november 2012 archive

Måltidssalat med laks

Beklager de lidt overbelyste billeder! Det var ret mørkt da jeg skulle tage billeder og så fik jeg vist lige indstillet kameraet til at have lige lovlig lang lukketid! Men pyt med det, maden smager fantastisk alligevel – og så er den virkelig hurtig og nem at lave. Som jeg plejer at sige: Win-win.

Til 2 personer:

250 g laks uden skind og ben
½ lille blomkål
½ pakke blandet babysalat
1 avocado
1 håndfuld bredbladet persille
3 spsk syltede jalapeños
Salt og peber
Olie til stegning

Dressing:
1 citron
1 tsk sukker
1 spsk olivenolie

Skær laksen i tern og steg den i lidt olie til den er lige gennemstegt. Krydr med salt og peber. Del blomkålen i mindre buketter og snit dem helt tyndt. Skyl og tør salaten. Skær avocadoen i tern og hak persille og jalapeños. Bland alle tingene sammen og dryp dressingen over.

Server salaten med brød til, i en mexikansk pandekage eller bare som den er – lav evt. en dip af græsk yoghurt/skyr blandet med salt og peber 🙂

 

DIY: Lys af bi-voks

Lys af bi-voks er super nemme at lave og de brænder med en meget stabil flamme – og samtidig spreder de en svag duft af honning som er lidt hyggelig. Jeg lavede et eksperiment-lys i weekenden og resultatet blev virkelig fint så nu er en større produktion af lys sat i gang.

Du skal bruge:

Bi-voks (jeg købte fra swienty)
Små glas
Væger (kan købes i Panduro)

Sørg for at voksen er små perler (granulat) frem for en fast blok. Der går ca. 150 g voks til hvert lys som dem jeg har lavet (diameter ca. 8 cm, højde ca. 5 cm). Sæt vægen fast på bunden af glasset med lidt superglue (køb den slags væger, der har en indbygget metalskive i bunden, de er lidt nemmere at arbejde med). Fyld voks op omkring vægen – det falder en del sammen når det smelter så fyld lidt ekstra i). Sæt glassene i ovnen ved 125 grader og vent på at de er helt smeltede – det tager ca. 1 time. Når voksen er smeltet helt slukkes og åbnes ovnen, men det er en god ide at lade lysene stå indtil de er afkølede så man ikke skvulper voks op ad siderne. Hjælp evt. vægen lidt på plads hvis den har flyttet sig i den smeltede voks.

Når glassene er helt afkølede klippes vægerne til og glassen kan pyntes med lidt bånd hvis de skal bruges som gave – så langt nåede jeg bare ikke før jeg fik taget billeder 🙂

 

Alt det der man ikke må…

…når man er gravid: Mavebøjninger.

Uha, nu bevæger jeg mig ud i et emne som jeg egentlig ikke ved så meget om – andet end hvad man kan læse sig til. Alle kan selvfølgelig bare google ‘mavebøjninger’ og ‘gravid’, men det er lidt en jungle så her kommer en opsummering:Rigtig mange steder vil man kunne læse at almindelige lige mavebøjninger er noget af det værste man kan udsætte en gravid mave for. Derimod er det helt i orden og aldeles anbefalelsesværdigt at træne de skrå mavemuskler. Men hvorfor er de egentlig så forfærdelige, de der lige mavebøjninger?

Det korte (og meget upræcise) svar er: Det er de heller ikke nødvendigvis.

Jeg har en rigtig god bog om gravid-træning (af Lotte Arndal), som gør op med mange af de træningsmyter der florerer på både nettet og blandt (måske især ældre (?)) jordemødre og læger.

Hun skriver at problemet med lige mavebøjninger opstår hvis (eller når) mavemusklen skiller på midten (diastesis). Dette er meget normalt i slutningen af graviditeten og du kan selv holde øje med om det er sket ved at lægge dig på ryggen, spænde mavemusklerne og mærke efter om der ligesom er opstået et blødt ‘hul’ midt på maven – du må ikke kunne få mere end to fingre ned i midten af den lige mavemuskel.

