december 2012 archive

Nytårsforsætter anno 2013

Det gik jo faktisk meget godt sidste år, det der med nytårsforsætter (mon ikke jeg overholdt ca. 50 %…?). Faktisk handler det ikke så meget om at jeg ikke nåede at løbe 15 km, men om at jeg havde fokus på at leve relativt sundt – så selvom de konkrete punkter måske ikke var opfyldt så blev jeg ihvertfald opmærksom på hvad det er for nogle ting, der er vigtige for mig at bruge lidt ekstra ressourcer på i hverdagen.

Sidste år var overskrifterne for mine nytårforsætter; motion, økologi og arbejde. Og i det store og hele er der ikke nogen grund til at ændre på de overordnede linjer for næste år, bortset fra at der mellem motion og arbejde naturligvis skal være plads til en baby. Fordi lister er så rare og punkter skaber orden i rodede tanker så kommer her mine 10 nytårsforsætter anno 2013, i punktform:
  1. Sukkerafvænning! Jeg er helt med på at en graviditet ikke er tiden til slankekure og det er bestemt heller ikke det der er hensigten. Men i løbet af december måned har mit sukkerforbrug været enormt højt og da vi sad alene herhjemme i går aftes og havde fået dejlig aftensmad kunne jeg slet ikke overskue at vi ikke skulle have konfekt/småkager/is eller chokolade! Så når kransekagen er spist i morgen er det slut med slik og sukker indtil jeg igen selv er herre over hvornår og hvor meget af den slags jeg vil spise.
  2. Så længe det er muligt for graviditeten vil jeg fortsat træne 3 gange om ugen. Da mit ene yndlings-hold (boksning om mandagen) er blevet taget af holdplanen bliver der helt naturligt skruet ned for boksetræningen og op for den deciderede graviditetstræning (som også ligger om mandagen).
  3. Jeg vil huske at lave de der forbandede knibe-øvelser – hver dag! Uf!
  4. Jeg vil forsøge at sælge ud af garderoben (inkl. sko-garderoben!). Og de ting, der ikke kan sælges, men som heller ikke bliver brugt vil jeg donere til genbrug. Jeg kan vist ikke rigtig forsvare at have tre højskabe, en kommode med fire skuffer OG en skoreol i en lejlighed på 54 m2 hvor vi meget snart skal være tre. Det kan godt være at Tumle kun er en halv meter lang når hun ankommer, men hendes ting fylder temmelig meget!
  5. For at være lidt mere konkret skal jeg sælge/donere så meget at jeg kan flytte ud af kommoden og nøjes med skabe og skoreol (babysteps 😉
  6. I 2013 skal jeg gøre mindst ét strikkeprojekt færdigt! Jeg startede i november på et tørklæde, der skulle have været en julegave til en veninde, men det er stadig kun ca. 15 cm langt – jeg tror dog, på trods af den langsomme start, at dette projekt nok skal gå hen og blive færdigt engang.
  7. Jeg vil også lære mere om både billed-tagning og billed-redigering. Jeg vil rigtig gerne være bedre til at udnytte kameraets mange muligheder i stedet for altid bare at bruge den samme indstilling.
  8. Jeg vil læse Moby Dick færdig! Jeg har også kun været i gang med den i 3 år nu…ahem…
  9. Jeg vil på vandretur! Bare en lille én – måske en weekend i Skåne eller noget i den stil…vandrestøvlerne trænger ihvertfald usandsynligt meget til at blive luftet!
  10. Jeg vil nyde år 2013 og vores nye liv som forældre 🙂
Er der mon andre end mig, der faktisk synes at nytårsforsætter er lidt hyggelige? Uanset, så må i alle sammen have et helt fantastisk nytår 🙂

Julefrokost og en opskrift på karrysalat

Inden nytåret er over os skal jeg lige nå at vise de sidste jule-billeder. Den traditionelle 1. juledags julefrokost i min familie indeholder både klassikere som sild og retter, der varierer fra år til år. I bedste julestil sidder vi ved bordet fra ved 16-tiden til sengetid hvilket implicerer en vis fare for at revne og derfor  afbryder vi måltidet med forskellige lege og pakkespil, der giver plads til at opbygge ny appetit.Julefrokosterne er nok ved at være overstået for de fleste, men her kommer alligevel lidt inspiration til hvordan den kan bygges op:

For-forret: Sild med hjemmelavet karrysalat (opskrift længere nede)

Forret: Fisk og sulefad, fx varmt-røget laks, rejer, røræg, vagtelæg og cherrytomater, frikadeller, medisterpølse og eventuelle rester af juleaftens flæse og/eller andesteg. Server lækkert brød til 🙂

Pause: Pakkeleg eller andre lege – gerne noget der får folk op ad stolen så de første retter kan falde på plads.

