Julefrokost og en opskrift på karrysalat

Inden nytåret er over os skal jeg lige nå at vise de sidste jule-billeder. Den traditionelle 1. juledags julefrokost i min familie indeholder både klassikere som sild og retter, der varierer fra år til år. I bedste julestil sidder vi ved bordet fra ved 16-tiden til sengetid hvilket implicerer en vis fare for at revne og derfor  afbryder vi måltidet med forskellige lege og pakkespil, der giver plads til at opbygge ny appetit.Julefrokosterne er nok ved at være overstået for de fleste, men her kommer alligevel lidt inspiration til hvordan den kan bygges op:

For-forret: Sild med hjemmelavet karrysalat (opskrift længere nede)

Forret: Fisk og sulefad, fx varmt-røget laks, rejer, røræg, vagtelæg og cherrytomater, frikadeller, medisterpølse og eventuelle rester af juleaftens flæse og/eller andesteg. Server lækkert brød til 🙂

Pause: Pakkeleg eller andre lege – gerne noget der får folk op ad stolen så de første retter kan falde på plads.

Hovedret: Weber-grillet kalkunbryst fyldt med pinjekerner, champignon i små tern og soltørret tomat (min tante og onkel stod for denne ret så jeg har desværre ikke en opskrift – men google er helt sikkert din ven hvis du skulle have lyst til vinter-grillning (det kan helt klart anbefales!). Hertil en grøn salat med babysalt, rucola, hindbær, blåbær, sprødstegt parmaskinke i små stykker og en dressing af olie/eddike og knuste hindbær. Da der allerede nu for de fleste begynder at knibe med appetitten er det en god ide ikke at lave andet tilbehør til stegen end den grønne salat – kartofler eller andet tilbehør er jo altid lækkert, men også en rigtig appetit-stjæler.

Dessert: Frugtsalat og ost: Server et udvalg af 4-5 oste med små kiks eller franskbrød og lav en skål frugtsalat af det friskeste frugt du kan opdrive på denne årstid blandet med knust chokolade. Lav evt. en råcreme til (2 dl let pisket fløde, 1 æggeblomme pisket med 1 spsk sukker og evt. lidt vanilje) – hvis du serverer den ved siden af frugten kan dine gæster selv dosere mængden og samtidig ser frugtsalaten smuk ud med alle sine farver.

Opskrift på karrysalat:
2 drueagurker i små tern
½ salatløg i små tern
2 hårdkogte æg (8-9 minutter) i små tern
2 spsk små kapers
1 rødt æble i små tern
2 dl creme fraiche eller skyr
1 spsk god mayonnaise (lav den evt. selv 🙂
1 tsk stærk karry
1 tsk mild karry eller gurkemeje
Salt

Bland alle ingredienserne sammen og pynt med helt tynde både af rødt æble og persille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.