januar 2013 archive

2. besøg hos jordemoderen

I sidste uge var vi til 2. besøg hos jordemoderen. Det var en anden dame, der tog i mod os end første gang da hende der ellers var tilknyttet os var gået på barsel. Det gjorde faktisk overhovedet ikke noget at det var en anden, men jeg morede mig alligevel lidt i mit stille sind over at hende den første havde gjort ret meget ud af at fortælle at de ville forsøge at sørge for at den samme jordemoder kunne følge en igennem hele forløbet – altså, jeg mener, hun må jo have vidst at hun snart skulle på barsel og at vi derfor ville få en anden…?!

Nå, men både jordemoder 1 og jordemoder 2 var vældigt søde. Jordemoder 2 startede med at spørge til vores holdning til amning og da den ganske enkelt er at ‘det er ganske naturligt at amme og selv om det godt kan gøre ondt og være besværligt i starten så skal vi nok få det til at fungere’ blev der ligesom ikke så meget diskussion ud af det. Derfor gik vi hurtigt videre til det sjove – lytte efter hjertelyd og måling af symfyse-fundus mål. Hjertelyden var fin og målingen gav 27 cm (i uge 28+2) hvilket er lige midt på kurven i vandre-journalen – så det var også ganske drama-frit.
Bagefter kunne vi stille et par spørgsmål og så var der faktisk ikke mere i det. Det tog sammenlagt ca. 20 minutter.
Det har godt nok ikke meget med jordemoderen af gøre, men i anledning af tøvejret får i lige et billede af noget vand som jeg synes er lidt fint :-p

Uge 29

Viiildt at jeg allerede er nået til uge 29! Så er der faktisk kun 11 (+/-) uger tilbage! Status på graviditeten ganske kort at det går godt. Meen, så nemt slipper i ikke så her kommer en lille beretning om hvordan det er at være i uge 29 når man er mig (bagefter er der status-billeder med blomster og mave :-p )Af en eller anden grund så bevæger den der Tumle sig altså meget mindre end for nogle uger siden. Omkring uge 27 kunne hun på det nærmeste sparke computeren ned fra min mave, men nu kommer der ligesom bare små puf og en lidt rullende fornemmelse. Jeg har spurgt google og tilsyneladende er det ret normalt her omkring uge 30 at bevægelses-mønsteret ændrer sig så da jeg mærker noget flere gange om dagen prøver jeg at lade være med at bekymre mig om det. Tror dog alligevel lige at jeg vil nævne det for lægen i uge 32 hvis det fortsætter sådan – mærkeligt nok er det nemlig ret dejligt at blive sparket til inde fra.

Fysikken har det stadig fint – jeg er endnu forskånet for problemer med bækkenet, iskias-nerven, vand i kroppen og alle den slags skønne ting og maven fylder endnu ikke så meget at jeg går ind i ting (ihvertfald ikke oftere end jeg gjorde i forvejen…). Når det er sagt så synes jeg godt nok at graviditets-træningen begynder at blive hård! Øvelserne er stadig de samme som vi lavede i starten, men nu bliver jeg bare meget hurtigere forpustet og mine muskler beder hurtigere om en pause. Men så får de jo bare en pause og en tår vand og så kan de lidt igen 🙂

Jeg har til gengæld hele graviditeten døjet med uren hud hvilket selvfølgelig kun er en lillebitte gene, men ikke desto mindre temmelig træls. Muligvis har det noget at gøre med den ret store mængde chokolade der ryger indenbords… 😉

Blondetop fra Rosemunde (ikke graviditets-tøj, men helt ufatteligt blødt og strækbart så passer fint ud over maven), striktop fra H&M Mama, bælte fra Aldo, strømpebukser fra Mamalicious.

Kransekagetop

Det er godt nok ikke heeelt sæson for kransekage, men det smager jo altid godt så her er alligevel en opskrift på et lille tårn:

Kransekagemasse:
400 g marcipan
175 g æggehvide
1 bæger pasteuriseret æggehvide

Glasur:
100 g flormelis
4-5 tsk pasteuriseret æggehvide (pas på at glasuren ikke bliver for tynd, så drypper den ligesom på billederne 😉

Derudover:
50 g mørk smeltet chokolade

Blans ingredienserne til kransekagen grundigt sammen med hænderne. Lav to lige store kugler og rul dem ud til de er 60 cm lange. Hvis du synes at dejen er klistret kan du drysse bordet med lidt flormelis. Den ene pølse skal skæres i stykker på 15, 18 og 21 cm og den anden pølse skal skæres i stykker på 12, 21 og 24 cm.