Et andet problem kan opstå da udgangspositionen for lige mavebøjninger er at ligge på ryggen og hvis du oplever ubehag ved det (fx kvalme, svimmelhed eller hovedpine) skyldes det at hovedblodåren, som returnerer blodet til hjertet, bliver presset af livmoderen – læg dig på venstre side (for at opnå størst mulig blodgennemstrømning) indtil du igen har det godt og undgå efterfølgende at lave øvelser hvor du ligger på ryggen. Hvis du stadig gerne vil træne maven kan du benytte de forskellige maskiner til formålet, der er at finde i træningscentrene.

Min personlige erfaring (her i uge 20) er at min mavemuskel endnu ikke har vist tegn på at dele sig så under de fleste træningspas laver jeg fortsat masser af mavebøjninger – dog skifter jeg nogle af de lige ud med skrå, bare for at få begge dele med. Engang imellem føles det som om én mavebøjning får babyen til at vende sig hele vejen rundt som om den synes at den bliver lidt mast – det er ikke decideret ubehageligt, men sådan en lidt underlig rullende fornemmelse i hele maven…når det sker finder jeg på en anden øvelse at lave og lader mavebøjninger være mavebøjninger 🙂

 

DIY: Gem kortene fra særlige lejligheder

Har du også en stor bunke fine kort liggende fra dit bryllup, en rund fødselsdag eller en helt anden dejlig fest? En masse kort som giverne har brugt tid på at udvælge og udfylde med skønne hilsener, men som nu bare ligge i en bunke i bunden af en skuffe? Sådan en bunke havde vi ihvertfald liggende fra brylluppet sidste år – jeg nænner ikke at smide dem ud, men omvendt er det også fjollet at de bare ligger og samler støv. Derfor har jeg nu samlet dem i et lille hæfte som er hyggeligt at finde frem, men som samtidig ser pænt og ikke-rodet ud på hylden.

Jeg brugte et par gamle øreringe (som også bare hang og samlede støv), men enhver form for ringe, der kan lukkes op kan bruges – led evt. i Panduro efter rigtige ringe eller i h&m / accesorize e.ling. hvis du, ligesom mig, er tilfreds med at bruge et par billige øreringe:

Derudover brugte jeg nogle papir-rester fra festen og selvfølgelig selve bunken af kort:

Klip kortene op langs ryggen for at hæftet bliver nemt at bladre i og klip huller med en almindelig hullemaskine:

Og det er sådan set det hele – nu er bunken af fine hilsner forvandlet fra tilfældigt rod til et dejligt minde 🙂

 

Det fineste bogmærke

Jeg kan ikke vise hvordan dette fine bogmærke kan laves nemmere eller mere pædagogisk end oste-tyven så jeg synes bestemt at i skal hoppe en lille tur derover for at lære hvordan man pepper sine bøger en smule op og samtidig kan holde styr på hvor man er kommet til 🙂

DIY: Vendespil

Hvis der er børn på julegave-listen og lidt tid i kalenderen er dette her en ret fin ide til en personlig gave; et hjemmelavet vende-spil.

Materialer:
Knap-brikker (eller hvad de nu hedder) – kan købes i Panduro til ca. 20 kroner for 12
Små billeder – jeg googlede Disney-figurer, men det kunne også være fint med fx billeder af gave-modtagerens familie
Decoupage lim/lak og pensel
Kasse eller stof pose til opbevaring af brikkerne

Start med at tegne et antal cirkler i nogenlunde den rette størrelse i et tegneprogram (jeg bruger CorelDraw, men vil tro at Paint fungerer nøjagtig lige så fint) – print cirklerne ud og mål hvilken der passer nøjagtig til dine knap-brikker. Kopier nu denne cirkel så mange gange du har brug for at få billederne til at passe ind i hver cirkel – hvis du bruger fotografier som jo er firkantede skal du bare sørge for at den rette del af motivet er inden for cirklen. Når du er færdig printer du styks af hele molevitten og klipper alle de små cirkler ud

Lim billederne på brikken med decoupage limen og giv dem to gange lak med ca. 2 timers mellemrum. Det var det – det er næsten for nemt 😉

 

Simpel pizza til en onsdag aften

Dej:
25 g gær
1½ dl vand
3/4 tsk salt
50 g durummel
200 g hvedemel

Opløs gæren i vandet og tilsat salt og durummel. Hæld hvedemelet ud i en bunke på bordet og lav en fordybning i midten. Hæld durum-blandingen herned i og rør forsigtig hvedemel og væske sammen med fingrene. Dejen skal været blød og der bliver muligvis en del hvedemel tilbage – men hvis man bruger mindre fra starten af bliver det svært at få væsken til at være i midten.

