der liiige skal have et stykke æble, én, der liiige skal vise dig, hvad hun/han kan, eller én, der liiige skal skiftes/tørres i bagen. Og når I er på besøg hos gode venner, skal du være heldig, hvis der er tid til rent faktisk at høre din gode veninde, hvordan hun egentlig så har det, efter hun er blevet fyret.


Voksensamtaler? Hvad er voksensamtaler? Jeg kan godt huske at der var en gang hvor Jesper og jeg snakkede om rigtige ting. Om hvad der foregik i verden. Om nye opdagelser, ideer og teorier på arbejdet. Om drømme og planer. Nu snakker vi om den slags ting med Emilie som mellem-mand og hun bidrager efter bedste evne, fx:

Jesper: ‘Hvad skal jeg stemme til valget om retsforbehold’
Emilie: ‘Ja’
Charlotte: ‘Vi skal også lige have fundet en fødselsdagsgave til din far’
Emilie: ‘MODELLERVOKS!’
Jesper: ‘Var det på tirsdag at du skulle bruge bilen?’
Emilie: ‘Far styrer rattet. Jeg holder øje med om han kører for stærkt’

Så i kan nok se at Emilie langt hen ad vejen er den mest fornuftige at snakke med, hjemme hos os…


  1. Fest. Hvad er det?

At gå til fest er noget, der sker yderst sjældent. For godt nok, kan du måske få din mand til at passe begge børn dagen efter, men det der med at sove tømmermænd ud med to børn i hytten, er noget nær umuligt. For din mand og børnene vil med stor garanti være i huset, og ungerne forstår ikke, at mor skal sove – med mindre du er gift med et sandt overmenneske af en mandsling, der helt frivilligt tager en baby og et større barn, med krudt i røven, med på legepladsen i regnvejr.


Jeg føler faktisk at jeg rent faktisk er gift med et sandt overmenneske…men tømmermænd med Emilie i huset? Nej tak. Fester blev udfaset for længe, længe siden…


  1. Sexlivets død

Sexlivet bliver for de flestes vedkommende sat på en prøve, når I pludselig deler soveværelse med ét styks spædbarn i en tremmeseng. Læg så trætheden oveni af at have været forældre i nogle år til storebror eller storesøster. Sex bliver noget i kaster jer over indimellem. Og mest af pligt. I nogle år.


Nu bliver det godt nok lidt personligt…men altså, Emilie sover i smørhullet. Det har hun gjort i 2½ år nu og der er ikke umiddelbart udsigt til at det holder op. Jeg kan ikke se at endnu et barn kommer til at gøre nogen forskel…


  1. Aldrig tid til dig selv

Måske har du altid været superkvinde-typen, der ikke har villet gå ned på udseendet, “bare fordi” du har fået børn. Men når du får nummer to, vil du ulykkeligvis nok oftere end før opleve dig selv springe mascaraen over. For den skal jo også tages af om aftenen. Og shopping efter de helt rigtige jeans vil foregå i nattens mulm og mørke over nettet (hvis du da er så heldig, at dine børn sover samtidig). Og det der med at tage et langt helsende bad med dybdefugtende hårmaske vil smuldre mellem dine hænder. Du vil nok nærmere pludselig se meningen med 2-i-1-shampoo (åh skræk og ve).


Skal mascara tages af om aftenen? Virkelig? Altså, det gjorde jeg ikke engang før jeg fik børn…

I nattens mulm og mørke sover jeg! Hvis jeg da er så heldig at mit ene barn sover…

Net-shopping er kommet for at blive (længe før Emilie) og jeg ved slet ikke hvordan man bruger en hårkur…


  1. Når børnene endelig sover

Før i tiden – da det kun gjaldt ét barn – kunne du om aftenen snige dig ud og dyrke alle dine kulturelle interesser. Det var som noget helligt: Den tid, hvor dit barn sov. Når du har to børn, er du så træt, når de endelig sover, at du oftest vil foretrække sofaen og reruns af ‘Games Of Thrones’. Alt, der kræver så lidt hjerneaktivitet som muligt, vil du hilse velkomment med en stor skål slik. For hvis du ikke får rigelig mængder af sukker, kan du ikke holde dig vågen. Og du VIL altså have en time eller to om aftenen uden børn (og mand, som ligger i den anden ende af sofaen og ser noget andet på computeren).