Hvert stykke formes til en ring og trykkes lidt på toppen så den bliver trekantet. Den sidste lille rest formes til en trekant til toppen af tårnet.

Bag stykkerne ved 170 grader (varmluft) i 10-15 minutter til de er gyldne. De er helt bløde lige når de kommer ud af ovnen, men de bliver sprøde når de køler lidt af.

Flormelis og æggehvide blandes sammen til glasuren og sprøjtes på i et zig-zag mønster med en sprøjtepose og ringene samles ved at pensle undesiden af hvert stykke med chokolade og forsigtigt lægge dem sammen.

Ringene kan sagtens fryses (faktisk bliver de endnu mere chewy-lækre i fryseren), men vent med at pynte og samle til kort før kransekagen skal spises.

Velbekomme!

Meget små stykker tøj

I en alder af minus tre måneder er Tumle faktisk allerede ved at overgå sin mor i mængden af tøj! Det er ret imponerende og ret skønt og ih, hvor vi altså glæder os til tøjet ikke bare skal ligge i skuffen mere :-DSom min svigermor ganske rigtigt pointerede så har Tumle ikke tilnærmelsesvis så mange sko som sin mor og der kommer nok til at at gå en rum tid før hun overhaler mig på det punkt. Dog har hun faktisk allerede et par bitte-små arvede hummel-sko og det er da ikke så dårligt når nu hun slet ikke har nogen fødder at putte dem på endnu :-p

 

Tillykke til mig!

Et meget stort tillykke til mig faktisk – i dag er PhD-afhandlingen nemlig ENDELIG blevet afleveret og det er dælme skønt! En smule nervepirrende at give slip på den efter så mange års arbejde, men nu må den klare sig selv ude hos bedømmerne…
Men ikke nok med det, udover afleveringen har jeg også netop fået bekræftet at jeg kan starte som undervisningsassistent fra februar og ind til jeg skal på det der barsel så farvel jobcenter, goddag arbejdsdag – og sidst men ikke mindst, så skinner solen. Jeg tror faktisk ikke at i dag kan blive ret meget bedre.
Orv, og så blev jeg forresten vældig glad da jeg opdagede at trykkeriet der har trykt min phd (Vester Kopi) kun bruger svanemærket papir – et øjeblik følte jeg mig lige helt politisk korrekt, men så var det at jeg kom i tanke om hvor fjollet det egentlig er at aflevere syv (SYV!) eksamplarer af godt 200 sider hver i papirudgave når man nu alligevel også skal aflevere opgaven som pdf…så brugte jeg lige en halv (svanemærket) regnskov på en formiddag og følte alligevel ikke at det var så politisk korrekt…

Nem gave-indpakning

I stedet for almindeligt gavepapir og gavebånd i en sløjfe kan du bruge gamle tapet-rester til at pakke gaver ind i. Det kraftige papir gør at gaven føles lidt ekstra lækker og hvis du ikke lige ligger inde med tapetrester i passende farver kan man købe meget billige prøver på tapet i forskellige maler-butikker. Postkortet er sådan et gratis et fra en café og bånd og perler er fra Panduro.

Lækre ting til baby

En gang imellem falder jeg over en net-butik, der har så mange fine ting, at jeg ender med at kigge ALT igennem! Det skete den anden dag da jeg kom forbi Soft Gallery, der sælger børnetøj (og lidt voksentøj) i lækre, neutrale farver. Jeg er ikke så tosset med deres kampagne med de sminkede børn, men tøjet er virkelig fint! Derudover sælger de også noget ret skønt sengetøj med ugler og puder med bjørne – og sammen med den lille body med pingvinen er næsten alle mine yndlings-dyr dækket ind – der mangler bare lige en ulv, men sådan en kan man skam også sagtens finde derinde 🙂

 

Alt det der man ikke må…

…når man er gravid: Skiferie.Denne her deler virkelig vandene ude i de forskellige gravid-forums i cyberspace. Den officielle anbefaling er dog helt klar: Alpin ski frarådes under graviditet p.g.a. risiko for fald.

Der er startet virkelig mange debatter med emnet ‘Gravid: Skiferie eller ej?’ og det der er fælles for alle disse debatter er at en gravid kvinde, typisk relativt habil på ski, spørger sine med-gravide til råds om hvorvidt det er dumdristigt eller helt i orden at tage med på årets skiferie – på trods af mave. Svarene kan groft sagt deles i 2 kategorier: Dem der selv er vant til at stå på ski siger: Go for it, men dem, der ikke er vant til at stille sig på to brædder og køre ned af bjerge siger: Pas nu på – bliv hellere hjemme.

