januar 2014 archive

Bryllupsfotograf: To do or not to do?

Inspireret af et indlæg hos Rock ‘n Roll Bride vil jeg lige dele lidt om min erfaring med bryllupsfotografer (selvfølgelig også inspireret af at vi snart skal til bryllup – jubii).Vi valgte for 2½ år siden at gøre plads i budgettet til en professionel fotograf – inden selve brylluppet føltes det som en dyr beslutning som vi faktisk tvivlede på adskillige gange i forbindelse med forberedelserne, for var pengene nu i virkeligheden brugt bedre et andet sted?

Jeg må hellere slå fast med det samme – en dygtig fotograf, der er med hele dagen, fra kirken og til efter brudevalsen, og som derefter skal hjem og redigere hundredvis af billeder, koster temmelig mange penge. Så hvis man sidder med et stramt budget er det selvfølgelig fantastisk fint hvis man har en ven, fætter eller anden bekendt som kan tage billeder i løbet af dagen.

Vi endte med at holde fast i vores beslutning og mødtes med Martin og Hazel ‘on location’ forud for brylluppet for at snakke lidt om forventninger og for at se området hvor festen skulle holdes. På bryllupsdagen tog de intet mindre end 4000 billeder af alt lige fra blomsterpigens sko, risposerne, kjolen, maden, brudevalsen, alle gæsterne, talerne – og ikke mindst, alle de små detaljer som jeg havde lagt et stort arbejde i for at gøre dagen helt speciel for vores gæster (og for os). Af de 4000 billeder fik vi 6-700 (jeg ved det faktisk ikke nøjagtigt, der er virkelig mange!) redigerede, smukke billeder og det var simpelthen fantastisk at kigge dem igennem og se alle de små øjeblikke igen – og også en masse små øjeblikke som vi slet ikke havde bemærket i første omgang fordi sådan en dag flyver afsted og der sker så meget! Og det er stadig fantastisk – jeg bliver virkelig glad af alle de dejlige billeder. Forskellen på de professionelle fotografer og ‘vennen, med det gode kamera’ er i høj grad fotografernes forståelse for og udnyttelse af det naturlige lys. Prøv fx at se forskellen på disse to billeder, der er taget med få sekunders mellemrum:

Eller disse billeder af Hopballe Mølle hvor vi holdt festen:

Der er jo for så vidt intet i vejen med billedet til højre – fotograf billedet rammer bare så fint den stemning, der var på dagen og den følelse jeg har når jeg tænker tilbage på den.

Et særligt svært øjeblik for amatørfotografer at fange er når der bliver kastet med ris:

Og et sidste eksempel fra middagen:

Jeg har ikke at øjeblik fortrudt at vi valgte at prioritere billederne højt i budgettet, men hvis man stadig ikke er overbevist er det også en mulighed at nøjes med at hyre fotografer til at tage portræt billeder (typisk en time efter selve vielsen). Her må man virkelig tænke over hvilken type billeder man gerne vil have; klassiske eller kreative? Vi ville gerne have taget billederne udendørs og på trods af massivt regnvejr fik vi nogle sjove, skønne og smukke billeder (som har været vist på bloggen før, men jeg elsker dem så her kommer der endnu et):

Der er flere billeder herher og her. Og så blev vores bryllup vist hos Pretty Chic Blog hvor der også er masser af billeder 🙂

Dagplejen fortsat

Phew…det trækker godt nok tænder ud, dette her med dagpleje! Ekko synes fortsat at det er mægtig fint med andre børn og spændende legetøj (især den meget fine gåvogn er et hit), men hun synes også fortsat at det er verdens allerdårligste ide at man ikke kan være i dagpleje sammen med mor eller far…Sådan her er alle dagene forløbet i denne uge:

Kl. ca. 6: Ekko vågner og morgenhygger med far (mor, der stadig er oppe 5-10 gange hver nat, sover en time mere)
Kl. ca. 7: Morgenmad
Kl. ca. 8: Aflevering af sur baby i dagplejen. Den lille dame har nu regnet ud hvad der skal ske når hun bliver sat ind i bilen så der starter balladen…
Kl. ca. 8.30: Ekko falder udmattet i søvn i Anitas arme – og vil ikke lægges. Næh, hun mener godt at stakkels Anita kan sidde med hende på skøddet imens hun sover…heldigvis er de tre andre piger i dagplejen helt upåvirkede…faktisk er de virkelig søde og gør alt muligt for at opmuntre babyen som er ‘ked af det’. De kommer med dukker, siger ‘bøh, Milie’ og er i det hele taget ret seje.
Kl. ca. 9: Ekko vågner igen og surhedsgraden er varierende. De sidste par dage har hun faktisk hygget sig i en times tid – JUBII 😀
Kl. ca. 10-11 stykker: Ekko kommer igen i tanke om at mor og far mangler og bliver rasende.
Kl. 11.30: Ekko bliver hentet.