Åh ja, dengang jeg kunne snige mig ud om aftenen og dyrke alle mine kulturelle interesser. Det var tider. Nej vent. Det var da ikke mig. Kulturelle interesser siger du? Med et barn, der vågner hver timer og skriger og skriger og skriger…? Jeg synes at re-runs af GoT lyder ganske glimrende…hvis jeg er heldig kan jeg lige nå at se et halvt afsnit før jeg falder i søvn på sofaen…

Edit: Emilie vågner knap så ofte nu og hun har da heldigvis ikke kolik mere – men det der med at sove en hel nat og vågne frisk og veludhvilet…det venter vi lige et par år med…eller 10. Teenagere sover godt, ik?


  1. Altid nogle, der snakker

Når dit barn nummer to når en hvis alder, kan du være helt sikker på, at der altid er nogle, der snakker til dig. “MOAR se, hvad jeg kan”, “Se MOAR, jeg kan det her – det er meget sejere”. Samtidig prøver din mand sikkert at fortælle om en konflikt på arbejdet. Umulige forhold. Især om morgenen INDEN du har fået din morgenkaffe.


Der har været én der snakkede til mig siden Emilie var ca. 10 måneder gammel. Ordforrådet er blevet større, emnerne mere komplekse, men stilhed? Det er ikke at begreb den unge dame kender…men faktisk forstår jeg ikke helt hvorfor dette punkt nævnes som noget negativt…det er da fuldstændig forrygende fantastisk at opleve verden igennem en tumlings øjne og jeg elsker at høre hende pludre hvad enten det er til mig, til legoklodserne eller til dukken.


  1. Løbe stærkere

Du vil opleve, hvordan du pludselig begynder at drømme om at have flere timer i døgnet. For hvordan kan det lade sig gøre at arbejde fuldtid, være en god mor til to børn, tale med din mand, lave sund mad, købe ind hertil, gøre rent og rydde op (hvilket kræves dagligt med to små børn), træne, så du har energi til alt det før nævnte, og være en god veninde? Det kan det heller ikke. Men på Instagram lader det til, at alle andre kan finde ud af det. Så du løber bare lidt stærkere.


Jeg skal fortælle skribenten en hemmelighed! Jeg har for længe siden gennemskuet at ‘glansbillederne’ på instagram er netop det: Glansbilleder. Jeg gør det nemlig også selv. Jeg deler billeder af Emilie når hun er sød og glad og dejlig. Jeg viser det frem når vi har været mega overskudsagtige og lavet et græskar om til Olaf. Når vi har hygget os med at bage jule-småkager. Når idyllen er på sit højeste – fordi det er de stunder jeg glæder mig over og det er de stunder jeg husker. Men det betyder jo ikke at ikke godt ved at der ved siden er en verden af vasketøj, trodsalder og ender, der bare slet ikke når sammen. Og den verden er også en del af vores hverdag og det er helt ok.


  1. At have en almindelig arbejdsuge

Med to børn skal du være heldig, hvis du har én uge, hvor du og din mand ikke har været på kanten af at gå fra hinanden, fordi I igen har skullet finde ud af, hvem der er mindst vigtig på arbejdsmarkedet, og derfor kan blive hjemme med sygt barn. Efteråret er især slemt. Her er især lus, forkølelse, influenza og øjenbetændelse en fast del af inventaret i institutionen. De kravler nærmest rundt på væggene (og i alle plysbamserne).


Ok, her bliver det måske rent faktisk mere vanskeligt med to børn – lus har vi ikke haft endnu, men det skal da nok blive en fest når først vi har to børn i institution.


  1. Du bruger alle dine penge på andre

Institutionspladser, gode vinterstøvler, flyverdragter og tøj i lange baner. Da du var gravid med nummer to, tænkte du sikkert også, at din to’er da bare kunne arve alt tøj fra storebror. Men tro mig, når du i nogle måneder har kigget på din lille pige i bluser med traktor-print (eller din søn i lilla strømpebukser) vil du eksplodere og gå helt amok med rosa, liberty-mønster og veloursløjfer. Så det ender med at være (næsten) dobbeltdyrt at have to børn.


