Fotokursus, lektion 7: Det der F-stop (og lidt om døde planter)

Jeg har en rigtig god veninde der har den fineste lille altan (hun har endda en blog om den). Hun har virkelig ikke meget plads at gøre med, men hun har formået at få plads til både blomster, bær, grøntsager og en hygge krog til de lune sommeraftener – hun hjalp mig i sommers med at købe blomster til vores altan og jeg endte med nogle vildt flotte lavendler.

Jeg tror ikke at hun ville være imponeret hvis hun så dem nu… (jeg skriver ‘nu’, men i virkeligheden har de været døde siden en gang i august…(unfair hold med århundredets tørreste sommer…). Jeg lægger ikke skjul på at planter, der bor her hos os skal kunne klare sig selv. Det er ikke fordi jeg ikke vil passe dem…men det ender bare altid med at jeg ikke gør det og så dør de og så får jeg frygtelig ondt af dem og beslutter mig for aldrig at købe planter igen så de ikke skal lide den skæbne…men der er bare det at jeg elsker blomster og jeg bliver virkelig glad hver gang der er nye og fine planter på altanen…

Aaanyways…grunden til denne lange indledning er at jeg skulle bruge et motiv til at eksperimentere med den næste del af mit fotokursus og så besluttede jeg at gå ud på altanen…og så kom jeg i tanke om at jeg måske skulle tage at få smidt de døde planter ud…heldigvis formår ikke engang jeg dog at slå lyng ihjel – så without further ado kommer her en introduktion til F-stop, med lyng og døde lavendler :-p

Jeg har kaldt indlægget ‘det der’ F-stop fordi jeg for ganske få dage siden ikke anede hvad et F-stop var eller hvad jeg skulle bruge det til…

Det er det tal i midten for oven – her sat til F2.2. Tallet dækker over hvor stor en del af billedet, der er i fokus – altså, hvis man forestiller sig at et billede er en firkant, der består af en hel masse lag så styrer F-stoppet hvor mange af lagene, der er i fokus. Des lavere tallet er, des færre lag er i fokus – dvs. at des lavere tallet er jo mere sløret bliver bliver baggrunden (eller forgrunden) i billedet.

Samtidig lukkes mere lys ind når tallet er lavt – med den viste indstilling er ISO’en meget lav (=skarpe billeder) og lukkertiden høj (=bevægelse fryses, super når der tages billeder af små hurtige børn, ikke så vigtigt når motivet er en plante…) fordi F-stoppet er meget lavt. Hvis F-stoppet sættes op kommer en større del af billedet i fokus, men samtidig mistes lysindtag og ISO/lukkertid må justeres i stedet.

Giver det mening? Lad mig se om jeg kan illustrerer det…

Til venstre herovre er F = 5.6. Det er faktisk ikke voldsomt højt – i virkeligheden er det det laveste min almindelige linse kan gå ned til (standard Canon 18-55mm). Planten er i fokus, kassen er lidt sløret, baggrunden er næsten hvid – alt i alt slet ikke så dumt og normalt et resultat jeg ville være tilfreds med. På billedet til højre har jeg brugt en 35mm linse som jeg har haft liggende i skuffen…jeg har ærlig talt ikke vidst hvad jeg skulle bruge den til da jeg normalt bruger zoom funktionen rigtig meget så jeg følte mig handicappet uden…

I dag har jeg opdaget at forskellen er netop dette F-stop – 35 mm linsen kan gå ned til F = 2 (her har jeg brugt F = 2.2 og selvom forskellen på disse billeder ikke er gigantisk, så er den der…pottens blå farve er lidt klarere, kassen er lidt mere sløret, baggrunden  er lidt mere hvid.

Når man går tættere på motivet bliver forskellen mere markant. Igen er billedet til venstre taget med F = 5.6 og billedet til højre med F = 2.2. Som jeg prøvede at beskrive er mængden af lag eller planer i billedet, der er i fokus til højre meget færre end til venstre.

Det er ikke altid bedst bare at gå efter det laveste F-stop – hvis motivet fx er mennesker kan det være nødvendigt at gå lidt op for ikke at ende med et billede hvor kun næsen er i fokus…som altid afhænger det af motivet hvilket indstilling, der er bedst 🙂

Og til sidst…de døde lavendler…når nu de har fået så meget taletid skal de da også have et billede…

Og nu er de smidt ud. RIP.

4 Comments on Fotokursus, lektion 7: Det der F-stop (og lidt om døde planter)

 1. walkinrunout
  januar 20, 2015 at 7:19 am (4 år ago)

  Fedt…
  God forklaring og tak… 🙂

  Svar
  • Charlie
   januar 20, 2015 at 6:29 pm (4 år ago)

   Hvor hyggeligt at se dig herinde – længe siden! Og tak – er glad for at det gav mening 🙂

   Svar
 2. Ann
  januar 20, 2015 at 7:42 pm (4 år ago)

  Jeg har virkelig nydt dine foto-kurser C. (Har bare manglet tid til at kommentere!) Men det er nogle gode og brugbare fif du kommer med og sikke en forskel det giver på mange billeder. Det er vildt at det er så lidt der skal til.

  Svar
  • Charlie
   januar 20, 2015 at 7:53 pm (4 år ago)

   Dejligt at høre 🙂
   Jeg synes selv at det er ret fantastisk at lære mit kamera bedre at kende – nu kommer jeg snart til nogle mere kreative lektioner, så bliver der for alvor sjovt 😄

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.