Gravid uge 37 – does size matter?

I søndags krydsede jeg den magiske grænse ‘ikke-længere-for-tidligt-født’. 36+6. Og i mandags kom jeg endelig til graviditetstræning igen efter næsten 1½ måneds fravær pga. arbejde og forsvar – og det var faktisk lidt et chok for mig at komme derhen igen. Ikke i forhold til træningen (det var skønt at røre sig lidt igen!), men fordi en stor del af graviditets-træningen selvfølgelig er hyggesnak med de andre søde gravide. Og når man 10 gange på en time bliver mødt med vantro øjne og udbruddet ‘hold da op hvor er du lille!’ når man fortæller at man er i uge 37 så kan man faktisk godt blive lidt ked af det. Og frustreret. For der er altså bare forskel på maver!Jeg kan da sagtens se at jeg ikke rigtig ligner de andre, der nærmer sig fødslen, men jeg siger da ikke ‘hold da helt op hvor er du gigantisk’ til dem med de store struttende maver – så hvorfor er det så i orden at sige at jeg ikke er stor nok? Jeg ved også godt, med min rationelle side, at det ikke er det de siger – de siger ‘du ser godt ud’, ‘hvor dejligt for dig at være nået så langt, uden at føle dig besværet’ og ‘bare det var mig, der ikke følte mig som en hval’ – men min hormonelle side kan kun høre ‘du må have gjort noget forkert siden din baby er for lille’. For hun er jo lille. Og så bliver min hormonelle side ked af det for den vil virkelig gerne gøre alt det bedste.

Af en eller anden grund har jeg ikke produceret ret meget af hormonet Papp A – og det er altså åbenbart ofte direkte korreleret med hæmmet fostervækst. Men heldigvis er jeg så priviligeret at være gravid i Danmark i år 2013 og lægernes/jordemødrenes muligheder for at følge med i graviditeten er helt enorm så derfor har vi lige været til endnu en vægtscanning. Og på de sidste to uger er Tumle vokset hele 600 g – hvilket betyder at hun nu kun er 15 % under gennemsnittet, fremfor 22 %. Så der er jo ingen ko på isen – med 2600 g i starten af uge 37 kan det jo kun gå hen og blive en super fin lille baby, hvis hun vil blive derinde i en 3-4 uger endnu 😀

Og her er den så, maven – og så lille er den da heller ikke :-p
Jeg kan ihvertfald ikke se mine tæer mere eller noget – så med en tilsyneladende velvoksende pige derinde vil jeg altså glæde mig over hvor godt jeg har det i stedet for at bekymre mig over alle de ting, der kan være i vejen 🙂

 

17 Comments on Gravid uge 37 – does size matter?

 1. Polkapigen
  marts 26, 2013 at 12:52 pm (6 år ago)

  Kære du. Åh, hvor kan jeg genkende det du skriver – folks kommentarer om ens mave kan nogen gange bare ‘ramme én’. Man kan føle sig helt forkert!
  Begge gange jeg har ventet mig har jeg også haft en mindre mave end andre gravide og begge mine piger var ved fødslen 10-15% under gennemsnittet, MEN sunde og raske og helt som de skulle og skal være 🙂
  Hvis alle var ens ville verden jo være kedelig og trist, og ingen gravide eller babyer er ens:-)
  Og må jeg så lige tilføje: Hvor er du bare stjernesmuk gravid!:-) Det er så fin en mave du har, og hvor er det spændende hvornår der pludselig er en der vil ud! Det kan jo ske, når som helst nu 🙂

  Svar
  • Charlie
   marts 26, 2013 at 1:44 pm (6 år ago)

   Tusind tak for din dejlige kommentar! Det meste af tiden nyder jeg virkelig de sidste uger af graviditeten (og ja, det er sørme spændende hvornår hun beslutter af komme ud i verden!), men en gang imellem tager jeg bare alting lidt nært – heldigvis er jeg helt oven på igen nu og glæder mig bare over at både jeg og baby har det tip-top 🙂

   Svar
 2. Vivian
  marts 26, 2013 at 2:50 pm (6 år ago)

  Søde datter.