Haha. Det er sikkert rigtig nok. Men faktisk havde Emilie masser af blåt tøj (og jeg var slet ikke ved at eksplodere over det, jeg havde nemlig selv købt det) – og det kan lillebror jo fint arve. Men selvfølgelig kommer jeg til at bruge penge på nyt til ham også – for det vil jeg jo gerne 🙂

Jeg vil ikke med dette (meget lange) indlæg påstå at det ikke bliver sværere at have to børn – jeg vil bare gerne påpege at det lyder som om skribenten har haft en meget nem nummer et…der er i hvert fald ikke meget i det hun skriver, der lyder sværere end jeg syntes det var/er at have ét barn…

My hood

IMG_5797

Der er faktisk ret pænt, her hvor vi er flyttet hen. Lige på grænsen af byen er vi i cykelafstand fra s-toget og ca. 10 sekunder fra skov, mark og sø – det havde jeg nok slet ikke turdet drømme om for bare et år siden! Og for bare to år siden havde jeg slet aldrig forestillet mig at jeg nogen sinde skulle få lyst til at bo i et hus :-p

Men nu bor vi her og det er mere end skønt – og selv om sne er pænt og jeg faktisk rigtig godt kan lide vinter glæder jeg mig godt nok til foråret og sommeren så vi rigtig kan komme på opdagelse i nærområdet 🙂

Orv, nu smuttede bøllen ovenpå – så må jeg hellere følge efter og sørge for at hun ikke falder ned ad trappen…hun har faktisk totalt styr på den, men jeg bliver bare alligevel bekymret når hun er alene oven på… #pylremor

Update: Ok, hun nåede (sikkert) ned igen før jeg overhovedet nåede at rejse mig fra stolen… #langsommor…

IMG_5789 IMG_5791 IMG_5807 IMG_5817

Room tour, juleønsker og kalk på fliser

IMG_5788

Tingene falder så småt på plads i det lille hjem og i takt med at vi bor her fnder vi også ud af hvilke ting vi har lyst til at lave om på, hvilke ting vi mangler og hvor der er nogle ting, der bare kræver lidt knofedt. Generelt skal vi ikke lave nogle store ting om, men på badeværelset var der alligevel et par mangler som vi var nødt til at rette op på med det samme. Fx var der absolut ingen hyldeplads (og vi har virkelig mange ting, der gerne vil står på hydler!) og heller ingen knager – så to små skabe fra IKEA samt en No Mess knage og et par genbrugsknager kom op at hænge meget hurtigt.

IMG_5778

Derfra var det mest et spørgsmål om knofedt…fliserne i brusenichen har i den grad samlet på kalk, men det er ikke noget lidt citron ikke kan klare. Faktisk synes jeg at det er meget rart at gøre rent med citron – det dufter godt, det virker og man slipper for skrappe kemikalier…meeen, der skal skrubbes til! Og én citron er ikke nok til et helt brusebad…og da jeg kun havde en enkelt citron på lager er jeg derfor ikke færdig, men jeg startede i det værste hjørne og derfor ser det allerede meget bedre ud 🙂

Fliser

Så nu er der faktisk kun tilbage at ønske sig de sidste detaljer og så er rummet helt klar og fokus kan rykke videre til næste rum 🙂

Ønsker til badeværelse

Det, vi mangler mest er nok en pedal-spand! Den her viste er fra Menu, men en hvilken som helst spand ville kunne gøre tricket. Derudover ville det være lækkert med et par hylder i brusenichen så shampoo og den slags ikke behøver at stå på gulvet. Som allerede skrevet har vi hængt en knagerække fra No Mess op, men der er lige plads til en til og det ville være skønt at have plads til lidt flere håndklæder og et par morgenkåber. Endelig kunne jeg godt tænke mig et par opbevaringsnips-ting, fx poserne fra House Doctor eller en mægtig fin (og lyserød!) Lyngby-dims.