Og NU kommer det skønne: Fra det sekund en af os træder ind nede hos dagplejen er Ekko glad! Som i virkelig rigtig glad og ikke bare ikke-sur – det er SÅ dejligt. Og nu kommer det næste skønne:

Kl. ca. 13.30: Ekko falder i søvn og sover i 1½ – 2 timer. Du læste rigtigt, TO timer! Det er crazy vildt – men super godt for både forældre og barn med en ordentlig lur.

Resten af eftermiddagen nyder vi alle sammen det gode humør (når der altså ikke kommer sygdom på tværs…argh!) og jeg må sige at selv om det er hårdt at hun er så ked af det i dagplejen så er hun virkelig en fornøjelse når hun kommer hjem så overordnet set har vi det, som familie, meget bedre end vi nogensinde har haft det før. Bare vent – om en uge skriver jeg måske et indlæg om hvor godt det går om natten (fingers crossed :-p )

 

Blinis med ørredrogn (glutenfri og LCHF venlige)

Disse små blinis er geniale som forret eller som en del af en frokost (eller bare som frokost):

Til pandekagerne skal du bruge (til ca. 20 stk) (inspireret af ‘Spis dig mæt og glad’ (Jane Faerber):
4 æg
250 g hytteost
2 spsk loppefrøskaller
1 spsk ahornsukker (eller kokossukker)
Revet citronskal
Smør til stegning

Hæld det hele i blenderen. Opvarm en pande med smør (middel varme) og held små klatter på panden – vend dem når de begynder at være lidt faste i det.

Til dressingen skal du bruge:
2 dl creme fraiche (38% hvis det skal være LCHF)
1 fed hvidløg, knust
2 spsk persille, hakket
Salt og peber

Derudover skal du bruge:
1 glas ørredrogn (eller lakserogn) (eller kaviar hvis bølgerne går højt)
Noget grønt, der kan pynte – jeg har brugt en smule squash, men persille eller basilikum vil også se fint ud.

Saml og server straks 🙂

TO stjerner?

Har i set det der slankekur-program, der kører på TV2? En kur-der-dur? Tidligere har testpersonerne testet juicekuren og stenalderkosten og i går handlede det om LCHF – så det var vi jo nødt til lige at se for at få ‘eksperternes’ dom.

Konceptet er at der er en ernæringsekspert og en læge og to mennesker, der gerne vil tabe sig omkring 10 kg. I én måned skal de to mennesker være på den ene eller den anden kur og så bliver de målt og vejet før og efter af lægen og får gode råd af ernæringseksperten. Simple enough.

Den ene testperson syntes at LCHF maden var enormt svært at lave – og så havde hun virkelig, virkelig svært ved at undvære sin cola light…så det gik ikke videre godt for hende! 1 kg og 1 cm om maven blev det til på en måned. Den anden testperson havde noget større succes – 6 kg (heraf 3 kg fedt) og 5 cm om maven blev det til – og derudover så han virkelig meget sundere og gladere ud da kuren sluttede. Ernæringseksperten gav kuren 4 stjerner, netop fordi testpersonerne fandt en masse overskud som de ikke havde før og fordi hun er tilhænger af at spise ‘rigtig’ mad – ikke noget med alle mulige underlige og unødvendige tilsætningsstoffer.

Lægen gav kuren to stjerner. TO!? Ej, altså – jeg var da helt sikker på at han ville synes rigtig godt om den – sund mad, flotte resultater, what’s not to like? Nåhmen…han syntes åbenbart at testpersonerne tabte sig forkert…selv om den ene mand havde tabt 5 cm om livet hvor det farligste fedt sidder…

Jeg har også tabt 5-6 cm rundt om maven i januar – og jeg kan med garanti sige at de 4 kg, der er blevet væk, de er rent fedt! Jeg er i den grad stærkere end for end måned siden så jeg har altså meget svært ved at se at det skulle være usundt for mig…

Haha…jeg elsker når jeg ser den slags programmer og de så IKKE bekræfter min egen teori…så er det naturligvis programmet og ikke min teori, der er noget galt med ;-p

