Guide til photoshop: Gør mørke billeder lyse

Picture1

Nummer 1: Yes! Jeg er begyndt at photohsop-snyde lidt med mine billeder! Jeg er lidt ambivalent omkring det, men ikke desto mindre vil jeg gerne indvie jer i hvordan man virkelig let kan gøre et halv-dårligt billede meget bedre.

Nummer 2: Jeg tror nemlig at de fleste kender til at billeder bare er alt for mørke – enten fordi kameraet er indstillet forkert og det lige skal gå stærkt eller fordi der simpelthen ikke er dagslys nok. For mig sker det næsten altid når jeg skal tage billeder indendørs eller hvis jeg skal skynde mig at fange Emilie i en eller anden sjov situation og jeg derfor ikke når at få indstillet det hele. Som på billedet herover hvor Emilie lige guffede et helt glas oliven og oven i købet så svært selvtilfreds ud – ikke til at stå for, synes moderen 😀

Jeg knipsede et par lynhurtige billeder og lagde kameraet væk igen (jeg skulle jo også nå at have oliven!) – og resultatet blev sådan lidt meh…

Enter photoshop!

Jeg er ret vild med billedet herunder med Emilies ‘smile-fingre’ – hun så kameraet og udbrød ‘så, nu smiler jeg mor, kan du se det’ – og så gør hun sådan der med fingrene (imens hun skærer ansigt :-p ). Selv om jeg ofte prøver at fange hende når hun ikke bemærker det er det også ret sjovt at kunne huske hendes ‘foto-model-look’ – men billedet er jo alt for mørkt!

R IMG_5437

Man kan ganske givet lysne billeder på mange forskellige måder, men jeg synes at dette her er virkelig nemt (og det kan endda gøres på mange billeder samtidig hvis man er så uheldig at have en hel stribe, der er for mørke). Det første man skal gøre er at åbne ‘Bridge’:

I Photoshop vælges File: Browse in Bridge. Med bridge åben skal der browses til den ønskede folder. Hvis du fotograferer i Raw format er det bare at dobbeltklikke på billedet, så kommer du direkte til Raw-vinduet hvor lysningen skal foregå. Hvis dine billeder er i .jpg format skal du lige højreklikke og vælge ‘Open in Camera Raw’ – og så kommer du til samme vindue.

Picture1a

I Camera Raw vinduet skal du have fat i den lille skyder, der hedder ‘Exposure’ – med et billede, der er så mørkt som dette har jeg skruet ret langt op, men ofte er det nok at justere en lille smule (op eller ned – for det er også her at du kan redde et overbelyst billede – så skal skyderen bare den anden vej).

Picture2

Herunder er resultatet af at stille på ‘Exposure’ – det kalder jeg altså et easy fix!

Et lille ekstra tip – bemærk den øverste skyder, der hedder Temperature. Prøv at justere lidt på den hvis dit billede fx er meget gult (hvilket billeder taget indendørs, i kunstigt lys, ofte er).

Og vupti, når du er tilfreds kan du enten trykke ‘Done’ for at vende tilbage til Bridge eller ‘Open Image’ for at åbne billedet i Photoshop – hvis du vil foretage yderligere ændringer.

Picture3

Jeg ville ikke ændre yderligere så jeg trykkede bare ‘Done’ og glædede mig over resultatet 🙂

IMG_5437b

Ps: Bemærk at ændringer foretaget i Camera Raw vinduet er permanente! Hvis du er i tvivl om du vil ændre billedet eller ej er det bedst lige at tage en kopi af det og eksperimentere lidt inden du ændre originalen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.