  Kvinderne i din mødrene blodlinje er superheldige supermødre, der kun tager det nødvendige på i løbet af graviditeten. De får superbørn, som er både kloge og smukke, men ikke nødvendigvis kæmpebabyer. 400-500 g mere så er Tumle ligeså stor, som du selv var, da du så verdens lys for første gang. Så med den nuværende tilvækst nås det sagtens 🙂
  Både din mor og din mormor havde små fine kuglerunde, hårde maver. Vi kunne tage hjem fra fødeklinikken i det tøj vi brugte før vi blev gravide (ja, vi havde jo ikke penge til at skifte hele garderoben, vel? – pengene skulle vi bruge til babyen).

  Dagen efter den store dag, tænker “flodhestene” også: ‘hold da op hvor er du lille’! og på den dag, er der jo ikke noget at misforstå. Der kan det KUN betyde at du er smuk og dejlig.
  Du ser fantastisk ud og vi glæder os hver dag over at du har det godt.
  Knus

  Svar
  • Charlie
   marts 26, 2013 at 3:04 pm (6 år ago)

   Tak yndlings-mor – det hjalp 🙂

   Svar
  • Tine
   marts 26, 2013 at 5:49 pm (6 år ago)

   Selvom jeg var indehaver af en kæmpemave ved terminen, så kan jeg sagtens forstå at kommentarer om en lille mave må gøre lige så ondt som dem, jeg fik. Selvom man ved at ens kommende barn er nogenlunde gennemsnitlig, så kan man ikke lade være med at tage kommentarerne personligt. Og sjovt nok kommer mange af kommentarerne fra andre kvinder. Kvinder som selv har født eller som i dit tilfælde er gravide. De burde sgu da om nogen vide, hvor lidt der skal til for at gøre en hormonfyldt kvinde ked af det.

   Du har en smuk mave – uanset størrelse.

   Svar
  • Charlie
   marts 26, 2013 at 6:25 pm (6 år ago)

   Tak for din kommentar – og ja, det er jo heldigvis babys størrelse og ikke mavens, der har noget at sige 🙂

   Svar
 3. Dottie
  marts 26, 2013 at 6:35 pm (6 år ago)

  Nogle føder store babyer mens andre føder små.. Det er man ikke selv herre over, desværre.
  Jeg synes du har en fin mave og jeg er sikker på at din pige bliver lige så fin og lækker som alle de store babyer der bliver født samme dag! Spændende hvornår hun melder sin ankomst, det kan jo ske når som helst nu! 😀
  Jeg er 33+3 og min pige ligger et godt stykke over gennemsnittet, så med mig er det lige omvendt (+ chance for kejsersnit pga størrelsen) Men jeg ignorere pænt alle folks kommentarer om min allerede meget store mave og babys store størrelse – Det er jo ikke noget jeg kan bestemme!
  Hilsen den omvandrende flodhest 😉

  Svar
  • Charlie
   marts 26, 2013 at 6:49 pm (6 år ago)

   Ja, det er super spændende 😀
   Jeg kan sagtens forestille mig at det også må være træls hvis folks første kommentar altid er i retning af ‘er du SIKKER på at der ikke er to??’ – men vi ser jo altså bare ud som vi gør og så længe de har det godt derinde skal jeg ihvertfald ikke klage 🙂
   Jeg ønsker dig rigtig meget held og lykke med de sidste par måneder 🙂

   Ps: Kiggede lige ovre hos dig og nu har jeg da voldsomt lyst til gammeldags æblekage!