Hovedret: Weber-grillet kalkunbryst fyldt med pinjekerner, champignon i små tern og soltørret tomat (min tante og onkel stod for denne ret så jeg har desværre ikke en opskrift – men google er helt sikkert din ven hvis du skulle have lyst til vinter-grillning (det kan helt klart anbefales!). Hertil en grøn salat med babysalt, rucola, hindbær, blåbær, sprødstegt parmaskinke i små stykker og en dressing af olie/eddike og knuste hindbær. Da der allerede nu for de fleste begynder at knibe med appetitten er det en god ide ikke at lave andet tilbehør til stegen end den grønne salat – kartofler eller andet tilbehør er jo altid lækkert, men også en rigtig appetit-stjæler.

Dessert: Frugtsalat og ost: Server et udvalg af 4-5 oste med små kiks eller franskbrød og lav en skål frugtsalat af det friskeste frugt du kan opdrive på denne årstid blandet med knust chokolade. Lav evt. en råcreme til (2 dl let pisket fløde, 1 æggeblomme pisket med 1 spsk sukker og evt. lidt vanilje) – hvis du serverer den ved siden af frugten kan dine gæster selv dosere mængden og samtidig ser frugtsalaten smuk ud med alle sine farver.

Opskrift på karrysalat:
2 drueagurker i små tern
½ salatløg i små tern
2 hårdkogte æg (8-9 minutter) i små tern
2 spsk små kapers
1 rødt æble i små tern
2 dl creme fraiche eller skyr
1 spsk god mayonnaise (lav den evt. selv 🙂
1 tsk stærk karry
1 tsk mild karry eller gurkemeje
Salt

Bland alle ingredienserne sammen og pynt med helt tynde både af rødt æble og persille.

Stemningbilleder fra juleaften

Joh, nu er det allerede ved at være nogle dage siden, men jeg har ikke været så hurtig til at få kigget mine billeder fra juleaften igennem så derfor kommer der først lidt julestemnings-billeder i dag – håber at alle derude havde en mindst lige så hyggelig jul som jeg havde :-)Der var juletræs-pyntning, and, brune kartofler, nisser, konfekt, smukke gaver og hygge i lange baner – og så var det lidt sjovt at tænke på at det var den sidste ‘voksen-jul’ i lang tid 😀

 

Status på årets nytårsforsætter

Jeg kastede mig for første gang ud i at lave en række nytårsforsætter i starten af 2012 og nu er tiden jo sådan set kommet til at gøre status over dem:I 2012 vil jeg…
1…købe flere økologiske varer
– Det er vist gået meget godt. Vi har stort set kun spist økologiske grøntsager, æg og mælkeprodukter – det halter til gengæld lidt bagefter med det økologiske kød for det er bare så meget dyrere end det billigste skod-kød…

2…træne min. 3 gange om ugen i gennemsnit
– Fitness dk er heldigvis så smart at de helt automatisk holder øje med hvor gange om ugen jeg træner – og det er blevet til 2.9 gange om ugen i år. Så inkl. løbeture som jo ikke registreres af fitness dk tror jeg lige akkurat at jeg kommer op på 3 gange om ugen. Win.

3…øge mit løbetempo fra 6.10 min pr km til 5.30 min pr km
– Nej, nej, dette har jeg slet ikke overholdt – jeg har næsten ikke engang forsøgt. Men da jeg løb i foråret fik jeg dog øget tempoet til 5.55 så det er da næsten halvvejs til målet :-p

4…løbe 15 km uden pause (ikke nødvendigvis med den øgede gennemsnitsfart :-/ )
– Niks, det har jeg heller ikke overholdt. Max blev til 10…

5…læse flere bøger
– Det er faktisk blevet til en hel del bøger i år så nummer 5 får et hak!