Når ‘Nissen’ har svært ved at vente…

IMG_5759

Uh, der er en Nisse-mor her i Farum, der glæder sig til 1. søndag i advent! Det er nemlig en meget musikalsk nisse, der bor her, i vores nye hus, så den har sørget for små musikalske hygge-ting til husstandens yngste. Det er det første år hvor begrebet ‘nisse’ overhovedet giver mening for Emilie og jeg er lidt spændt på hvordan hun reagerer når først det bliver december. Jeg er ret overbevist om at hun synes at det er helt ok at nissen kommer med gaver – men hvad mon hun siger til hvis nu det er en rigtig drillenisse, der bor her? Vi må se – hvis hun bliver bange for den er jeg sikker på at den nok skal være sød 🙂

Adventsgaver

Alle gaverne er købt hos Mini og Mokka – min absolut yndlings online butik med musik-instrumenter til børn.

Indlægget er ikke sponsoreret.

Fokus-problemer

IMG_5638

Uh, jeg har simpelthen så svært ved at få lært mit ‘nye’ kamera at kende ordentligt – det er jo ikke helt nyt mere da det er fra i sommers, men jeg synes simpelthen ikke at jeg får helt samme billedkvalitet som med det gamle – på trods af at jeg er gået en klasse op. Jeg bruger de samme objektiver så det er næppe der problemet ligger selv om jeg har en fornemmelse at især min 85 mm nok godt kunne bruge en mikrojustering af fokus da jeg synes det er som om det skarpe felt er foskudt en smule i forhold til mine indstillinger – fokus punktet herover er fx på Emilies ansigt, men det er bollen og stolen, der er skarpest. Andre der har haft den slags problemer – og som har et løsningsforslag?

Min plan er faktisk at gå tilbage til det online-fotokursus jeg var på i begyndelsen af året og gennemgå alle lektionerne igen – denne gang ikke helt så meget med fokus på det tekniske som sidste gang, men derimod med fokus på at blive rigtigt gode venner med kameraet og dermed finde ud af om det er mig, objektivet eller huset, der trænger til at stille lidt skarpere 🙂

Sneet inde

IMG_5682

Da vi i går ønskede os at sneen ville blive liggende ind til i dag havde vi nok sådan lidt forestillet os at hvis vi var var heldige ville der lige være nok til at kunne trække kælken en tur hen ad vejen – så vi blev mildest talt en smule overraskede da vi kiggede ud ad vinduet her til morgen og sneen lå helt op til vinduet! Og da vi kiggede ud til den anden side lå sneen faktisk helt oppe i vindueskarmen og bag ved vores bil var en stor bunke skubbet sammen. Og dermed var vi faktisk sneet inde – som rookie-husejere har vi nemlig ikke nået at investere i en sneskovl!

Bevæbnet med en løv-rive og Emilies lille fiskars-kost gav vi os i lag med snedriverne. Vi kan afsløre at en løv-rive faktisk fungerer ganske udmærket i forhold til at fjerne store mængder sne hurtigt – men det blev dog først rigtig godt da naboerne også kom ud for at feje og vi kunne låne deres sneskovl :-p

Emilie er ikke helt overbevist om at det der kolde hvide noget sådan rigtig er et hit, men lykken steg dog mærkbart da vejens andre børn kom ud for at lege. Hun nød at blive trukket lidt på kælken, men hun er bestemt ikke fan af luffer og jeg kan faktisk godt forstå at hun synes at det er en smule vanskeligt at bevæge sig rundt i sne, der går hende til brystet…så, den barnlige glæde over det fantastiske hvide landskab var muligvis størst hos moderen. Der er den til gengæld også stor! Men jeg skal selvfølgelig heller ikke hverken fjerne sne eller løbe op og ned ad vejen med kælken. Og jeg kan have smarte finger-vanter på så jeg stadig kan betjene mit kamera i stedet for klodsede luffer der gør det helt umuligt at lave en ordentlig snebold… :-p

Lad os se hvor glad jeg er i morgen klokken 7 når jeg har fået min cykel gravet fri og s-togene ikke kan køre…

IMG_5651 IMG_5664 IMG_5671

Ude og inde

IMG_5629

Inde er der stearinlys og nybagte boller. Ude er der iskoldt og sneen er begyndt at lægge sig i græsset.

