Om ammebrikker

Dengang jeg var gravid (det lyder som om det er længere siden end det er), fik jeg hele tiden at vide hvor svært det kan være at få godt gang i amningen. Det kan gøre monster ondt, det kan være svært for barnet, der kan være mælkemangel osv. osv. Allerede til den første samtale hos jordemoderen omkring uge 15 var emnet amning og jeg må indrømme at al den snak og fokus på hvor svært det kan være fik mig til at være helt bekymret for om det nu ville komme til at fungere for mig og Tumle.Men en stor del af mig var ret så hovski-snovski og tænkte ‘hvor svært kan det være’. Længe leve nemesis. Det KAN være ret så svært.

Da hun vejede mindre end 2500 g ved fødslen blev vi indlagt på barselsgangen hvor de gjorde alt hvad de kunne for at hjælpe mig til at få mad i hende – bl.a. gav de mig ammebrikker som virkelig hjalp den lille pige til at få fat i brystet og adgang til den første råmælk. De glemte bare lige at nævne at sutte-teknikken med ammebrikken er lidt anerledes end uden så når man først har lært at bruge brikken er det virkelig svært at undvære den – det kunne jeg måske godt have regnet ud hvis jeg havde tænkt mig om, men jeg tænkte ikke længere end til at vores lillebitte pige endelig fik lidt at spise – og dermed var brikkerne kommet for at blive.

Og jeg er træt af dem! For det første sluger hun en masse luft fordi det er lidt svært at skabe et stabilt vacuum rundt om brikken. Og luft giver ondt i maven. Og ondt i maven giver skrig og skrål. For det andet vælter mælken ud af brikken hver gang hun holder en lille pause så vi begge to får os et lille mælke-bad hver gang. Ret upraktisk. Derudover går det lidt for stærkt med at få en masse mælk ned meget hurtigt netop fordi brikken bare fylder op hver gang hun holder pause. For hurtigt indtag af mælk giver godt nok en flot vægtøgning (1200 g på 3 uger), men det giver også ondt i maven. Ondt i maven giver stadig skrig og skrål. Endelig er det besværligt at skolde brikker konstant og jeg skal død og pine huske at have dem med når vi forlader lejligheden, hvilket helt sikkert kikser før eller siden…

Derfor øver vi os i at spise uden brikker. Og her var det så at amningen blev svær. Den unge dame er nemlig aldeles utålmodig og slet ikke interesseret i at skulle arbejde lidt ekstra for føden. Men det går fremad. Heldigvis. I dag har hun fået et måltid med brik og et HELT måltid uden – succes! Taktikken er at starte med brikken indtil brystet er blødt nok til at hun kan få fat – jeg tror på at det nok skal lykkes 🙂

Jeg skal spare jer for et billede af ammebrikker, men i slipper ikke for et billede af trut-musen:

 

8 Comments on Om ammebrikker

 1. Dottie
  maj 3, 2013 at 7:04 am (6 år ago)

  Tusind tak for info! Jeg har bare fået fortalt flere gange, at jeg skulle bare købe ammebrikker og have liggende til hvis det bliver svært.. men det kan jeg da godt se nu ville være en dårlig ide, så tror vi vil prøve uden først! 🙂

  Svar
  • Charlie
   maj 3, 2013 at 9:29 am (6 år ago)

   Jeg tror de er gode at have som reserve – hvis du fx får sår eller revner så det gør for ondt uden. Men gør dig selv den tjeneste at lade barnet lære at die uden brikker til at starte med – jeg tror dog ikke at teknikken bliver ødelagt af at man evt. bruger brikkerne i en kort periode hvis det bliver nødvendigt 🙂

   Svar
 2. understjernerne
  maj 5, 2013 at 5:40 pm (6 år ago)

  Jeg startede også ud med ammebrikker og havde et had/kærlighedsforhold til dem i de 3 mdr jeg ammede, kunne dog godt uden, men syntes egentligt det var rarest med. Tilgengæld var der aldrig noget der revnede på mig. Så det var ok 🙂
  Jeg håber det kommer til at lykkes for dig at amme uden.

  Svar
  • Charlie
   maj 6, 2013 at 10:27 am (6 år ago)

   Jeg har godt nok næsten kun had til dem…men det er mest fordi det er så mega frustrerende ikke at kunne uden, hun bliver helt hysterisk når vi prøver, men jeg synes bare ikke at de er til at leve med…

   Kan du huske hvilket mærke du brugte?

   Svar
 3. understjernerne
  maj 6, 2013 at 6:24 pm (6 år ago)

  Ja, jeg brugte Medela, tror jeg de hedder. Hvis jeg lige smurte en lille smule mælk på kanten, kunne de holde vacuum’et lidt bedre. Ved ikke om du har prøvet det?

  Svar
  • Charlie
   maj 7, 2013 at 4:55 am (6 år ago)

   Tak for tippet 🙂

   Svar
 4. Camomilla
  maj 8, 2013 at 4:30 pm (6 år ago)

  Hvor er hun dog yndig!

  Svar
  • Charlie
   maj 8, 2013 at 5:26 pm (6 år ago)

   Tak! Vi synes også at hun er ret sød :-p

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.