6…udgive min. 4 artikler! 
– Uf! Har jeg virkelig skrevet dette på listen. Det er blevet til lige nøjagtig 0 artikler – men tilgengæld skal vi ikke langt ind i det nye år før de alle sammen bliver indsendt. De er nemlig i den allersidste fase netop nu…

7…besøge mine forældre oftere (jahh – det glæder jeg mig til)
– Det gik faktisk meget godt i starten af året med minimum at være på Fyn en gang om måneden…men de sidste par måneder er det desværre ikke blevet til mange ture over bæltet…

8…tage flere billeder
– Den var nem! Men det nye kamera har jeg nok ca. 10-doblet mængden af billeder siden sidste år 🙂

9…bruge færre penge på sko end i 2011 
– Det er helt sikkert også lykkedes (selvom jeg ikke lige har tal på det) – jeg tror kun at det er blevet til 4 par nye sko – på et HELT år!

10…støvsuge mere (ok…så bliver nytårsforsætter vist ikke kedeligere!)
– Haha…den kommer også på listen næste år…

Bag-juls mad: Kartoffelpizza

Nøj hvor har jeg bare haft verdens hyggeligste jul med verdens bedste gaver og verdens bedste mad – men nøj, hvor trængte jeg til noget andet end julemad i dag! Derfor blev det til en pizza med kartofler og gouda og det var lækkert så her kommer opskriften (til 2-3 personer):Pizzadej:
25 g gær
1½ dl lunkent vand
1 tsk salt
2 spsk olivenolie
100 g fuldkorns speltmel
125 g hevdemel

Fyld:
300 g kartofler
5-6 cherry tomater
½ løg (gerne salat løg, hvis du har sådan et liggende)
2 små peberfrugter i forskellige farver (eller bare én stor 🙂
2 spsk olivenolie
3 fed hvidløg
Salt og peber
100 g gouda – revet

Bland alle ingredienserne til dejen sammen og lad den hvile lunt i 30-60 minutter. Kog imens kartoflerne i saltet vand og skær dem i skiver når de er kølet lidt af. Pres hvidløg ned i olien og krydr med salt og peber. Rul dejen ud til en stor pizza og pensl med hvidløgsolien. Fordel kartoffel skiver, løg i ringe, små stykker peberfrugt og kvarte cherrytomater på pizzabunden. Drys med revet gouda (eller anden ost).

Bag pizzaen ved 250 grader i ca. 10 minutter – eller indtil den er fin og lysebrun 🙂

 

I aften er det juleaften…

…der er længe, længe til! Jeg er muligvis et af jordens mest utålmodige mennesker når det kommer til at vente på jul! Jeg ELSKER hyggen (og gaverne!) og maden og jeg ville ønske at det var lige nu! Eller…egentlig er morgenhår og joggingtøj ikke lige min definition på et godt jule-outfit så jeg må hellere flintre i bad så jeg kan blive klar til årets hyggeligste dag :-DDe næste dage bliver lige så hyggelige så bloggen holder en lille juleferie, men her er lidt billeder af en hyggelig, hyggelig by vi besøgte i sidste uge (inklusive både pandekager og oste-fondue) til at skabe lidt stemning nu hvor al sneen er smeltet igen (Annecy, Frankrig) – rigtig glædelig jul til alle 😀

Markedet i Divonne

Jeg tror ikke at der er ret meget, der er mere hyggeligt end små lokale markeder! Og hvis man nogensinde befinder sig i nærheden af Geneve på en søndag skylder man sig selv at tage en tur forbi markedet i Divonne – der er simpelthen alt hvad hjertet kan begære lige fra det friskeste (jo! frisk kan god gradbøjes!) seafood til de lækreste pølser/skinker, alle former for oste man kan forestille sig, store boder med frisk grønt, der smager fantastisk, selv midt om vinteren – og naturligvis friske baguettes lige fra ovnen. Hvis man ikke er sulten byder markedet også på både lækre pels-artikler, sko og støvler, der er meget svære at gå forbi uden at købe, kunst, smykker, sæber, olier og alverdens andet – men ikke noget skrammel. Det er ikke den slags marked hvor man kan finde tingel-tangel til ingen penge, men et lidt mere eksklusivt et af slagsen – og så er det propfyldt af mennesker! Selv på en regnfuld søndag et par uger før jul er byen stuvende fuld – men det er jo en del af oplevelsen 🙂

 

Hygge-OCD

Jeg stødte for nylig på begrebet ‘hygge-OCD’ på en anden blog (jeg har desværre glemt hvilken :-s) og det fik mig til at tænke over alle de der ‘ting’ som jeg gør uden at tænke over det. Jeg har vist masser af den slags ting. Og også en hel række ting som jeg faktisk tænker over, men som jeg gør alligevel selvom de ikke giver mening. Jeg er især skør mht. tal (som listen herunder viser…)…andre der har det på samme måde? Please, sig ja, ellers føler jeg mig bare virkelig underlig… :-p

Here goes, lidt hygge-ocd på en mandag:

– Volumen på fjernsynet skal stå på et lige tal. Hvis Jesper kommer til at sætte den på 9 laver jeg det om til 8 eller 10. Hvis han kommer til at sætte den på 13 er det helt galt (!), men heldigvis er 12 et SÆRLIGT godt tal så hvis bare man skynder sig at skifte til 12 går det alligevel…

– Det er det samme hvis jeg kigger på uret og klokken er noget med 13. Det er noget møg!