Jeg er sådan en, der hører til den første gruppe. Jeg glæder mig monster-meget til at komme på ski om et par uger og ingen mave skal få mig til blive hjemme. Og faktisk er jeg ikke det mindste bange for at falde. I hvert fald ikke mere bange end jeg er for at falde ned ad trappen til toget, at blive kørt over af en cykel ved Nørreport station eller på anden vis komme galt afsted. Jeg falder på ski når jeg hopper, kører off-piste eller på anden vis udfordrer mig selv over evne, men jeg mener at være fuldstændig i stand til at køre stille og roligt ned af pisterne uden at udsætte mig selv eller Tumle for synderlig fare.

Hvad så hvis der er nogle andre, der kører ind i dig?
Ja, det er jo det – på pisterne er man desværre ikke herre over de andre tosser, men faktisk er der aldrig nogen, der er kørt ind i mig – så det skulle da være svært uheldigt hvis det lige skulle ske i år. Det skal dog lige nævnes at jeg ikke skal til Val Thorens i uge 8, men til Hemsedal i uge 6 så der heldigvis ikke så sindsygt mange mennesker på pisterne som der kunne være.

Hvad med balancen?
Sådan en mave, der nu er i 28. uge, d.v.s. jeg kommer til at være i 31. uge når vi skal afsted – den vejer jo lidt til foran og mit balancepunkt er derfor forskudt lidt i forhold til normalen. Jeg har dog vidst i hele graviditeten at jeg ville med på skiferie og har derfor sørget for at træne balancen lidt ekstra hver gang jeg alligevel har været til træning (ca. 3 gange om ugen). Jeg håber derfor at dette ikke bliver et problem – men opdatering følger efter ferien 🙂

Jeg vil aldrig anbefale nogle at tage afsted på skiferie så sent i deres graviditet hvis de selv har den mindste tvivl – men til alle dem, der selv mener at det ville blive en dejlig ferie, vil jeg anbefale at lukke ørerne (/øjnene) for alle de skrækhistorier, der er at finde på nettet. Og så husk at tage den lidt med ro (dette råd er primært henvendt til mig selv ;-).

Og så skal jeg selvfølgelig nok opdatere når jeg er tilbage fra ferien – for KAN man egentlig stå på ski i en hel uge med 1 kilo baby i maven? Time will show 🙂

 

Tunfrikadeller til frokost

Tun-frikadeller smager overraskende meget af Fru Stryhns frikadeller! Ikke desto mindre er de et super godt alternativ til almindelige frikadeller og indeholder dejligt meget protein. Vi plejer at lave portionen til aftensmad og så er der altid nogle stykker tilbage til den skøn frokost dagen efter:

Tun-frikadeller:
2 dåser tun
2 æg
2 spksk rasp
1 spsk skyr/creme fraiche/græsk youghurt
1 håndfuld hakket persille
Salt og peber

Rør ingredienserne grundigt sammen så tunen findeles helt. Sæt passende klatter på en pande (med en blandning af smør og olie) med en ske og vend dem forsigtigt når de er lysebrune. Hvis du gerne vil spare på kalorierne kan de bages i ovnen, men de bliver knap så fine og har tendens til at blive en smule mere tørre. Giv dem 15 minutter ved 200 grader varmluft – skru evt. op til sidst hvis de ikke er begyndt at få farve.

Til frokost er de gode på rugbrød med gulerodsstænger ved siden af og evt. lidt frisk frugt. Til aftensmad kan jeg anbefale ovnbagte rodfrugter og spinat stegt på panden med hvidløg som tilbehør 🙂

 

Baby på ryggen

Det har sine fordele at være gift med Årets Eventyrer – det fulgte nemlig bl.a. et gavekort til Eventyrsport med æren og det er seriøst sjovt at shoppe amok i en outdoor-butik! Ok, shoppe amok kan man måske ikke helt for pengene får hurtigt ben at gå på i den slags butikker, men det var i hvert fald usandsynlig skønt at kunne købe en vildt lækker bærestol uden at tænke over prisen :-pDer er godt nok vildt lang tid til Tumle kan gøre brug af sin nye stol (først skal hun jo lige ud til os og så skal hun lære at sidde selv og alt muligt), men ikke desto mindre er vi nu klar til at vandre ud i verden med Tumle på ryggen:

Vi valgte en Osprey Premium og den virker super lækker. Det er smadder nemt at indstille ryggen på voksendelen så vi kan skifte imellem os og der er selvfølgelig indbygget solskærm/regnslag og så fulgte hunden endda med – den har straks fået navnet Mifi 🙂

1 2