Officielt ledig

Klokken er 9.10. Det er en time siden at Ekko blev afleveret i dagplejen. Og de har ikke ringet derhenne fra endnu. Der er tre muligheder:

1. Ekko har været så hysterisk at hun er faldet i søvn (hun havde ikke sovet hjemmefra…)
2. Ekko skriger stadig, men Anita er sej og kæmper videre med hende
3. Ekko er glad
Nøøøøj, hvor gad jeg godt at nummer 3 er den rigtige! Men jeg tror mest på nummer 1…
I mellemtiden er jeg blevet tilmeldt jobcenteret og har sendt en ansøgning til Kalundborg Kommune – de mangler en til at holde øje med deres vandplaner og det skal da være mig!
Og så har jeg redigeret Ekko-billeder (i mangel af den ægte vare) – sådan her så hun ud i lørdags (med feber og det hele – hurra for institutionsstart…):

Ipad-tip

Priser du dig en gang imellem lykkelig over at have fået barn i en tidsalder hvor der findes ipads? Det gør jeg!Ekko er endnu så lille at det ikke er nødvendigt at begrænse brugen af elektronik – men ipad’en bliver mere og mere interessant. Til at begynde med behøvede den slet ikke at være tændt – den fungerede nærmest som et spejl og var tilsyneladende utroligt interessant for et 6 måneder gammelt barn. Derefter fandt hun ud af at der er et billede af hende selv på når den er tændt – det er endnu bedre end et spejl! Og nu er vi kommet til at hun kan sidde i nogle minutter men en app og hygge sig (favoritterne er Moobah, Giggle Gang og Sanglege) – men det der med at man ikke må trykke på ‘hjem’ knappen, eller at vinduet skifter når man swiper på en helt særlig måde (som hun er virkelig god til!) – det er ikke så smart!

Men apple tænker jo på alt og her er løsningen (måske alle allerede kender dette trick, men jeg er så imponeret over det at det straks må deles :-p ):

Gå ind i indstillinger. Vælg Generelt. Vælg Forenklet adgang (under læring). Slå forenklet adgang til.

Når du er inde i en app trykker du tre gange på ‘hjem’-knappen. Nu er forenklet adgang slået til og hverken ‘hjem’-knap eller ‘sluk’-knap er aktive. Man kan heller ikke swipe sig ud af spillet – man kan kun bruge netop den app man er inde i.

OG! Hvis du trykker tre gange på ‘hjem’-knappen igen kan du med en finger tegne rundt om områder på skærmen, der skal være inaktive – dette er enormt smart i alle de børneapps hvor man kan tilkøbe alt muligt – man tegner bare rundt om købefunktionerne og så kan barnet ikke længere trykke på dem. I like!

Yes yes, teknologien længe leve :-p

Billede fra ‘Moobah’ – i’et, hvor man kan få info om spillet, er deaktiveret så Ekko kan bladre løs i de søde dyr 🙂

Tid til træning

I dag prøver vi noget nyt. FAR er med Ekko i dagplejen. Det gør sikkert aldeles ingen forskel i forhold til ‘Ekko-alene-i-verden’, men det gør en aldeles stor forskel for ‘mor-alene-i-verden’! Klokken er ikke engang 9 og jeg har allerede ryddet op, tjekket blogs, set fjernsyn, morgenhygget, drukket kaffe, sovet en morgenlur. Og hvis jeg VILLE kunne jeg have støvsuget, gjort rent på badeværelset, skrevet en ansøgning, pumpet cyklen.Her til morgen er det blevet prioriteret at slappe lidt af – jeg har nemlig en aftale med min personlige træner klokken 10.15 og den slags kan det være meget godt at lade lidt op til. Det er nemlig psykopat-hårde aftaler, sådan nogle. Heldigvis trives jeg allerbedst med træning når jeg virkelig er presset og sådan en time kan virkelig flyve afsted – dog kan jeg godt sidde her og blive lidt nervøs ved tanken om hvad jeg skal udsættes for i dag!

