Fotokursus, lektion 14: Freelensing

1588

Freelensing er en teknik hvor man holder objektivet frit i hånden hvorved en spændende sløring kan opnås – det er ikke helt nemt at styre og det er temmelig grænseoverskridende på den måde at holde linse og hus adskilt (jeg forestillede mig i hvert fald straks at hvert eneste støvfnug i lejligheden ville hvirvle afsted og hoppe lige ind midt i al elektronikken). Det er vigtigt at være lidt ekstra forsigtig med at holde alting rent – men når det er sagt så er det faktisk også rigtig sjovt at eksperimentere med en ny teknik.

Her er et par tips:

1) Sæt F-stoppet højt og ISO’en lavt – der bliver lukket rigtig meget lys ind når objektivet er skilt fra huset så der er ingen grund til at kameraet også selv lukker lys ind…samtidig giver det høje F-stop et skarpere billede.

2) Hold linse og hus med den ene hånd og brug den anden hånd til at stille skarpt – det er faktisk det her, der er det sværeste for man mangler lidt en hånd. Det er nødvendigt at bruge manuel fokusering – på nogle linser skal man lige slå dette til (skift fra AF til MF på selve objektivet). Når der er er stillet skarpt på det ønskede objekt er det bare at trykke på udløseren og så tjekke resultatet. Ser det ud som forventet? Er der noget der skal ændres? Det her er lidt en trial and error teknik og resultatet kan godt være en smule tilfældigt – men nogle gange fungerer det virkelig.

3) Jeg eksperimenterede med både 35 mm og 85 mm og syntes at det var nemmest at stille skarpt med 85 mm – men igen, prøv dig frem – og har du ikke et udvalg at linser så bruger du naturligvis den du har, teknikken kan bruges med alle objektiver.

4) Sørg for at holde linsen helt tæt på huset – des mere du vipper den væk fra huset des mere sløring opnår du, men det bliver også sværere og sværere at opnå fokus og samtidig øges risikoen for at der kan forvilde sig støv steder hen hvor støv ikke hørere til…

5) Held og lykke 😀

16071582 1585

2 Comments on Fotokursus, lektion 14: Freelensing

 1. Laura
  april 26, 2015 at 7:09 pm (4 år ago)

  Så blev jeg da lige inspireret til mit billede for i dag! Havde ellers udskudt billedet til mit Project 365 i dag, fordi jeg var meget uinspireret, men det her gav mig en ide. Så jeg fandt vores 50 mm objektiv frem og forsøgte mig med free-lens. Ret svært faktisk, men sjovt med en anderledes teknik end det jeg plejer at bruge 😀

  Svar
  • hhmmmcd
   april 27, 2015 at 5:51 pm (4 år ago)

   Hihi, hvor sejt – dejligt at kunne inspirerer! Glæder mig til at se hvad det blev til 🙂

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.