Vuggestue eller Dagpleje?

Det er ikke kun den søde juletid, der nærmer sig. Tiden hvor Ekko skal passes af andre end os nærmer sig også.Hvis Ekko vidste dette føler jeg mig overbevist om at hun ville råbe ‘WHAT?!’. Men heldigvis lever hun i lykkelig uvidenhed omkring sin egen fremtid – hvilket omvendt betyder at det uværgerligt kommer til at ramme hende som en damptrommel når vi en dag går fra hende begge to og overlader hende til fremmede.

Vi vil gerne have at den damptrommel, der rammer hende, er så lille som muligt! Helst skal den bare være i legetøjsstørrelse. Vi har dog at gøre med pigen, der skreg så meget at hun kastede op af det da farmor skulle passe hende i 15 min. Og hun kan ellers godt lide farmor! Pigen, der blev dybt ulykkelig da postbuddet smilede til hende i går. Og pigen, der fik et anfald midt i Føtex i forgårs fordi en fremmed mand dristede sig til at røre ved hendes sut (men ok, sutter er også hellige for små børn så fingrene væk!). Så hvordan skal det ikke gå at efterlade hende til pasning?

Vi har diskuteret meget om vi foretrak dagpleje eller vuggestue og med hjælp fra google og diverse fora har jeg lavet en plus/minus liste:

Dagpleje – plus:

 • Ekko skal kun forholde sig til én voksen og tre andre børn
 • Ekko bliver passet i et hjem med dertilhørende hygge
 • Ekko kommer til at være med til hverdags ting såsom madlavning, indkøb, tøjvask osv.
 • Dagplejemoderen har mulighed for at tilrettelægge dagen efter børnenes behov for søvn og mad
Dagpleje – minus:
 • En ny undersøgelse viser at vuggestuebørn klarer sig bedre i folkeskolen end dagplejebørn
 • Når dagplejemor er syg eller på ferie skal Ekko et andet sted hen (det har dog vist sig at hun skal hen i den legegruppe hvor børnene kommer hver uge og hvor der er fast personale)
 • Dagplejemoderen er alene så selvom hun har flere hænder pr barn end tilfældet er i vuggestuer så har hun jo altså kun to hænder – så hvis flere græder på en gang må nogen vente…
 • Dagplejemoderen er ikke (nødvendigvis) pædagog-uddannet
Vuggestue – plus:
 • Jeg har læst mig til at vuggestuebørn generelt er mere udadvendte
 • Da der er flere pædagoger vil der altid være et par hænder fri hvis der virkelig er brug for det
 • Pædagogerne er fagligt rustede til at laver aktiviteter med børnene, der fremmer motorik og sprogindlæring
Vuggestue – minus:
 • Nu handler dette her jo om Ekko og ikke børn generelt og jeg tror simpelthen at hun ville få granatchok hvis hun blev sluppet løs i en vuggestue
 • Dagen er indrettet så den passer til alle og ikke til den enkelte
Ærligt talt – så blev jeg ikke en disse klogere af denne liste! Jeg vil gerne have roen og genkendeligheden fra dagplejen. Men jeg vil gerne have den motorisk fremmende leg og de uddannede pædagoger i vuggestuen! Jeg vil da ikke have at Ekko kommer bagud i skolen fordi vi har valgt at sende hende i dagpleje 😮
Eller – sådan troede jeg ihvertfald at jeg havde det, ind til vi fik et tilbud om en dagplejeplads og jeg besøgte dagplejemoderen. Og hun var jordens sødeste menneske. Og de fire piger hun havde i forvejen tydeligvis var helt tossede med hende. Lige der slog det mig at 32 års erfaring som dagplejer nok alligevel godt kan matche 3½ års pædagoguddannelse – og at børn, der tilbringer deres tid i kærlige, omsorgsfulde rammer (hvad enten der er tale om dagpleje eller vuggestue) har de bedste forudsætninger for at udvikle sig til dejlige små mennesker. Og så blev jeg også pludselig lidt irriteret over at alting nu til dags skal gøres for at ‘udvikle og stimulere de små’. Måske de også bare skal have lov at lege. Måske de bare skal have lov at være små børn, der griner og råber og som er ligeglade med hvorvidt legtøj stimulerer deres fremtidige indlæring.
Jeg er på ingen måde anti-vuggestue – jeg er sikker på at gode og omsorgsfulde pædagoger findes mange steder, men min mave har det rigtig godt med at det bliver dagplejemoderen Anita, der skal tage sig af Ekko efter nytår.
Og alle punkterne på min liste? De er faktisk ligegyldige for i sidste ende handler det om hvor Ekko trives og ikke om hendes karakterer i 9. klasse. Og når hun ikke kan være hjemme hos mig så tror jeg at Anita er et mægtig godt bud på en god omsorgsperson.