Lad dejen hæve i en time og lav tomatsaucen imens:

Tomatsauce:
2 fed hvidløg
1 løg
Frisk timian
1 chili
Salt og peber
1 dåse hakkede tomater

Fyld:
1 kugle frisk mozerella
1 pakke parmaskinke
En hånfuld frisk basilikum

Svits løg og hvidløg i en lille gryde og tilsæt derefter resten af ingredienserne.

Varm ovnen op til 225 grader (sæt gerne en pizzasten ind i bunden af ovnen hvis du har sådan en) – ellers er det vigtigt at bagepladen varmen op sammen med ovnen. Rul dejen ud på et stykke bagepapir, smør tomatsaucen på og top med ost og parmaskinke.

Bag pizzaen nederst i ovnen i ca. 20 minutter og drys med basilikum når den er færdig.

 

Orden i manualerne

Jeg synes ikke altid at det er smart at smide manualer fra forskellig elektronik ud selvom jeg stort set aldrig har brug for dem – men nogen gange er der alligevel en eller anden obskur knap på opvaskemaskinen, der begynder at lyse og så er jeg nødt til at gå hen og slå op hvordan jeg kan få den til at holde op med at lyse igen. Omvendt synes jeg heller ikke at en kæmpe bunke med tykke manualer på 40 forskellige sprog er noget hit. Derfor har jeg lavet en mappe hvor de danske sider fra alle vores manualer (det være sig computere, mikroovn, køleskab eller telefoner) er sat i plastic-lommer med påtrykt kategori – så fylder de meget lidt og er altid nemme at finde. Nogen gange er jeg godt nok smart (haha).

 

Sund crème brûlée med bær

Her er intet mindre end en helt fantastisk udgave af den klassiske crème brûlée – eller, i virkeligheden har den ikke meget crème brûlée over sig med undtagelse af det karameliserede sukker på toppen – men den smager himmelsk!

Til 4 portioner skal du bruge:

300-350 g frosne bær (fx jordbær, hindbær, blåbær eller en blanding af skovbær)
Flormelis
Ca. 2 dl græsk yoghurt (2%)
Sukker

Derudover:
4 små ovnfaste skåle
Flammekaster til flambering (ja, altså, sådan en lille en, du ved 🙂

Tø bærrene op (du kan naturligvis også bruge friske bær, men de er ikke så nemme at få fat i på denne årstid…) og fordel dem i ramekinerne. Drys flormelis igennem en sigte henover bærrene. Læg yoghurten ovenpå og drys med sukker. Sæt skålene i en forvarmet ovn (200 grader varmluft) i 7-8 minutter. Når skålene er varmes drysses 1 tsk sukker over hver og sukkeret karameliseres med flammekasteren.

Hvis du ikke er den lykkelige ejer af en sådan kan du i stedet for bare at varme skålene i ovnen hælde sukkeret over med det samme og sætte dem under grillen i 7-8 minutter – hold godt øje med dem for lige pludselig bruner sukkeret!

DIY: Sød uro

Jeg har lavet noget til babyen! Haha, det er altså lidt underligt at lave noget til en der slet ikke findes endnu, men også vældig hyggeligt at klippe/klistre imens den sparker lystigt. Min lillebror har døbt den Panda (Ninja Panda for at være helt korrekt) så derfor syntes jeg at der skulle en panda i uro’en. Jeg fandt nogle ret søde billeder på colourbox som jeg blæste lidt op, printede ud og så gik jeg ellers i gang med at klippe og klistre og hænge op på pinde. Jeg har brugt noget meget kraftig karton som base for at de ikke skal føles alt for papir-agtige, men alt det andet (ører, næse, øjne osv.) har jeg bare klippet ud af almindeligt farvet papir. Tilsidst viklede jeg gråt garn rundt om engangs-grillspyd (og klippede den spidse ende af!) for at give uroen en lidt blødere look.

 

1 2