Fra platfod til bandagist

IMG_3662

Orv, det står godt nok lidt stille herinde for tiden. Det er ikke fordi vi ikke laver noget, der er værd at skrive om! Tværtimod…

Men det var faktisk ikke dårlige undskyldninger det skulle handle om. Vi har nemlig været ved bandagist i dag. Og ja, jeg bliver nødt til at indrømme at jeg var nødt til at slå op hvad en bandagist laver da vores børnelæge lavede henvisningen…strengt taget er en bandagist (vist) en, der laver bandager, proteser og lignende – men de laver også indlæg til børn (og voksne), der er platfodede. Emilie er, som børnelægen så smukt udtrykte det, voldsomt platfodet. Det har vi sådan set været opmærksomme på længe og hun har fx brugt sandaler med en meget fast hælkappe som hjemmesko for at give den fornødne støtte til hendes ankler som er lidt hårdt pressede på grund af det ‘vrid’ hendes fod laver. Desværre er hælkappen ikke helt nok når platfodheden (helt klart et rigtigt ord!) er så udpræget som hos Emilie og desværre har vi ikke været opmærksomme på sålen i hendes sko. Hun har haft gode sko, men tilfældigvis alle med helt flade såler og det har hun har brug for er støtte i svangen.

Derfor har vi i dag fået lavet aftryk af hendes fod på både blåt papir og i lyserødt skum (sidstnævnte var helt klart det største hit). Og i næste uge kan vi hente hendes indlæg frisk fra trykken (eller hvor de nu kommer fra 😀 ). Hun kommer til at gå med indlæggene det meste af tiden, men jeg kunne rigtig godt tænke mig at finde nogle sko til hende, der helt af sig selv har lidt mere støtte i svangen end de fleste børnesko. Er der tilfældigvis nogen, der kender til nogle gode mærker? Hvis du læser med Ann vil jeg også meget gerne høre om du med din uddannelse har nogle gode tips eller noget vi skal være særligt opmærksomme på?

Og her er den lille fod forfra. Platfod eller ej, børnefødder er altså bare det mest nuser i verden :-p

IMG_3664

4 Comments on Fra platfod til bandagist

 1. Ann
  august 18, 2015 at 7:04 pm (4 år ago)

  Sødt af dig at tænke på mig, C. Jeg skal gøre mit bedste for at hjælpe 😉

  Jeg bliver efterfølgende lidt nysgerrig, håber det er ok 🙂 Fortalte lægen jer om Ekkos kan vokse fra det eller er det medfødt? Alle børn fødes jo platfodede og de fleste kan klare sig uden indlæg. (Men ud fra billedet synes jeg også det ser voldsomt ud, i forhold til andre børn på den alder.) Hvor længe skal hun bruge indlægget og hvor mange timer dagligt?

  Min faglighed undrer sig dog over, hvorfor lægen henviser jer til bandagist… Fodterapeuter kan ligeså vel lave indlæg, men måske er der flere aspekter i det. (Mange læger kender slet ikke til vores kunnen mht. indlæg, trist – men sandt.)

  Et normalt indlæg til en voksen med platfod er en svangstøtte der ligger lige under svangen (sjovt nok) og støtter op, under gangafvikling. Svangstøtten ligner en halvcirkel… Derudover kombinerer man ofte med en hælstabilisering, så hælen tvinges i den rigtige retning. Normalt lander man skævt på foden og afvikler sin gang indad til, men hos platfodede er gangen mere lige… (Hold nu op, det er svært at forklare på dansk, når jeg er vant til at forklare det med latinske udtryk!)

  Ved ikke om du kan bruge det til noget, ville bare forklare hvordan jeg ville lave et indlæg til Ekko… Tjek evt. mit instagram billede fra november 2014, der har jeg lavet en svangstøtte med hælstabilisering, noget lignende håber jeg Ekko får.

  Mht. sko er jeg selv ret vild med Ecco (!!) 🙂 samt SuperFit. F.eks. er Eccos børnesko rigtig gode til at støtte op om ankelen og sørge for at barnet afvikler sin gang korrekt. Jakob kan løbe rigtig hurtigt i sine Ecco Biom sko, men i sine Nike free snubler han nemt (der er nemlig ingen støtte ved ankelen) og Jakob er ikke mere end almindeligt platfodet, så ankelstøtte betyder bare mere, end man aner.