Da de første 5 snefnug var faldet fra himmelen erklærede Emilie glad: ‘Så! Nu kan vi godt gå ud at kælke! På den lille kælk!’. Ind til videre har vi overtalt hende til at vi lige må vente lidt – men nu ser det faktisk ud til at det lægger sig så der er håb for en lille tur med kælken i morgen.

Vintervejret afskrækkede bestemt ikke banditten her til morgen, da hun meget frejdigt iførte sig shorts og sommerhat:

IMG_5610

Heldigvis kom hun i lidt mere fornuftigt tøj inden julemarkedet i kulturhuset åbnede :-p

Weekend

IMG_5367

Jubii! Weekenden er over os – og den byder på julemarked og besøg af Emilies kusine – en begivenhed som Emilie har set frem til med længsel hele ugen. Hun har faktisk hver dag insisteret på at ‘AYA KOMMER I DAG!’ og har ikke rigtig været tilfreds med at skulle vente helt til søndag. Det er faktisk næsten lige så stort som juleaften :-p

Derudover skal der ske spændende ting som at vi skal et par gange på genbrugspladsen, gøre lidt rent, vaske lidt tøj…så det kan vist godt gå hen og blive en både ret god, hyggelig og effektiv weekend.

Tip: Styr på flyttekasserne

Flyttekasser

Det kan gpdt være lidt uoverskueligt at flytte, især når man har en to-årig, der myldrer rundt og leger gemmeleg blandt kasserne og som ikke er helt 100 % forstående overfor at når ting er lagt i kasser, så er det meningen at de skal blive i kasser – eller at når ting er pakket ud så er det faktisk ikke meningen at kasserne skal blive stående som legetårn :-p

Efter min egen mening er det gået rigtig godt med at flytte ind og pakke ud og det var faktisk kun en enkelt dag at hele huset var fyldt med flyttekasser. Nu er der kun nogle ganske få tilbage under trappen som venter på at vi får sat nogle hylder op før de kan blive pakket ud. For at projekt flyt-to-gange-på-tre-måneder ikke skulle blive alt for uoverskueligt nummerede jeg samtlige kasser og skrev ned nøjagtig hvad der var i hver enkelt – så da min far manglede polyfilla var det bare at slå op i excel-arket at det kunne findes i D6 og da Jesper manglede bits til boremaskinen tog det kun et øjeblik at finde dem. Det lettede virkelig indflytnignen at ting aldrig var væk selvom de ikke var pakket ud endnu. En del af mit system er at navngive kasserne efter rum så S-kasser indeholder ting til soveværelset, K-kasser er fulde af køkkenting osv. Det betød at alle kasser kunne sættes hen i det rigtige rum inden de blev åbnet hvilket gjorde det meget nemmere at få dem pakket ud i den mest hensigtsmæssige rækkefølge – og ikke mindst betød det at den gravide dame ikke selv behøvede at flytte ret meget rundt på kasserne :-D.

Det eneste problem er nu at vi, i følge Emilie, slet ikke kan lege gemmeleg mere når stuen ikke er fuld af kasser! Faktisk synes hun vist at det var rimelig fjollet at have så travlt med at få alle de kasser væk :-p

IMG_5271

Morgenstund

IMG_5391

Pyh, jeg synes godt nok at det er gråt og vådt for tiden! Billederne fra den sidste uges tid afslører dog at der rent faktisk er en solstråle eller to, der har fundet vej ned til os her i Farum – lad jer ikke narre af Emilies regntøj, hun insisterede på at have det på og det er skam også fint, ikke mindst fordi det er magen til yndlingskusinens. Og det er jo også fornuftigt nok at være klar til en regnbyge, selv om vejret faktisk holdt sig smukt ind til længe efter vi var hjemme igen.

IMG_5378 IMG_5402

Det var nu heller ikke fordi vi gik voldsomt langt – kun lige hen til ‘vores’ lille legeplads. Så skønt at have sådan en lige i nærheden 🙂

IMG_5399 IMG_5407

1 2