april 2015 archive

Den perfekte børnehave

1563

Jagten på den perfekte børnehave er sat ind nu hvor Emilie har rundet de to – vi har sådan set kun ét ønske, men det er til gengæld både ret stort og muligvis ret svært at opfylde.

Vi vil gerne have plads i en skov-børnehave.

Derfor har vi skrevet E op i alle de skov-børnehaver, der giver mening i forhold til vores arbejdspladser. I dag har vi været på besøg i én af dem og faktisk har det mere eller mindre gjort vores ‘ønske’ til et ‘ultimativt krav’ – der var fedt! Uh, hvor jeg bare ønsker at det lykkes at få en plads!

Vi blev mødt af én af de fire faste pædagoger kort efter at børnene var kommet hjem fra skoven – han tog rigtig godt i mod os og viste os rundt på de lækre udendørs arealer og i den relativt lille tilhørende hytte. Han fortalte at han i løbet af de 1½ år han har været i børnehaven har været inde med børnene i sammenlagt mindre end 10 timer – så når de siger at de er ude hele dagen, så mener de det! Der var rigtig rart at være og vi er ret overbeviste om at en skov-børnehave er det helt rigtige for Emilie, både pga. den relativt lille størrelse og de få pædagoger, men i højere grad fordi hun bare virkelig trives når hun får lov at være ude – derudover kan vi godt lide tanken om at hun allerede fra helt lille lærer at færdes i naturen, at passe på naturen og at elske naturen.

Om den perfekte børnehave findes, det må tiden vise – men mavefornemmelsen var i hvert fald god i dag så vi krydser fingre for at der bliver en plads lige når vi skal bruge den.

Ind til da vil jeg lige sidde her og undrer mig lidt over at hende her får brug for en børnehave-plads (en børnehave-plads) inden for en overskuelig fremtid:

1561

Nikolaj

1609b

På en skal fra et til ti er Emilie faktisk ret sej til at tegne Nikolaj. Punktum, punktum, streg (hvem har også brug for kommaer?), sådan tegnes Nikolaj – og imens tegnes 2 prikker, en streg og en stor cirkel – arhmen, altså. Den må i glas og ramme, den tegning :-p

52 uger #1: Godnat

1580

Hermed er et 52 ugers foto projekt skudt i gang. Projektet er baseret på dette fantastisk fine kursus og temaet i uge 1 (som jo godt nok skulle have været den første uge i januar, men nu bliver det altså nu) er ‘godnat’.

I skrivende stund (søndag aften) ser Emilie ud nøjagtig som på billedet herover – og når hun ser sådan ud er hun ganske enkelt ikke til at stå for. Vores aftenritual starter ved 19-tiden med at Emilie enten får et bad eller kommer direkte i nattøjet. Derefter får hun en brik-juice – med sugerør, siddende hos mor i sofaen. Dette element er måske ikke det mest politisk korrekte, men det sparer en opvågning i løbet af aftenen da hun med sikkerhed ikke er tørstig. Derudover er det hyggeligt at sidde stille sammen imens juicen inhaleres – søndag aften var det ‘grøn-juice-dag’ som Emilie kalder det når der er æblejuice på menuen. Derefter børster vi hår og tænder – begge dele typisk under en del protest, men der falder hurtigt ro på igen. Det sidste kvarters tid inden putte-tid bruger vi som regel på det Emilie har mest lyst til – ofte er det at ligge i sofaen og lade som om vi sover. Hun har en nøje plan for hvem der skal ligge hvor!

Lidt efter halv otte vælger Emilie en bog eller to, siger godnat til den der ikke skal putte, og trisser ind i seng. Det har tidligere været en kamp at få hende med ind i soveværelset, men for tiden forbinder hun selve putningen med noget hyggeligt og hun vil gerne ind at ligge og læse, med kugledynen på. Som regel ligger hun musestille og lytter til den bog hun har valgt og når den er slut er det sikkert som amen i kirken at hun siger: ‘Mor kan læse den igen!’. Af en eller anden grund synes jeg at det er mega træls at læse den samme bog to gange – jeg vil hjertens gerne læse to bøger, eller endda fire bøger, men jeg gider (åbenbart) ikke læse den samme to gange i træk. Som regel tager jeg mig dog sammen og læser den igen for det er jo egentlig et meget sødt ønske og det er tydeligt at hun suger historien til sig og at den sætter sig fast i hendes lille hoved når hun får lov at høre den igen.