– Det er til gengæld skønt hvis klokken er 10.01, 12.34 eller det allerbedste: 22.22.

– Jeg ærgrer mig virkelig over at jeg gik glip af klokken 12.12 d. 12.12.12! Der er 88 år til en tilsvarende god dato opstår (kl. 01.01 d. 01.01.01). Til den tid er jeg 116 år gammel så det kan godt være at jeg ikke skal sætte næsen op efter at opleve det…

– Hvis jeg keder mig tæller jeg ting. Hvis jeg fx venter på toget og der ikke er lang tid nok til at finde en bog frem tæller jeg fliser/trappetrin/mennesker med røde huer/dage til næste dato med 3 ens tal/hvad-som-helst…

– Jeg kan ikke sove hvis et skab eller en skuffe står på klem. Det er dog ok med døre, der ikke er lukkede…

– Hvis jeg er alene hjemme tjekker jeg lige bag bruseforhænget inden jeg går på toilettet (man ved jo aldrig om der lige har sneget sig bøh-mand ind!)…

– Jeg kan ikke stå direkte oven på afløbet når jeg er i bad for tænk nu hvis der kom et eller andet klamt op under mine fødder – så er det alligevel bedre lige at have en 5-10 cm afstand…

– Jeg har engang hørt at når det regner meget kan der kommer rotter op igennem toilettet så derfor er jeg altid en lille smule bekymret når jeg løfter toiletbrættet efter et ordentlig regnvejr (man skulle tro at den slags tanker forsvandt når man fylder 6, men nej…)

Dagens i Divonne

Ugens træning er i denne uge blevet skiftet ud med et ‘dagens’, da jeg alligevel kun har trænet i mandags og nu nyder tilværelsen midt imellem Jura-bjergene og Alperne 🙂

Søndag er markeds-dag i Divonne og på vej ned til byen kom vi forbi en skøn gammel lade-agtig bygning som egnede sig lidt for godt til at tage et par outfit-billeder til at jeg bare kunne gå forbi den! Desværre er det temmelig dårligt vejr så nu har vi søgt ly indenfor med de ny-indkøbte baguettes og oliven fra markedet – og det er faktisk slet ikke nogen dum måde at tilbringe en søndag på 😉

Orv, og så var i dag faktisk den første gang at en fremmed har kommenteret at jeg ser gravid ud! Oliven-sælger-manden på markedet spurgte om vi skulle have en lille december-baby…det kunne jeg jo godt vælge at tolke som et udtryk for at jeg pludselig er blevet enormt stor…meeen, selvom maven da absolut vokser ret hurtigt nu, vælger jeg at tro at han bare ikke lige havde så stor erfaring med størrelsen på gravide maver for der er altså 4 måneder til termin endnu… :-p

 

Glutenfri chokolade cookies

Lækre (og delvist sunde) glutenfri chokolade-kage-opskrifter kan man aldrig få nok af, så her har i en (ligesom kagerne fra weekenden er opskriften oprindeligt fra et MAD-blad, men jeg har lavet den lidt om så den passede til hvad jeg havde i skabene så derfor tillader jeg mig at gengive den her 🙂

Til ca. 20 cookies:
2 æggehvider
1 vanilje stang
1 spsk kakao pulver
125 g flormelis
100 g chokolade
75 g hakkede pistacie nødder
50 g kokosmel
50 g hirseflager

Pisk æggehviderne indtil de skummer (de skal ikke være stive, bare lige piskes 30-45 sekunder). Bland vanilje, sigtet flormelis og kakao i ægge-massen. Hak chokolade og pistacie nødder og vend begge dele i og vend til sidst kokos og hirseflager i. Sæt små klatter på en bageplade og tryk den lidt flade. Kagerne bages ved 175 grader. Hvis du nu ikke kan lide kokos er jeg sikker på at kokosmelet nemt kan erstattes med fx havregryn – så kan man kalde kagerne for en slags opdateret havregrynskugle :-p

 

1 2