8 Comments on Vuggestue eller Dagpleje?

 1. Konen
  november 29, 2013 at 4:03 pm (5 år ago)

  Man skal altid følge sin mavefornemmelse. Og hvis I er blevet tilbudt en dagplejemor I er trygge ved så er alt jo godt 🙂

  Men som mor til et vuggestuebarn bil jeg gerne indskyde at vuggestuepædagoger (i min erfaring) er rigtig gode til at skabe “små” rammer for de børn der har behov for det. Og det er på ingen måde en skemalagt dag – der er faste holdepunkter de går ud fra, ja, men børnene får mad og sover når de har behov for det. Jeg har altid (af rent princip) sagt mit barn skulle i vuggestue og passes af uddannede pædagoger – og så har jeg heldigvis fået et barn der helt afgjort trives med plads og mennesker og nye udfordringer, så jeg ikke behøvede tage mine principper op til overvejelse. Haha

  Svar
  • Charlie
   november 29, 2013 at 4:40 pm (5 år ago)

   Det er jo bare dejligt 🙂
   Vi havde faktisk vuggestue som 1. prioritet og jeg er slet ikke i tvivl om at dygtige pædagoger kan rumme alle typer børn. Jeg synes at tankegangen ‘der er ikke udfordringer nok for børnene i dagplejen’ er grundlæggende forkert (jeg siger ikke at det er din hildning, men det er en udbredt holdning). Selvfølgelig skal Ekko også udfordres og hendes modvilje mod fremmede mennesker er bestemt ikke ensbetydende med at hun er et stille barn – der er i den grad fart på. Men jeg håber og tror på at der i dagplejens hjem er masser af plads til både stimulerende leg og hyggestunder. Når det er sagt så håber og tror jeg også på at jeg ville have fundet alle vuggestuens positive sider hvis det var sådan en plads vi havde fået tilbudt. Det var det bare ikke 🙂

   Svar
  • Konen
   november 29, 2013 at 6:14 pm (5 år ago)

   Jeg tænkte faktisk mest udfordringer i mere negativ forstand (men det er måske fordi jeg ikke selv trives med det?) – altså, de udfordringer der ligger i at der er mange mennesker, større udskiftning (alt andet lige) og børn i flere aldersgrupper (det er aldersintegreret institution) 🙂

   Jeg synes faktisk det er lidt skægt at vi læser “udfordring” forskelligt – altså, ikke bare os to, men sådan generelt. Måske vi i virkeligheden alle sammen er ret enige om hvad vores børn har brug for, men går fejl af hinanden fordi vi bruger ord forskelligt? Undskyld, det var et sidespor 🙂

   Svar
  • Charlie
   november 29, 2013 at 7:03 pm (5 år ago)

   Hmm. Du har da helt ret i at udfordring som udgangspunkt er negativt ladet. Det var fordi du skrev ‘trives med nye udfordringer’ at jeg gik ud fra at du mente ‘udfordring’ som i ‘stimulerende leg’.

   Bortset fra det tror jeg at du har ganske ret – vores børn har ikke de samme behov, men vores fineste opgave som forældre, er at lytte til netop vores børn og lære dem at manøvrere i de verdener vi hver især har skabt for os selv. Samtidig handler det også om at få det bedste ud af de rammer som andre opstiller for os og hvis jeg mødte op i dagplejen med den holdning at det slet ikke kan leve op til moderne børnepasning i institutioner – så var det nok også nøjagtig den oplevelse jeg ville få. Derfor møder jeg dagplejeren med tillid og de bedste forhåbninger (eller, det prøver jeg ihvertfald på 😉

   Svar
 2. understjernerne
  december 1, 2013 at 7:34 pm (5 år ago)

  Jeg havde VERDENS bedste dagplejemor og gik faktisk hos hende til jeg startede i skole. Hun havde døtre på min alder og også kun børn på min alder (det kunne man åbenbart da jeg var barn), så jeg har altid haft et meget positivt syn på dagplejemødre. Jeg er sikker på at I nok skal blive vildt glade for at være hos Anita 🙂

  Svar
  • Charlie
   december 1, 2013 at 7:39 pm (5 år ago)

   Dejligt 🙂
   Det tror jeg også – mavefornemmelsen er ihvertfald stadig god 🙂

   Svar
 3. Stinemor
  december 1, 2013 at 10:13 pm (5 år ago)

  Hvor bliver det spændende for jer. Det er en stor og meget vigtig beslutning.

  Jeg er dagplejemor-forælder og ville ikke vælge anderledes. Jeg kan skrive herfra og til juleaften (haha, det var så faktisk ikke så længe) om hvorfor, men det vil jeg undlade. Alle har et udgangspunkt, og vores er, at Sophia hver dag skal mødes med anerkendelse, nærhed og at ét menneske, der kender hende (næsten) lige så godt som hendes far og jeg. Hun er nu snart færdiguddannet i dagplejen og har fået masser af udfordringer. Har lært en masse og udviklet sig på bedste vis. Men vigtigst af alt, så er det den samme dagplejemor der har været der hver dag hun er blevet afleveret, har været den der har lagt hende til at sove, taget hende op igen og sagt farvel om eftermiddagen. Det er altså guld værd for os!

  Ps: Den rapport du henviser til er skabt på en vildt dågligt grundlag. Der er flest højtuddannede i byerne hvor der også er flest vuggestuer, så den konklusion er alt for tynd…

  Svar
  • Charlie
   december 4, 2013 at 2:46 pm (5 år ago)

   Ja, det er godt nok en meget stor ting, at overlade sit barn i fremmede menneskers varetægt! Heldigvis holder dagplejemoderen jo hurtigt op med at være fremmed 🙂

   Og tak for opklaringen om undersøgelsen – det giver jo god mening at det hænger sådan sammen 🙂

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.