Derefter synger vi et par sange og snakker lidt om dagens begivenheder. Herefter er Emilie typisk en halv times tid om at falde i søvn – hun nulrer stadig vores hals eller kind for at finde tryghed så vi sidder hos hende ind til hun sover. Det er hyggeligt, men det kan også være enormt frustrerende når hun i laaang tid, næsten sover, men hvis man tænker på at rejse sig vågner hun med sikkerhed. Men til sidst – ja, så sover hun og så er hun simpelthen så nuttet at det er lige før man får lyst til at blive siddende selvom man lige før syntes at det var noget så vigtigt at komme ind i stuen… 🙂

Herunder har E lige været i bad, juicen er drukket og hun prøver at charme sig ud af at skulle finde en bog så vi kan komme ind at putte (det er lige ved at lykkes):

1474

Her har hun til gengæld selv sat sig ind i sengen med et udvalg af bøger:

1542

Efter kugledynens ankomst for et par måneder siden er vores aftener helt klart blevet bedre (for slet ikke at snakke om vores nætter, men det er en anden historie). Emilie vil gerne have dynen på om aftenen og som beskrevet oven for ligger hun typisk meget stille og slapper af imens vi læser. Hun sparker typisk dynen af efter et par timer, men alligevel synes jeg at det virker til at den har en rigtig god effekt.

Næste uges tema er: Guilty Pleasures.

 

 

Fotokursus, lektion 14: Freelensing

1588

Freelensing er en teknik hvor man holder objektivet frit i hånden hvorved en spændende sløring kan opnås – det er ikke helt nemt at styre og det er temmelig grænseoverskridende på den måde at holde linse og hus adskilt (jeg forestillede mig i hvert fald straks at hvert eneste støvfnug i lejligheden ville hvirvle afsted og hoppe lige ind midt i al elektronikken). Det er vigtigt at være lidt ekstra forsigtig med at holde alting rent – men når det er sagt så er det faktisk også rigtig sjovt at eksperimentere med en ny teknik.

Her er et par tips:

1) Sæt F-stoppet højt og ISO’en lavt – der bliver lukket rigtig meget lys ind når objektivet er skilt fra huset så der er ingen grund til at kameraet også selv lukker lys ind…samtidig giver det høje F-stop et skarpere billede.

2) Hold linse og hus med den ene hånd og brug den anden hånd til at stille skarpt – det er faktisk det her, der er det sværeste for man mangler lidt en hånd. Det er nødvendigt at bruge manuel fokusering – på nogle linser skal man lige slå dette til (skift fra AF til MF på selve objektivet). Når der er er stillet skarpt på det ønskede objekt er det bare at trykke på udløseren og så tjekke resultatet. Ser det ud som forventet? Er der noget der skal ændres? Det her er lidt en trial and error teknik og resultatet kan godt være en smule tilfældigt – men nogle gange fungerer det virkelig.

3) Jeg eksperimenterede med både 35 mm og 85 mm og syntes at det var nemmest at stille skarpt med 85 mm – men igen, prøv dig frem – og har du ikke et udvalg at linser så bruger du naturligvis den du har, teknikken kan bruges med alle objektiver.

4) Sørg for at holde linsen helt tæt på huset – des mere du vipper den væk fra huset des mere sløring opnår du, men det bliver også sværere og sværere at opnå fokus og samtidig øges risikoen for at der kan forvilde sig støv steder hen hvor støv ikke hørere til…

5) Held og lykke 😀

16071582 1585

Fotokursus, lektion 13: Outtakes

1565

Når jeg før jul sidder og kigger hele det foregående års billeder igennem for at udvælge dem, der skal med i årets fotobog er der én type billeder, der (næsten) altid får en plads og som altid får mig til at smile og mindes den situation hvor billedet blev taget. Det er ikke de opstillede billeder hvor jeg har tænkt over lys, komposition og alt muligt andet – tvært i mod, jeg har opdaget at det er de skæve billeder, dem der fortæller en lille historie, fordi, dem, der er på billedet ikke er opmærksomme på at der bliver taget billeder af dem. Dem hvor helt spontane følelser kommer til udtryk. Såkaldte outtakes.

Billedet herover af Emilie, liiige inden hun bliver fanget af Jesper er, efter moderens ydmyge mening, ret fantastisk – jeg synes både at jeg kan se Emilies iver for at slippe væk (og en barnlig tro på at hun rent faktisk kan løbe fra sin far) og Jespers omsorg og kærlighed i den måde han langsomt fanger hende på (jaja, selvom han ikke engang er på billedet kan jeg altså se den slags…hvis ikke fotografen selv skulle overfortolke, hvem skulle så :-p ). Selvfølgelig er min tolkning farvet af at det netop var de følelser, der var i den situation – men det er jo også præcis det fine, at fange følelsen i øjeblikket og holde den fast.

