november 2013 archive

Vuggestue eller Dagpleje?

Det er ikke kun den søde juletid, der nærmer sig. Tiden hvor Ekko skal passes af andre end os nærmer sig også.Hvis Ekko vidste dette føler jeg mig overbevist om at hun ville råbe ‘WHAT?!’. Men heldigvis lever hun i lykkelig uvidenhed omkring sin egen fremtid – hvilket omvendt betyder at det uværgerligt kommer til at ramme hende som en damptrommel når vi en dag går fra hende begge to og overlader hende til fremmede.

Vi vil gerne have at den damptrommel, der rammer hende, er så lille som muligt! Helst skal den bare være i legetøjsstørrelse. Vi har dog at gøre med pigen, der skreg så meget at hun kastede op af det da farmor skulle passe hende i 15 min. Og hun kan ellers godt lide farmor! Pigen, der blev dybt ulykkelig da postbuddet smilede til hende i går. Og pigen, der fik et anfald midt i Føtex i forgårs fordi en fremmed mand dristede sig til at røre ved hendes sut (men ok, sutter er også hellige for små børn så fingrene væk!). Så hvordan skal det ikke gå at efterlade hende til pasning?

Vi har diskuteret meget om vi foretrak dagpleje eller vuggestue og med hjælp fra google og diverse fora har jeg lavet en plus/minus liste:

Dagpleje – plus:

 • Ekko skal kun forholde sig til én voksen og tre andre børn
 • Ekko bliver passet i et hjem med dertilhørende hygge
 • Ekko kommer til at være med til hverdags ting såsom madlavning, indkøb, tøjvask osv.
 • Dagplejemoderen har mulighed for at tilrettelægge dagen efter børnenes behov for søvn og mad
Dagpleje – minus:
 • En ny undersøgelse viser at vuggestuebørn klarer sig bedre i folkeskolen end dagplejebørn
 • Når dagplejemor er syg eller på ferie skal Ekko et andet sted hen (det har dog vist sig at hun skal hen i den legegruppe hvor børnene kommer hver uge og hvor der er fast personale)
 • Dagplejemoderen er alene så selvom hun har flere hænder pr barn end tilfældet er i vuggestuer så har hun jo altså kun to hænder – så hvis flere græder på en gang må nogen vente…
 • Dagplejemoderen er ikke (nødvendigvis) pædagog-uddannet
Vuggestue – plus:
 • Jeg har læst mig til at vuggestuebørn generelt er mere udadvendte
 • Da der er flere pædagoger vil der altid være et par hænder fri hvis der virkelig er brug for det
 • Pædagogerne er fagligt rustede til at laver aktiviteter med børnene, der fremmer motorik og sprogindlæring
Vuggestue – minus:
 • Nu handler dette her jo om Ekko og ikke børn generelt og jeg tror simpelthen at hun ville få granatchok hvis hun blev sluppet løs i en vuggestue
 • Dagen er indrettet så den passer til alle og ikke til den enkelte
Ærligt talt – så blev jeg ikke en disse klogere af denne liste! Jeg vil gerne have roen og genkendeligheden fra dagplejen. Men jeg vil gerne have den motorisk fremmende leg og de uddannede pædagoger i vuggestuen! Jeg vil da ikke have at Ekko kommer bagud i skolen fordi vi har valgt at sende hende i dagpleje 😮
Eller – sådan troede jeg ihvertfald at jeg havde det, ind til vi fik et tilbud om en dagplejeplads og jeg besøgte dagplejemoderen. Og hun var jordens sødeste menneske. Og de fire piger hun havde i forvejen tydeligvis var helt tossede med hende. Lige der slog det mig at 32 års erfaring som dagplejer nok alligevel godt kan matche 3½ års pædagoguddannelse – og at børn, der tilbringer deres tid i kærlige, omsorgsfulde rammer (hvad enten der er tale om dagpleje eller vuggestue) har de bedste forudsætninger for at udvikle sig til dejlige små mennesker. Og så blev jeg også pludselig lidt irriteret over at alting nu til dags skal gøres for at ‘udvikle og stimulere de små’. Måske de også bare skal have lov at lege. Måske de bare skal have lov at være små børn, der griner og råber og som er ligeglade med hvorvidt legtøj stimulerer deres fremtidige indlæring.
Jeg er på ingen måde anti-vuggestue – jeg er sikker på at gode og omsorgsfulde pædagoger findes mange steder, men min mave har det rigtig godt med at det bliver dagplejemoderen Anita, der skal tage sig af Ekko efter nytår.
Og alle punkterne på min liste? De er faktisk ligegyldige for i sidste ende handler det om hvor Ekko trives og ikke om hendes karakterer i 9. klasse. Og når hun ikke kan være hjemme hos mig så tror jeg at Anita er et mægtig godt bud på en god omsorgsperson.

Det sørme, det sandt, december

Jubii! Lige om lidt er det december! Jeg elsker december – og i år bliver helt fantastisk fordi det er Ekkos allerførste december – godt nok en december som hun naturligvis ikke vil kunne huske, men ikke desto mindre en dejlig måned selv for de helt små. Tænk bare – julepynt, der kan pilles ved over det hele, gaver pakket ind i det fineste papir og gavebånd i lange baner. Ikke mindst bliver december måneden hvor Ekko får fornøjelsen af at have både mor og far hjemme – Jesper går nemlig på barsel efter denne uge og jeg har stadig 8 uger tilbage og det er helt sikkert noget hun vil sætte pris på. Det er faktisk helt sikkert noget vi allesammen vil sætte pris på 🙂

Så er vi i gang!

Årets første julegave er købt og indpakket! Så mangler der kun…15! Men der er jo også god tid endnu 😀

 

Projekter, der er på stand-by

Al det her vandskade og ommøblering af lejligheden gør at de forskellige halvfærdige projekter, der står rundt omkring forbliver halvfærdige…men nu viser jeg dette her alligevel – det er nemlig taget i brug selv om der mangler lidt.Inspireret af dette aktivitetsbræt er jeg gået i gang med at omdanne vores bogreol-afskærmning til en lille legezone. Det er planen at udvide med kontakter, en ringeklokke og et lille spejl, men ind til videre er der hjul og diverse hængsler – og jeg kan fortælle at hængsler virker meget dragende på små børn!

Glædelig weekend til alle derude – vi vil bruge eftermiddagen og aftenen hos farmor og farfar til en forsinket Mortens and 🙂

R**** i vandskorpen

Vi holder, bogstaveligt talt, næsen oven vandet herhjemme. De der stormskader, der ikke var så alvorlige? De er alvorlige nu. Jeg skrev kækt for et par uger siden at vores overbos smadrede glasafskærmning på altanen var et større problem for dem end for os. Men det var kun ind til det blev opdaget at deres afløb på altanen har været ulovligt afdækket og vandet derfor har hobet sig op på deres altan siden stormen. Men nu har vandet endelig fundet en vej væk – og lige direkte ned i vores soveværelse. Øv.

Vi har nu en affugter kørende på fuldt knald, spande og skåle stående over det hele, vi har flyttet sengene ind i stuen da soveværelset pt. er ubrugeligt og så afventer vi besøg af en fugttekniker. Vi krydser alt hvad der krydses kan for at han vil måle at fugten i væggene er aftagende og at vi slipper for et skimmelsvampangreb.
Men selvom bloggen har været aldeles nedprioriteret og overskuddet er lidt i underskud så prøver vi at holde fanen (aka det lille fødselsdagsflag) højt – Ekko og jeg ser frem til en lille mini ferie på Fyn i næste uge imens Jesper forhåbentlig får styr på lejligheden 🙂