Bedsteforældre survival-kit #1: Ordbogen

Der er én her i huset, der snakket meget. Rigtig meget. Vedkommende tager det som en selvfølge at folk omkring hende forstår hende – og det går også sådan nogenlunde så længe det er mor og far, der er i nærheden. I tilfælde af at hun føler sig uforstået bruger hun ‘nu-siger-jeg-det-igen-endnu-højere(-og-endnu-højere)’ ind til den rigtig mening gættes (eller hun distraheres af noget andet) – men det kan være svært at snakke med hende når man ikke er omskolet til Ekkosk.

Derfor kommer der her en handy ordbog* (Ekkosk-Dansk) til bedsteforældrene som heltemodigt har påtaget sig at passe den lille krudtugle fra lørdag til søndag 🙂

Ord/udtryk, der kræver en særlig handling:
Op-a-se = Op at se. Udtrykket bruges typisk i køkkenet, hvor Ekkos plads er til venstre for vasken (snedigt, da hun så kan beskæftiges med at vaske kartofler/kastanjer/hænder/whatever imens, der laves mad :-). Op-a-se bruges dog også i alle andre sammenhænge hvor Ekko forestiller sig at der sker noget spændende uden for hendes synsvinkel og hvis hun ikke bliver taget op bliver hun potentielt ret gal. Rasende faktisk.

Sammen-me-dig = Sammen med dig. Udtrykket er en leg hvor de involverede skal sidde sammen. Det drejer sig typisk om Dukke, Frida, Kaj og Lille Hund. Evt. skal Ekko også sidde sammen med de andre. Legen er ret hyggelig, men den har det problem at Ekkos forhold til størrelser er lidt skævt så fx kan hun finde på at synes at de alle fem skal sidde oppe i den lille håndvask i legekøkkenet. Og hun kan blive ret gal når de ikke kan være der. Den bedste måde at løse konflikten er at tage hver af dukkerne og sige ‘SÅ, nu sidder han/hun fint’ (ved siden af vasken) – det accepterer Ekko som regel.

Nej-shidde-Gukke-Bord = Nej, Dukke må ikke sidde på bordet. Det er oftest Dukke, der er hovedperson i denne leg, men det kan også være Frida, Kaj eller Lille Hund. Ekko siger Nej-shidde-Gukke-Bord og sætter Dukken op på bordet. Den voksne skal sige ‘Nej, Dukke, du må ikke sidde på bordet, kan du hoppe ned’. Ekko overvejer så situationen lidt hvorefter hun siger ‘HOP’ – og så hopper Dukke lige ned på gulvet, gerne med et ordentligt bum.

Måne henne? / Måne stor Vov-Vov / Måne Buh-Buh = Hvor er månen (og den store hund) henne? Ekko er helt optaget af månen for tiden og vil meget ofte hen og kigge ud af vinduet for at finde den – desværre er det hele tiden overskyet så månen gemmer sig (deraf Buh-Buh). En af de første gange hun så månen var der også en stor hund og det bliver hun ved med at gentage selvom vi ikke siden har set måne og hund på samme tid – men det er et fint lille samtale emne.

Sømbe på / buser af / søje på / jakke på / støver på / kappe = Strømper på / bukser af / trøje på / jakke på / støvler på / knappe knapper. Selvom det kan være lidt svært at høre forskel på nogle af beklædningsgenstandene er det som regel nemt nok at regne ud hvad hun mener fordi hun selv henter den pågældende ting (eller peger på den, hvis jakken fx er blevet hængt op).

Be / Putte = Ble / Prutte. Begge dele betyder at der er gevinst i bleen og at den gerne må skiftes…

Annan = den anden. Hvad end der er i gang skal det gentages med den anden hånd / fod 🙂

Mor-på-stol = Mor (eller en anden person) skal sætte sig på stolen

Andre ord, der er nyttige at vide at Ekko siger:
Kamme = Kramme
Tomme = Tromme
Tampe = Trampe (betyder som regel at hun gerne vil synge ‘du skal trampe hvis du er i godt humør…’)
Hoppe = Hoppe (nu surprise there)
Dyna på = Dyne på
Fant = Elefant
Fuul = Fugl eller Sommerfugl
Sappe = Trappe
Ginna / Gin-Gang = Gynge
Kappe = Klappe
Duus = Juice
Siner / Appelsin = Rosiner (ja, det lyder altså fuldstændig som appelsin…)
Kis = Kiks
Bolle = Bolle / Brød
Mæk = Mælk
Sove sove / Rå-pyh = Nogen skal sove.
Bama = Bamse (enten en rigtig bamse eller Bamse på Ipad’en**)
Aba = Ipad
Nakke = Kat
Vov-vov = Hund
Sor / Dore = Stor
Bitte = Lille
Bow = Bog
Muh = Ko (som regel vil hun gerne have at man tegner en ko…)
Dola = Dora (enten kufferten eller på Ipad’en**)
Barba shykker = Barbapapa bogen er gået i stykker. (Hun har fået en ny, men hun bliver ved med at sige at den gamle er gået i stykker…)
Segne = Tegne
Væk = Væk. Hvis nu man har gynget i 1½ time og hun bliver ved med at sige Ginna, kan det være effektiv at sige at gyngen er ‘væk’ :-p
Sur = Sød (ja, det er lidt selvmodsigende…)
Bakke = Gå baglæns / Køre baglæns på Mariehønen

Andre ord, der er ret nemme at forstå
Fod/fødder, navle, nøgle, tak, mand, dame, kom, nej, ja, hest, gulv, øjner, næse, mund, vand

Vi håber at kan forstå hinanden i weekenden 🙂

*Til Bess og Bedstefar: Ordbogen skal nok være printet ud til jer så i har den ved hånden, men i kan jo begynde at øve :-p

**OBS: Bedsteforældre survival-kit #2, der indeholder en liste over ipad-præferencer, vil være tilstede i lejligheden på pasningstidspunktet!

2 Comments on Bedsteforældre survival-kit #1: Ordbogen

 1. Tine
  oktober 23, 2014 at 8:07 am (4 år ago)

  Sjovt at vi som forældre kan forstå “alt” hvad vores børn siger, mens det for andre er volapyk.

  Anton snakker også løs, men nogle af ordene er ret uforståelige for andre:

  Gagiga = jakke
  Loller = kartofler
  Lullu = cykel
  Mimi = ridder Mikkel (på Ramasjang)

  🙂

  Svar
 2. Charlie
  oktober 23, 2014 at 10:59 am (4 år ago)

  Det er bare så sødt når de sådan opfinder deres helt egne ord – hvordan mon cykel bliver til lullu inde i det lille hovede? Det er fantastisk 🙂

  Emilie er også ret vild med ‘Mi-ke’ (Ridder Mikkel), men ellers vinder ‘Aba’ (Ipad) over ‘Ama’ (Ramasjang) hver gang 🙂

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.