Programmerne er jo på sin vis lidt en statshemmelighed, men jeg vil nu alligevel dele et af de programmer, der har været sjovest og som er til at gennemføre på egen hånd:

Opvarmning:
Løb på løbebånd, 12 minutter

Styrkeprogram:
50 mountainclimb (25 med hvert ben)
30 swing med kettlebell (12 kg)
20 skulderløft med kettlebell (12 kg)
30 atomic sit-ups
20 burpees (av!)
30 dødløft (i alt 25 kg)
20 boxjump (mellem box)

Pause!
50 mountainclimb (25 med hvert ben)
30 squat (5 kg i hver hånd)
20 pull ups (med elastik)
30 lunges
20 wall walk (3 kg bold)
30 push ups
20 sit ups (10 kg vægtskive)

Afsluttende cardio:
1000 m på romaskinen

For mig tager programmet ca. en time – men det er jo selvfølgelig afhængigt af hvor mange pauser man er nødt til at holde undervejs (jeg har brug for ret mange…).

Og så vil jeg forresten lige tipse om en sundhedsblog jeg lige har fundet (jeg er muligvis den sidste i verden, men derfor vil jeg nu lige tipse alligevel): Meget seje Cecilie Lind skriver om træning og så har hun udviklet et hav af opskrifter på protein-rig mad, meget inspirerende på sådan en børnefri morgen 🙂

 

Nu med dagpleje

Ekko, klar til sin første dag hos dagplejeren, jeans, hættetrøje og varme sutsko:

Det der med at være i dagpleje…det går sådan, ok. Faktisk en hel del bedre end moderen havde forestillet sig. Men til gengæld en hel del dårligere end dagplejeren havde forestillet sig…

Jeg synes stadig at dagplejeren er sød og rar, men tilsyneladende hørte hun ikke helt efter da jeg sagde:

Nej, hun kan ikke falde i søvn selv
Nej, hun vil ikke holdes af andre end mig – heller ikke folk hun kender
Nej, hun holder ikke op med at skrige selv om man prøver at distrahere hende med alt muligt spændende
Nej, hun har ikke andre gear end ‘meget glad’ og ‘meget, meget gal’

Mandag var vi derhenne i et par timer og Ekko bevægede sig ret hurtigt væk fra mig og ud i stuen på opdagelse – stærkt tiltrukket af de andre piger! Hun holdt dog virkelig godt øje med hvor jeg blev af og ville ikke tages op af dagplejeren. Jeg så det som en god start at hun syntes om at være i huset.

Tirsdag var sådan en dag hvor jeg fik det helt forkerte ben ud af sengen og Murphys lov gjorde sig i den grad gældende. Men til sidst lykkedes det at komme hen i legegruppen hvor 6 pædagoger og ca. 10 børn tog i mod os. Ekko syntes at det var mægtig fedt med nyt legetøj og nye børn – i modsætning til pigerne i dagplejen var der endda børn, der ikke bare løb væk når hun kom tromlende. Succes. (Undskyld til alle dem der blev hevet i håret og fik stjålet deres legetøj).

Og i dag var det så planen at Ekko skulle falde i søvn henne i dagplejen (altså ikke selv, men sammen med mig, som hun plejer). Det var ikke rigtig et hit. 3 skrigeture senere gav jeg op og gav hende en tår mælk – og så sov hun i 35 minutter (unge dame, du havde været vågen i 4½ time og var helt fuldstændig smadret af træthed – lidt længere lur ville være fint). Da hun vågnede igen fik hun frokost og så hyggede hun sig rigtigt på gulvet så dagplejeren og moderen blev enige om at vi var klar til at moderen prøvede at gå et øjeblik. Ragnarok. Dagplejeren holdt i 7 minutter så hentede hun mig ind igen og skrigeballonen fandt igen lidt ro…

(OBS: Bedstemødrene har da hver især holdt meget længere end 7 minutter…jeg er faktisk lidt overrasket over at Ekko ikke fik en chance for at komme igennem raseriet, men det må hun så gøre en anden dag…jeg tror altså simpelthen ikke at vi kommer i mål uden mere ballade…)

Nåh men øh…så kørte vi hjem, ik? Ekko havde kun fået en køredragt på for ‘vi skulle jo bare lige ud i bilen og hjem’. Men bilen var kold. Og vinden var kold. Og Ekko frøs. Og skreg. Og mor havde glemt nøglen. Og far var tre kvarter væk for at ordne alt muligt praktisk. Flot. Bedre held i morgen…

Til gengæld er cyklen ved at være klar til brug – den mangler bare lige en lås. Ekko synes at den er mægtig fin:

Pyh…jeg synes faktisk at det er lidt hårdt at ‘køre ind i dagpleje’. Og jeg tror at Ekko er enig. Så nu vil jeg sætte mig ned på gulvet og læse Barbapapa og dufte til hendes hår. Som dufter lidt forkert af et andet hjem. Men stadig helt fantastisk.

1 2 3