Den tyrkiske kjole og sprog i udvikling

Ekko tilbringer størstedelen af disse dage ganske uden en trevl på kroppen – og hun nyder det! Men en gang imellem er det alligevel nødvendigt med lidt tøj – og denne turkise sag med små hvide prikker, hjembragt fra Tyrkiet af Bess og Bedstefar, er intet mindre end bedårende 🙂

Alting står lidt stille i øjeblikket, lige fra blog til arbejds-forberedelse, men det skyldes at vi tilbringer alle mulige timer udendørs. Ekko har stornydt at være på miniferie med fri adgang til gigantisk have. Hun bader, gynger, snakker og griner. Og bagefter gør hun det hele igen. Hvad mere kan man bede om?

Hendes ordforråd er støt voksende og det er aldeles fantastisk at se hende prøve at få mundes til at lave de rigtige lyde – og lidt mindre fantastisk når hun i frustration over de tungnemme voksne, der ikke forstår hvad hun mener, kaster sig bagover og skriger. Men det sure med det søde, som man siger.

Ind til videre siger hun:

Hej = ‘Hej’. Det har hun faktisk sagt længe, men hun er blevet mere modig og siger hej til de fleste mennesker vi møder på gaden og hver gang nogen kommer ind i det rum hvor hun opholder sig. Hun siger også hej til sin mad, til sit legetøj, til katten og til blomsterne.

Hej hej = ‘Farvel’. Bruges både når andre skal gå, men i særdeles når Ekko skal ud på eventyr og så betyder det ‘jeg skal lige herhen, du skal ikke følge med’.

Ma-maa = ‘Tak for mad’. Meget nyttig frase, der i virkeligheden betyder ‘Jeg vil ikke have mere mad, løft mig ud af stolen’.

Da-daa = ‘Gynge’. Endnu en meget nyttig frase, der betyder ‘sæt mig op i gyngen’.

Buu = ‘Her er jeg’. Bruges i forbindelse med gemmeleg (og ja, man er helt væk når man holder sig for øjnene).

Iks = ‘Kiks’. 

Ba = ‘Bad’. Akkompagneres af at ae på maven som signal til at det er bade-tid.

Da = ‘Far’. Niks, Ekko blev ikke det første barn i verdenshistorien, der lærte at sige Mor før Far…oh well, such is life

‘Ahhh’ = Hurra. Ahhh kan betyde andre ting, men hvis armene løftes op over hovedet betyder det hurra.

Der er vist egentlig flere, men jeg kan ikke huske dem nu. Min hjerne har det for varmt. Men sommer er nu dejligt. ‘Ahhh’:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.