Jobsamtale 101

Det der med jobsamtaler, det er ikke noget jeg har gjort mig så meget i. Jeg har faktisk kun været til én eneste samtale. Og jeg fik ikke jobbet. Så jeg kan vist roligt konkludere at jeg ikke er ekspert på området.Men nu har jeg fået en invitation til en samtale til jordens mest spændende job! Ja, hele jordens mest spændende job (geologer ved den slags ;-). Og jeg vil dælen dulme gerne være godt forberedt.

Som mental forberedelse kommer der derfor her nogle af mine tanker omkring den første samtale og nogle af de ting jeg måske alligevel har lært i løbet af den sidste måned hvor jeg har været på jobsøgningskursus:

1. Præsentationen
Hos Hartmanns har de gjort meget ud af førstehåndsindtrykket. Vi har endda øvet håndtryk så vi har lige nøjagtig den rigtige fasthed og den rette mængde øjenkontakt. Og vi har snakket om hvordan man skaber en god stemning forud for samtalen. Det er helt små ting som at have overvejet i forvejen om man vil have te eller kaffe.

Jeg tror faktisk at det er rigtigt at denne ‘kontakt-fase’ er relativt vigtig, men det er i sagens natur ikke den jeg kan få grå hår over.

2. Virksomhedens oplæg
Da vi i sidste uge havde fået styr på teen og snakket lidt om den nye fine vej til Odsherred (smalltalk for at skabe god stemning) præsenterede virksomheden jobbet – i meget grove træk. Jeg havde forberedt en række spørgsmål til jobbet, men jeg havde ikke gjort mig klart hvornår jeg ville stille dem. Nu ville have været et godt tidspunkt!

3. Mig!
3. fase er nok den vigtigste – det er her man skal sælge sig selv. I mit konkrete tilfælde blev denne fase indledt med spørgsmålet; Hvad er du for en?
Og det var jo et glimrende oplæg til at fyre den der ‘elevatortale‘ af, hvor man lige præsenterer sig selv og alt hvad man kan på 30 sekunder. Jeg synes at elevatortalen er svær – og jeg skal i hvert fald arbejde lidt med den inden næste samtale! Herefter stillede de spørgsmålet ‘Hvilke forventninger har du til jobbet og hvilke forestillinger har du gjort dig‘. Igen kunne jeg nok nemt have forberedt mig lidt bedre for det er jo sådan set ikke uventede spørgsmål – men det kan være rigtig svært at gøre sig nogle konkrete overvejelser om en stilling som man ikke ved andet om end hvad der stod i jobannoncen.

Herefter snakkede vi om mange forskellige ting og jeg følte egentlig at jeg præsenterede mig selv meget godt. Jeg blev selvfølgelig også spurgt hvad jeg forestillede mig det sværeste ved jobbet ville blive. Det er en anden måde at spørge efter dine svageste sider på og et spørgsmål som det er temmelig vigtigt at kunne svare på. Hvis man siger ‘jeg har ingen svage sider’ lyder det nok lidt uforberedt for ingen er jo stærke på alle områder. Omvendt er det heller ikke super smart at sige at man er vildt dårlig til at formidle fagligt materiale verbalt hvis det er en formidlingsstilling man har søgt. Jeg tror at det handler om at vende de negative sider til noget positivt. Og så blev jeg spurgt hvordan jeg håndterer stress. Her kom jeg med et konkret eksempel på en periode hvor jeg vitterligt var meget stresset, men hvor resultatet blev rigtig godt – jeg kunne mærke på ansættelsesudvalget at de var glade for det konkrete eksempel så dem skulle jeg nok have haft nogle flere af.

Jeg blev også spurgt hvordan jeg håndterer grænsen imellem arbejde og fritid. Her fortalte jeg hvordan jeg som phd-studerende har været vant til at blive på min pind ind til arbejdet er gjort og at jeg er så priviligeret at mit arbejde også er min hobby. Jeg synes selv at det var et meget godt svar.

Jeg blev også bedt om at fortælle hvad mine tidligere kollegaer ville sige hvis de skulle beskrive mig med tre ord. Jeg tror at variationer af dette spørgsmål er ret almindelige så også her kan man forberede sig hjemmefra.

Endelig blev jeg spurgt hvad jeg forventer at få i løn. Her er det jo også nemt at være forberedt og svare meget præcist, men omvendt er det virkelig svært for jeg aner faktisk ikke hvad jeg kan forvente at få i løn! Hvis jeg forlanger for lidt vil virksomheden nok tænke at jeg ikke ved hvad hverken jeg eller de er værd og hvis man forlanger for meget vil de måske tænke ‘vorherre bevares, så må du søge lykken et andet sted’. Min taktik var at prøve at få dem til at komme med et udspil ved at sige noget i retning af ‘jeg ved hvad min fagforening anbefaler, men i har nok allerede en ide om hvad jeg som nyuddannet skal have’. Næste gang tror jeg bare at jeg vil sige et range for nu har jeg fået et udspil og har en bedre ide om hvor jeg kan forvente at ligge.

4. Opsummering
Afslutningsfasen har nok ca. samme betydning som præsentationen. Man vil gerne efterlade ‘dommerne’ med et godt indtryk – igen kommer det faste håndtryk i spil! Jeg tror også at det er en god ide at sige noget i retning af ‘jeg ser frem til at høre fra jer’ – det virkede i hvert fald naturligt at sige.

Andre tips, tricks og erfaringer modtages med kyshånd 🙂

Helt fuldstændig urelateret til indlægget kommer der her lige et billede af Ekko, der har lært at styre sin wheeley-bug – sejt :-p

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.