   Svar
  • Dottie
   marts 27, 2013 at 7:48 am (6 år ago)

   Så er det jo heldigt, at gammeldags æblekage er så nemt at lave! En lille onsdags dessert måske? 😉

   Svar
 4. Ann
  marts 26, 2013 at 7:09 pm (6 år ago)

  uh, det er ikke let. Hvorfor kan folk ikke forstå at der er forskel på maver? Ikke to gravide maver er ens. Min svigerinde er 5 uger kortere (?) henne end mig, men mindst ligeså stor… En fra mit studie skal føde om 1,5 måned og er ved at poppe, nærmest. Altså, forskellen er jo enorm på de maver! Men så længe baby trives og har det fint og vokser, så er mavens størrelse altså underordnet. det er fordi at man forventer at en gravid mave skal se ud på en bestemt måde….

  Selvom jeg er lidt overvægtig er der mange der ikke lige regner med at jeg er i uge 27 (snart 28), fordi min mave åbenbart ikke er eksploderet (tror jeg lidt folk forventede – ja, selv jordemoderen!!) og selvom jeg har det lidt ligesom dig, med at det da er rart nok at man stadig kan bevæge sig og ikke er voldsomt besværet af en stor gravid mave, kunne det da nogle gange være rart at folk kunne sige, som det første, når de så én: “Nej, sikke en smuk gravid mave – hvornår skal det være?” og ikke et ord om størrelse, hvor mange der er, osv. Det kan altså godt tage hårdere på os gravide, end folk lige tror…
  Jeg tror bare, at du skal glæde dig over at du stadig kan dyrke motion og komme omkring. Tulle er jo lige som hun skal være (og din mor fortæller jo, at det altid har været sådan med kvinderne i jeres familie) så no worries, glem hvad andre siger og nyd din mave. Hun kan jo snart komme, hende Tulle… og så er der nok at se til.
  Nogle gange tænker jeg at jeg vil nyde min mave lidt mere, det er jo helt specielt at være gravid… Men det også lidt svært, får samtidig er jeg så spændt på at møde Junior at tiden næsten ikke kan gå stærkt nok..

  Svar
 5. Charlie
  marts 27, 2013 at 6:14 am (6 år ago)

  Hej Ann – tak for dine tanker – jeg tror du har ret i at alle forventer noget specielt af sådan en gravid mave. Det gjorde jeg nok også selv for ellers ville det nok ikke gå mig på at folk absolut skal kommentere dens størrelse hele tiden 🙂
  Men du har helt ret – vi er bare allesammen forskellige og børnene inde i maven er heldigvis lige så forskellige 🙂

  Og hihi, det sidste kan jeg ihvertfald godt genkende! Hun må meget gerne komme ud NU, men omvendt er det også super hyggeligt at hun pusler rundt derinde og tror næsten at jeg kan komme til at savne de små bevægelser 🙂

  Svar
  • Charlie
   marts 27, 2013 at 6:15 am (6 år ago)

   Og forresten vil jeg virkelig bestræbe mig på at møde fremtidige gravide med kommentaren ‘sikke en smuk gravid mave – hvornår skal det være?’ 🙂

   Svar
  • Ann
   marts 27, 2013 at 9:25 am (6 år ago)

   Ja, skal vi ikke aftale det? 🙂

   Svar
 6. A + K = ♥
  marts 27, 2013 at 8:23 am (6 år ago)

  Tsktsk, du ser da fin ud – i tvivl er man da i hvertfald ikke 😀 Hvor er det spændende!

  – Anne

  Svar
  • Charlie
   marts 27, 2013 at 8:25 am (6 år ago)

   Haha, nej, det er man bestemt ikke! Jeg nyder det også (99 % af tiden) og glæder mig helt vildt 🙂

   Svar
 7. Monsterscircus
  marts 27, 2013 at 10:03 pm (6 år ago)

  Jamen altså så smuk og struttende mave! Du er SÅ smuk, håber I får en vidunderlig påske!

  Svar
  • Charlie
   marts 28, 2013 at 8:17 am (6 år ago)

   Nu bliver jeg da helt forlegen! Tusind tak – du må også have en dejlig påske 🙂

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.