I dag har været en ‘langsom lørdag’. Vi sov længe (til 6.50, det er crazy!), hyggede morgenen væk med god kaffe og puslespil, besøgte farmor og brugte lang tid på at plukke blomster og lege fangeleg. Spiste kage, kørte hjem igen og samlede flere puslespil. Malede, krammede og nød at vi ikke skulle nå noget. Kameraet har været pakket væk det meste af tiden (jeg skal nogle gange blive bedre til lige at huske bare at nyde, uden nødvendigvis at dokumentere ;-), men alligevel var der nogle virkelig dejlige billeder på SD-kortet da jeg tømte det her til aften:

Emilie plukker blomster, dufter til dem og siger enten ‘mmmm’ eller ‘puh bad’ til dem (uafhængigt af at de alle var tusindfryd):

1550

Blomsterne videregives til hendes yndlings-menneske (værsgo´, den er til dig far!):

1554

Der tumles i græsset:

1567

Midt i legen kom en ‘flyve-magime’ forbi – den blev studeret nøje:

1571

Det var varmt sådan at løbe rundt så jakken røg af…men bukserne skulle altså blive på…sagde Mor…

1575

Jeg har også et par skønne portrætter af Emilie fra i dag som jeg er virkelig glad for – men denne lille samling af outtakes indkapsler bare dagen så fint 🙂

Morgenkaffe

1528

Årh. Jesper fik en Nespresso maskine i eksamens-gave. Den er god! I går drak jeg tre kopper kaffe – haha, det sværeste er nemlig at vælge hvilken smagsvariant man vil have :-p

1529

Billede på akrylglas

15321533

Vi har fået nyt billede i stuen – selv om jeg har været rigtig glad for billedet-med-de-mange-billeder så var det også på sin vis lidt uroligt med de mange små motiver. Dette her skaber helt klart mere ro i stuen og så minder det os samtidig om en helt fantastisk sommerferie.

Emilie følte sig inspireret og besluttede at bidrage med lidt akvarel-kunst:

15401531

Jeg har bestilt billedet hos Pixum og det er trykt på akrylglas – jeg synes at det giver en meget cool effekt at det ikke er på papir, men det er også lidt mere pricy. Jeg bestilte dimser til ophæng som var virkelig nemme at have med at gøre og som gør at billedet svæver godt en cm ud fra væggen:

1541

Hurra for Dr. Far

1489

Endelig! Efter en fantastisk flot præstation i går kan Jesper nu kalde sig for PhD. Som den ene i bedømmelses-udvalget udtrykte har det været en ret kompliceret rejse at nå til dette resultat og det har kostet både blod, sved og tårer – men det har heldigvis også været fedt og afslutningen var ikke mindst helt vildt fantastisk. Bedømmelsesudvalget havde to timer til at stille spørgsmål efter Jespers præsentation – men efter knap en time havde de simpelthen ikke mere at komme efter…så ved man at man har lavet en grundig opgave!

Weekenden byder kun på én ting; afslapning. Jeg husker tydeligt den usandsynlige ro man har i hovedet efter sit PhD forsvar – for første gang i årevis er der virkelig ikke noget ‘man burde’. Ingen artikler der ‘skal’ læses, ingen komplicerede tanker, der ‘skal’ tænkes – det er fedt. Jesper har lige lukket de ca. 25 browser vinduer med artikler o.lign., der har været åbne i månedsvis – en lille symbolsk handling, men også et sidste punktum for et kæmpe stort stykke arbejde. Jeg er sikker på at den stakkels hårdt pressede computer også ånder lettet op :-p

Stort tillykke til Dr. Far.

Kh. C og E

1500 1506 1508

DIY: Håndaftryk

1475

Jeg fik aldrig lavet et aftryk af Emilies hånd da hun var baby, men her til aften da hun sad og malede med vandfarver, dyppede hun pludselig hånden i sit maleri og lavede et fint pastel-farvet aftryk på papiret ved siden af – det så virkelig sødt ud så jeg skyndte mig lige at hente et stykke fotopapir og bad hende om at gøre det igen.

Emilie mente vist at lykken var gjort da hun ligefrem blev opfordret til at male på sin egen hånd – hun var i hvert fald svært begejstret for projektet :-p

1469 1470 1471

 

Sludder pludder mudder

1422

M: ‘Hvad hedder du, Emilie?’
E: ‘Jeg hedder Milie 2 år blomst’
M: ‘Hedder du Emilie Thorup Holst?’
Lille pause…
E: ‘Neeej, jeg hedder Milie 2 år GRÆS!’

1 2 3