  Jeg har fundet to par sko, som jeg mener vil være gode til Ekko. Jeg er ikke sikker på hvor meget svangstøtte der er i dem, men det kommer jo også med indlægget? (Det burde det i hvert fald) Men begge modeller har høj ankel og det er virkelig vigtigt til Ekko, det ville jeg vægte højere. Fordi indlægget sørger for at støtte svangen. Om det er med velcro eller snørebånd er underordnet, det betyder ikke noget, modellerne er bare hurtigt fundet.

  http://www.superfit.at/en/product/5-00386-74

  http://dk.ecco.com/da-dk/collection/kids/infants/mimic-750381-58890

  Jeg håber at jeg har været til hjælp, ellers skriver du bare igen C :-* Jeg vil hellere end gerne hjælpe, hvis jeg kan…. Er jo stadig nyuddannet, men lidt har der da hængt ved 😉

  Svar
  • hhmmmcd
   august 19, 2015 at 9:05 am (4 år ago)

   Ej, TUSIND tak for det meget udførlige svar! Det er absolut helt i orden med nogle opklarende spørgsmål, faktisk er jeg rigtig glad for at du stiller dem for det er da lige præcis de ting jeg skal sørge for at få spurgt om når vi skal hen til bandagisten igen i næste uge. Jeg synes ikke altid at det er så nemt at få stillet de rigtige spørgsmål når man er alene afsted fordi meget af tiden går med at sørge for at Emilie er tryg. Som jeg forstod det på børnelægen var det lidt bekymrende at det stadig er så udpræget i en alder af 2½ år, men med en tidlig indsats med indlæg skulle det være muligt at rette op så hun ikke nødvendig skal døje med det resten af livet. Som han sagde er det heldigvis ikke det store problem når man kun vejer 10 kg, men i takt med at hun bliver større bliver belastningen på det skæve ankel-led også større.

   Jeg må indrømme at jeg også studsede over at blive henvist til en bandagist! Og som skrevet var jeg faktisk nødt til at slå op hvad den titel lige nøjagtig dækker over. Jeg tror at henvisningen skyldes at lige nøjagtig den læge kender lige nøjagtig den klinik og har et godt samarbejde med dem og at de har specialiseret sig i netop børnefødder. Derudover ligger klinikken i Brøndby hvilket er nemt at komme til i forhold til hvor vi bor 🙂

   Kom bare med de latinske udtryk! Haha, så kan jeg selv slå de ting op jeg ikke forstår – det er spændnede at lære om noget der ligger så langt uden for mit eget felt 😀

   Hihi, det må da være skæbnebestemt at Ekko skal have Ecco sko! Tak for anbefalingerne – dem kigger vi nærmere på 🙂
   Det er altså vildt så stor betydning det har for de små fødder om fodtøjet sidder ordentligt! Det er ret tankevækkende det du skriver om Ekko skoene vs. Nike skoene…og faktisk rammer du lige hovedet på sømmet for Emilie kan slet ikke løbe. Hun er jo endda en smule ældre end Jakob og hun prøver også virkelig, men fødderne insisterer bare på at vende forkert. Hun kan godt bevæge sig hurtigere end i almindelig gang, men rigtigt løbe, det kan hun ikke. Jeg håber at indlæggene vil give hendes fødder den rette støtte så hun kan få lidt mere fart på 🙂

   Svar
 2. Alice M
  august 23, 2015 at 8:12 pm (4 år ago)

  nu er Ebbe ikke platfodet men hypermobil, men han har den sidste ecco sko -dog med snørrebånd- som støtter virkelig godt om hans hypermobile ankler.

  Vi er blevet anbefalet babybotte sko også – kan klart anbefale godesko.dk der har specialiseret sig i sko med special støtte og de er virkelig gode til at vejlede.

  Svar
  • hhmmmcd
   august 26, 2015 at 10:51 am (3 år ago)

   Tusind tak! Jeg skriver straks til godesko og hører hvad deres anbefaling er 🙂

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.